Goji – „Elixirul tinereţii”


1296x728_8-Healthy-Facts-About-Goji-Berries_IMAGE_3.jpg
Sursa foto: healthline.com

Fructele Goji, numite şi „elixirul tinereţii” în spaţiul asiatic, fac parte din produsele alimentare puţin cunoscute în Republica Moldova, deşi constituie o sursă importantă de nutriţie şi un remediu care poate trata hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancerul de prostată, colesterolul din sânge sau problemele de vedere.

Printre beneficiile acestor pomuşoare mai putem aminti: echilibrarea glicemiei, ajutorul în cadrul dietelor de slăbit, tratarea durerilor de cap, stoparea tumorilor, reducerea efectului toxic al chimioterapiei, protejarea ficatului, prevenirea greţurilor în cazul gravidelor.

De menţionat că, aceste fructe sunt folosite deja timp de 6000 de ani de către fitoterapeuţi din China, Tibet şi India pentru:

  • protejarea ficatului;
  • îmbunătăţirea vederii;
  • stimularea funcţiei sexuale şi a fertilităţii;
  • întărirea picioarelor;
  • îmbunătăţirea funcţiei sistemului imunitar;
  • promovarea circulaţiei sangvine;
  • creşterea longevităţii.

Fructele de pădure goji sunt bogate în antioxidanţi, în special în carotenoide, cum ar fi beta-caroten şi zeaxantină. Unul din rolurile cheie ale zeaxantinei este de a proteja retina ochiului prin absorbţia de lumină albastră. De fapt, aportul crescut de alimente care conţin zeaxantină poate reduce riscul de a dezvolta degenerescenţa musculară, principala cauză a diminuării vederii şi oribirii la persoanele cu vâesta de peste 65 de ani.

În ultimii ani, sucurile din fructe goji au devenit cunoscute ca băuturi cu rol important în menţinerea sănătăţii. Companiile de marketing care promovează produse care conţin suc din fructe goji, dau ca exemple oameni care au consumat astfel de sucuri şi au atins vârste înaintate. Deşi există puţine studii clinice publicate de cercetători, consumatorii susţin o listă extinsă de beneficii pentru sănătate a sucurilor din goji.

Totuşi, deşi superfructele goji aduc numeroase beneficii sănătăţii, consumul acestora trebuie să rămână unul moderat, întrucât supraconsumul poate produce dezechilibre în organism.

Fructele goji se consumă atât proaspete, cât şi sub formă de suc, pudră, capsule sau uscate. Fructele proaspete de goji păstrează cel mai bine proprietăţile benefice ale fructului, dar în stare proaspătă, goji rezistă doar câteva zile, respectiv, fiind foarte dificil de a fi exportat în această formă.

Astfel, fructele goji uscate reprezintă forma cea mai bine adaptată consumului terapeutic, în aşa mod ele putându-se conserva timp de un an, în acelaşi timp conservând cea mai mare parte din substanţele benefice, fiind, totodată, cel mai uşor mod de consumat şi procurat.

Totodată, spre deosebire de majoritatea fructelor, goji trebuie consumate diferit. Există o anumită cantitate care poate fi consumată în dependenţă de categoria din care faceţi parte: fie că le consumaţi pentru prima dată, le consumai în mod regulat sau le administraţi în scop terapeutic.

Cei care consumă fructe goji pentru prima dată trebuie să înceapă foarte lent. Fructele goji echilibrează aportul de nutrienţi şi oxigen în organism, ceea ce poate duce la o serie de simptome neplăcute, în primele zile de consum. Nevoia de a merge des la WC, oboseala fizică şi psihică sau somnolenţa – sunt câteva dintre simptomele resimţite în primele zile de consum. Aceste simptome nu se menţin niciodată mai mult de două săptămâni, după care se vor simţi cu adevărat beneficiile fructelor goji. Persoanele care consumă goji se simt mai bine, dorm mai bine şi au o stare psihică echilibrată. Prin urmare, este indicat ca în primele trei zile să se consume câte 5 fructe goji pe zi. După aceste zile, este indicat să se dubleze cantitatea. Dacă apare o stare de disconfort, se reduce cantitatea la jumătate.

