Premieră la Drumul Fructelor 2017: super-pomuşoarele Aronia


aronia-scorusulnegru-arbust
Sursa foto: mancamsanatos.ro

Aţi auzit vreodată de fructele de pădure Aronia? Le-aţi consumat deja? Dacă aţi răspuns afirmativ, atunci sunteţi printre fericiţii care s-au bucurat de beneficiile acestor pomuşoare. Pentru cei care încă nu au auzit de ele, avem o surpriză. Dar, despre aceasta vă voi relata mai târziu în rândurile de mai jos.

În primul rând, vă propun să descoperim care sunt originile şi beneficiile acestui super-fruct.

Fructele de pădure Aronia îşi au originile în estul Americii de Nord. Acestea cresc în arbuşti de foioase cu frunze verzi şi sunt frecvent întâlnite în mlaştini şi păduri umede. Fructele sunt rezistente şi se conservă pe crenguţe până la îngheţ.

Pe parcursul scurgerii timpului, aronia s-a dovedit a fi unul din cele mai puternice fructe cu proprietăţi antioxidante din natură, extrem de bogat în nutrienţi şi vitamine. A devenit cunoscut pentru că oferă benficii importante celor care vor să-şi îmbunătăţească sau să-şi menţină bunăstarea prin intermediul unei alimentaţii sănătoase.

Fructul s-a clasat pe locul întâi în topul cercetărilor referitoare la cantitatea de antioxidanţi organici. În SUA, primele demersuri de cercetare au început în anul 2007, când experţii au comparat peste 276 de alimente naturale, pentru a pune în evidenţă proprietăţile lor antioxidante. Aronia a început să ia amploare încă de atunci, păşind în fruntea clasamentului.

Deşi aronia este un arbust relativ mic, cu o înălţime de 150-200 cm, originar din regiunile reci ale continentului nord-american, acesta este plantat foarte des şi în estul Asiei. În ultima perioadă, aronia a început să fie plantat şi în Europa. Se găsesc plantaţii de aronia şi în România, dar şi în Republica Moldova. Sperăm ca atât culturile de aronia, cât şi consumul pomuşoarelor de aronia, să devină din ce în ce mai populare la noi în ţară, pentru că beneficiilor acestui fruct sunt enorme.

Printre altele, să ştiţi că, există trei tipuri de aronia: roşie, care are un gust mai apropiat de dulce, neagră, cu un gust uscat, amărui, dar mult mai bogată în nutrienţi şi purpurie, o combinaţie între cele două descrise anterior.

Însă, în acest articol vom aborda doar varianta neagră a fructului de aronia, întrucât aceasta a fost subiectul tuturor cercetărilor referitoare la beneficii.

Aşadar, să vedem ce avantaje aduce aronia:

are o activitate antioxidantă unică. Boabele de aronia conţin o cantitate impresionantă de antioxidanţi, inegalabilă în comparaţie cu alte fructe. De exemplu, fructele de aronia conţin de 3 ori mai mult antioxidanţi decât afinele şi murele şi de 1,5 ori mai mult decât coacazele negre. Din fericire, fructele de aronia îşi păstrează activitatea lor antioxidantă şi în sucuri, aceasta fiind şi cea mai bună modalitate de a le consuma.

este bogată în acid chinic. Acidul chinic este un compus al zahărului din plante. Fructele de aronia conţin atât de mult acid chinic încât unii cercetători consideră că sunt mai eficiente în tratarea infecţiilor urinare.

constituie o sursă importantă de fier. Doar 100 gr de aronia conţin 93% din aportul nostru zilnic de fier recomandat. Fierul ne ajută în reglarea metabolismului, stimulează sistemul imunitar, creşte nivelul de energie şi stimulează funcţia endocrină.

este bogată în vitamina C. În 100 gr de aronia uscate se conţin 34% din nevoile noastre zilnice de vitamina C, un important antioxidant solubil în apă. Vitamina C sintetizează colagenul şi creşte numărul de globule albe din sânge, protejându-ne astfel de boli.

poate fi utilizată în calitate de laxativ natural. Toate fructele sunt bogate în fibre alimentare, iar fructele aronia nu sunt o excepţie. Din acest motiv, gemurile de aronia sunt excelente în tratarea constipaţiei. Fibrele absorb apa din colon şi, alături de un nivel scăzut de calorii, sunt bune şi în curele de slăbire.

Astfel, ca urmare a valorilor lor nutritive foarte ridicate, aronia se administra cosmonauţilor ruşi încă din anul 1959.

aronia-fructe-culese
Sursa foto: mancamsanatos.ro

În bucătărie, dat fiind faptul că valorile nutriţionale ale acestor fructe de pădure devin din ce în ce tot mai populare şi mai ales că acestea se plantează şi se comercializează şi în Republica Moldova, aronia a început să înnobileze tot mai multe reţete culinare, însă, despre aceasta în alte articole.

