Bostaniada 2017: În acest an festivalul dedicat dovleacului revine acasă la Lozova


În ultima duminică a lunii septembrie, pe data de 24 septembrie, toată lumea este așteptată la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Etno-Gastronomic „Bostaniada”, care în acest an revine la baștină în Lozova – sat pitoresc, înconjurat de Codri, cu oameni gospodari și primitori pentru toți cei care le trec pragul, cu tradiții și obiceiuri frumoase, cu gospodine ce prepară cele mai gustoase bucate și, nu în ultimul rând, cu vinuri dintre cele mai bune.

Ca și în anii precedenți, scopul de bază al festivalului este de a promova tradițiile etnice și de a susține economia locală, prin oferirea posibilității agricultorilor, producătorilor autohtoni și meșterilor artizanali să-și vândă produsele direct la consumatori. În centrul atenției, desigur că, va fi vedeta fiecărei toamne, adică dovleacul, care face parte dintr-o familie mare și pregătită să aducă numai beneficii organismului.

Galben-portocaliul aprins ascunde o sumedenie de carbohidrați și beta-caroten. Astfel, dovleacul este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, dar și un remediu naturist excelent pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Acesta conţine vitaminele A și E, săruri minerale, hidraţi de carbon şi protide. Doar 100 gr de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. În aceeaşi cantitate de dovleac se găsesc şi 200 de miligrame de potasiu, acesta stimulând funcţionarea sistemului cardiovascular. În plus, dovleacul mai conţine în seminţe şi fier, fosfor, magneziu şi zinc. Este un aliment benefic pentru piele, prevenind îmbătrânirea acesteia. Dovleacul diminuează posibilitatea apariţiei diabetului şi reglează valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariţiei hiperglicemiei, dar şi al cancerului pulmonar. Acest aliment este indicat şi persoanelor cu probleme digestive, întrucât pulpa de dovleac are efecte laxative. Este un produs excelent şi pentru persoanele cu tulburări hormonale şi pentru proaspetele mămici care nu au suficient lapte matern pentru bebeluşii lor.

Acestea fiind spuse, cu siguranță vă veți întreba: „Ce se poate face din banalul dovleac?”. „Un desert pus direct la cuptor sau o plăcintă aromată!” – ar spune majoritatea dintre noi. Însă, pentru gospodinele din Lozova, posibilităţile sunt aproape nelimitate.

Pentru a vă convinge atât referitor la beneficiile dovleacului, cât și pentru a vedea cu ochii proprii cât de multe delicii se pot prepara cu ajutorul dovleacului, dar și pentru a gusta din acestea, organizatorii evenimentului ne invită cu drag la Festivalul Etno-Gastronomic „Bostaniada 2017”.

Iată și programul integral al evenimentului:

24 septembrie 2017:

  • 09:30-10:00 – Pregătiri pentru parada portului popular
  • 10:00-10:30 – Parada portului popular
  • 10: 30-10:45 – Întâlnirea colectivelor
  • 11:00-11:05 – Buciumul
  • 11:05-11:10 – Corul „Doina Codrului” – Imnul Republicii Moldova
  • 11:10-11:30 – Deschiderea oficială a festivalului
  • 11:30-11:40 – Semnarea acordului
  • 11:45-11:55 – Corul „Doina Codrului”
  • 11:55-12:15 – Ansamblul de cântece și dansuri „Lozioara”
  • 12:15-12:30 – Ansamblul folcloric „Corăgheasca” din comuna Deleni, Iași, România
  • 12:30-12:45 – Ansamblul folcloric „Plaiuri Șomeșăni” din comuna Feldru, Bistrița, România
  • 12: 45-13:00 – Ansamblul folcloric „Dor de pe Târnova” din localitatea Cetatea de Baltă, Alba, România
  • 13:00-13:15 – Ansamblul folcloric „Haiducii” din localitatea Reni, Ucraina
  • 13:20-13:30 – Ansamblul de cântece și dans „Rotunda” din satul Vorniceni, raionul Strășeni
  • 13:30-13:40 – Grupul folcloric „Moștenitorii” din satul Micleușeni, raionul Strășeni
  • 13:40-13:50 – Ansamblul folcloric „Floare de Salcâm” din satul Cigîrleni, raionul Ialoveni
  • 13:50-14:00 – Ansamblul folcloric „Busuiocul” din satul Văsieni, raionul Ialoveni
  • 14:00-14:05 – Nicu
  • 14:05-14:15 – Fanfara
  • 14:15-14:20 – Tombolă
  • 14:20-14:30 – Mariana Filipovici
  • 14:30-14:40 – Oleg Donțu
  • 14:40-15:10 – Stela Botez
  • 15:10-15:25 – Gabriel Nebunu
  • 15:25-15:30 – Partenerii
  • 15:30-15:40 – Tombolă
  • 15:40-16:10 – Diamanta Paterău
  • 16:10-16:55 – Maria Iliuț
  • 17:15-17:45 – Adriana Ochișanu

Prezentatorii evenimentului: Diana Josu-Branişte şi Valeriu Pahomi

Organizatorii ne dau asigurări că la Lozova totul va fi pregătit pentru a avea parte de un eveniment cu totul deosebit. Anul aceste ne așteaptă mai mult spațiu, mai multe activități și mai mulți dovleci. Pe copii îi așteaptă o mulțime de activități distractive, printre care: desene pe bostan cu vopsea eco, desene pe farfurii din lut, decupaj colorat pe lemn și multe altele. Toate activitățile pentru copii la cortul lor vor fi gratuite, iar copii vor putea lua cu ei lucrările lor.

Ca și la edițiile precedente, festivalul va fi împărțit în regiuni tematice:

  1. Zona Catering
  2. Zona Iarmaroc agricol
  3. Zona Artizanat & Hand-made
  4. Zona Copiilor
  5. Zona „La Bostănărie”
  6. Zona Dulce – deserturi și dulciuri pentru copii

Participanții și vizitatorii sunt rugați să respecte dress codul festivalului – costume portocalii și de toamnă. Cele mai haioase costume vor fi premiate.

Biletele pot fi rezervate pe iTicket.md.

Mai multe noutăţi cu privire la Festivalul Etno-Gastronomic „Bostaniada 2017” puteți găsi AICI.

P.S. Dacă v-a plăcut articolul, atunci vă rugăm să-l distribuiţi în reţeaua Dumneavoastră de socializare ca să ne asigurăm că toate lumea va avea cele mai plăcute amintiri despre ultima duminică a lunii septembrie.

Sursa foto: Arhiva Bostaniada

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un comentariu