Cei care consumă regulat fructe goji sunt acele persoane care consumă aceste fructe zilnic. Aceştia nu suferă de probleme grave de sănătate, sunt persoanele care doresc să-şi îmbunătăţească starea generală de sănătate fizică şi psihică, precum şi să prevină îmbolnăvirile. Acestora le este recomandat să consume aproximativ 8 grame de fructe goji de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, o pungă de 500 gr de fructe goji fiind suficientă pentru o lună de zile.

Consumul fructelor goji în scop terapeutic este destinat persoanelor care suferă de afecţiuni grave şi care au încercat numeroase tratamente convenţionale. Studiile au demonstrat că pe cât persoana este mai bolnavă, cu atât efectele de reechilibrare ale organismului sunt mai intense. Acestor persoane le este recomandat consumul a 100 gr de fructe goji pe zi, dar nu mai mult!

Este bine să fie consumate cu 30 de minute înainte de micul-dejun, iar pe perioada curei, în special în primele zile, este bine să se suplimenteze şi consumul de apă, deoarece fructele goji pot favoriza apariţia constipaţiei.

Este contraindicat consumul de goji atunci când urmaţi un tratament pentru subţierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt recomandate în caz de alergii la polen. Au existat unele situaţii in care fructele de goji au cauzat fotosensibilitate şi eczeme la suprafaţa pielii după expunerea la soare.

Persoanele cu afectiuni renale sunt sfătuite să nu consume cantităţi mari de goji, deoarece aceste fructe conţin cantităţi destul de mari de oxalaţi, care împiedică absorbţia calciului în oase şi favorizează formarea pietrelor la rinichi.

1296x728_8-Healthy-Facts-About-Goji-Berries_IMAGE_1.jpg
Sursa foto: healthline.com

Şi pentru că deja v-aţi obişnuit să descoperiţi cele mai deosebite fructe autohtone doar împreună cu echipa MADEIN.MD, campania Drumul Fructelor 2017 şi-a îndreptat atenţia spre pomuşoarele goji despre care v-am tot relatat până acum. Aşadar, sunteţi invitaţi cu toţii, la data de 11 august 2017, să descoperiţi beneficiile acestor pomuşoare direct de pe plantaţia din com. Băcioi. Pentru a fi parte a campaniei, este necesar să vă înregistraţi completând acest FORMULAR. Grăbiţi-vă, căci numărul de locuri este limitat! Apropo, şi această vizită este realizată în parteneriat cu A. O. „Pomuşoarele Moldovei” în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea productivităţii şi accesul la piaţă a producătorilor de pomuşoare” (Proiectul AMIB / implementat de CCA), finanţat de fundaţia HEKS-Moldova.

20526029_1870944216268906_1431341541100675684_n
Sursa foto: MADEIN.MD

P.S. Mai multe noutăţi cu privire la campania „Drumul Fructelor” puteţi afla urmărind pagina web a proiectului MADEIN.MD, pagina de Facebook a proiectului sau pagina de Facebook a campaniei.

P.P.S. Dacă v-a plăcut articolul, atunci vă rugăm să-l distribuiţi în reţeaua Dumneavoastră de socializare. De asemenea, nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu dacă cunoaşteţi vreun lucru interesant despre goji pe care doriţi să-l faceţi cunoscut şi altora sau dacă aveţi vreo întrebare la care vreţi să obţineţi un răspuns.

* Acest articol are un caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist cu fructe goji trebuie să faceţi un test de alergie. Dacă suferiţi de boli cronice sau urmaţi tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultaţi medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist cu fructe goji.

Surse info: MADEIN.MD, doxologia.ro, descopera.truezone.ro

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s