Aşadar, cum consumăm fructul?

Desigur că, tradiţional, acestea sunt consumate în stare proaspătă. De obicei, fructele proaspete sunt utilizate pentru a prepara suc, dulceaţă, sirop sau vin. Păstrate în frigider, aronia îşi conservează proprietăţile cel mult o săptămână. În congelator pot fi păstrate pentru o perioadă mai îndelungată.

De asemenea, aronia poate fi deshidratată. Fructele uscate de aronia pot fi consumate ca gustare sănătoasă între mesele zilei, adăugate la granola sau dacă aveţi pricepere, la nişte brioşe delicioase.

Totodată, dacă deja v-aţi format obiceiul de a bea ceai, puteţi încerca şi ceaiul de aronia. Fructele uscate pot fi făcute bucăţi şi puse într-o infuzie cu apă fierbinte. În rezultat veţi obţine un ceai sănătos şi aromat, plin de antioxidanţi.

Oricum, indiferent de forma pentru care veţi opta pentru a consuma aronia, recomadarea nutriţioniştilor rămâne aceeaşi, de a le consuma în stare cât mai naturală, mai mult crude, în amestec cu alte fructe sau în smoothie-uri, cu lapte de nuci sau de seminţe, pentru a le masca astringenţa, doar că, trebuie să ţinem cont de faptul că consumul de aronia trebuie să fie echilibrat, deoarece acestea conţin o doză mare de antioxidanţi. În cazul fructelor uscate, este indicat un consum de cel mult 30 gr pe zi.

Apropo, fructele de aronia pot fi uscate foarte uşor în condiţii casnice, dacă le punem la uscat pe o hârtie, într-un strat subţire. Ulterior, fructele uscate pot fi rehidratate în timpul iernii şi apoi folosite la fel ca fructele proaspete.

BmektkpTURBXy80N2YxMGY3ODQ0M2Y3NTE0OGViZDMwNmQwMzY3ZTU5My5qcGeRkwIAzQHk
Sursa foto: fakt.pl

Ce ziceţi, dragi prieteni? V-am intrigat? Atunci vă propun să descoperim gustul mai puţin familiar al fructelor de aronia şi să facem o drumeţie puţin mai îndepărtată. Da-da, este vorba de surpriza despre care am menţionat anterior. Echipa MADEIN.MD organizează o escapadă în raionul Rezina, la data de 10 august 2017, pe o plantaţie de aronia. Organizatorii vă garantează că veţi avea parte de o deplasare exotică, de o bună porţie de aronia, precum şi de emoţii frumoase şi amintiri de neuitat. Vizita este realizată în parteneriat cu A. O. „Pomuşoarele Moldovei” în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea productivităţii şi accesul la piaţă a producătorilor de pomuşoare” (Proiectul AMIB / implementat de CCA), finanţat de fundaţia HEKS-Moldova.

20245473_185949776408021
Sursa foto: MADEIN.MD

Iar pentru ziua de 6 august 2017, sunteţi invitaţi la ultimul din această vară târg cu pomuşoare – Summer Berry Fair. De data aceasta vă aşteaptă atât fascinanta aronia despre care am relata anterior, cât şi alte fructe-vedete cultivate de producătorii autohtoni: goji, afine, căpşuni târzii etc. Iar printre producători locali de pomuşoare veţi găsi bunătăţi de la gastronomii noştri. Evenimentul va începe la ora 10:00 şi va dura până la 14:00. Intrarea este gratuită! Deci, veniţi în Parcul Catedralei, lângă havuz, devreme, susţineţi producătorii locali şi faceţi-vă plinul de vitamine necesare organismului. Acesta este un eveniment K Lumea organizat pentru A.O. „Pomuşoarele Moldovei”, susţinut de USAID, HEKS, CCA, PNUD şi Uniunea Europeană.

80a65517b7505939d3fc307c530e5be7
Sursa foto: allevents.in

P.S. Mai multe noutăţi cu privire la campania „Drumul Fructelor” puteţi afla urmărind pagina web a proiectului MADEIN.MD, pagina de Facebook a proiectului sau pagina de Facebook a campaniei.

P.P.S. Dacă v-a plăcut articolul, atunci vă rugăm să-l distribuiţi în reţeaua Dumneavoastră de socializare. De asemenea, nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu dacă cunoaşteţi vreun lucru interesant despre aronia pe care doriţi să-l faceţi cunoscut şi altora sau dacă aveţi vreo întrebare la care vreţi să obţineţi un răspuns.

Surse info: MADEIN.MD, nativebox.ro, alegesanatos.ro

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s