22 iulie – Ziua Mondială a Creierului


1
Sursa foto: bbc.com

Astăzi este „Ziua Mondială a Creierului”. Este deja a patra oară când este marcată această zi la nivel mondial, prima dată fiind sărbătorită în anul 2014. Marcarea acestei sărbători a fost aleasă astfel încât să coincidă cu cea a înfiinţării, în anul 1957, a Federaţiei Mondiale de Neurologie.

Federaţia Mondială de Neurologie, iniţiatoarea acestui eveniment, atrage atenţia asupra importanţei pe care o au sănătatea creierului şi prevenirea afecţiunilor neurologice. Ediţia din acest an este consacrată tematicii „Accidentul vascular cerebral este un atac cerebral — preveniţi-l şi trataţi-l” şi urmăreşte sublinierii importanţei accidentului vascular cerebral, fapt ce ar trebui să sporească interesul factorilor decizionali în vederea prevenirii şi introducerii tratamentului adecvat în cazul accidentelor vasculare cerebrale.

Bolile neurologice sunt o cauză majoră de deces, fiind responsabile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru 12% din decesele la nivel mondial, proporţie care variază în funcţie de nivelul de dezvoltare economică al fiecărui stat. Dintre bolile neurologice, accidentul vascular cerebral şi celelalte boli cerebro-vasculare sunt printre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial, reprezentând 85% din totalul deceselor.

2
Sursa foto: slate.com

Cu prilejul aceste zile, aş vrea să remarc faptul că creierul uman este cu adevărat uimitor. Iată câteva lucruri care susțin această idee:

Creierul nu face diferenţa între realitate şi imaginaţie 

Creierul uman reacţionează la fiecare gând şi nu poate face diferenţa între realitate şi imaginaţie. De aceea, oamenii care văd partea plină a paharului sunt mai fericiţi sau se vindecă prin tratament placebo.

Nu muncă mentală oboseşte creierul

Creierul oboseşte din cauza emoţiilor. Orice formă de activitate, fizică sau mentală, nu modifică chimia sângelui care irigă creierul.

În majoritatea timpului, creierul funcţionează pe pilot automat

Mai mult de jumătate din gândurile zilei sunt despre ziua de ieri. De aceea, este foarte dificil pentru pesimişti să îşi schimbe percepţia asupra lumii. Persoanele pesimiste au nevoie să-şi „cureţe” creierul, adică să îşi mărească numărul de gânduri pozitive. Fiecare gând pe care îl experimentăm se transformă în realitate. Dacă visezi la o vacanţă la Paris, peste tot vei vedea reclame cu excursii la Paris. Dacă vrei să schimbi lumea, începe prin a-ţi schimbă gândurile.

Uitarea este utilă sistemului nervos

Că să „salveze” amintirile noi, creierul trebuie să le şteargă pe cele vechi. Nu avem cum să decidem ce uităm şi ce păstrăm, iar că să nu uităm ceva, trebuie să utilizăm informaţiile respective cât mai des.

Creierul nu simte durere

Creierul reacţionează la durere, însă nu o simte pentru că nu are receptorii necesari. Durerea provine de la vasele de sânge, nervii şi ţesuturile care înconjoară creierul.

3
Sursa foto: jurnaluldeilfov.ro

Apropo, oamenii de ştiinţă din SUA susţin că degustarea vinului stimulează creierul uman mai mult decât orice alt comportament. Potrivit neurologului Gordon Shepherd, de la Universitatea Yale, încă de cum vede sticla de vin şi până la degustarea acestuia, creierul începe un proces foarte complex, ceea ce presupun mai multă activitate din partea creierului decât atunci când asculţi muzică sau rezolvi probleme de matematică. Moleculele din vin stimulează mii de receptori ai gustului şi ai mirosului, trimiţând un semnal anume creierului, care declanşează un calcul cognitiv masiv ce implică recunoaştere, memorie, judecată, emoţie şi plăcere. Spre deosebire de o problema de matematică, degustarea vinului angajează multiple sisteme senzoriale. Toate acestea sunt afirmate de susţine Shepherd în cartea sa „Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine”. Sper că Andrei Cibotaru va aprecia cele menţionate anterior.

4
Sursa foto: urgente24.com

Totuşi, mişcarea este cea care aduce cele mai multe beneficii nu doar pentru sănătatea fizică, ci şi pentru cea mintală. Iată care sunt avantajele practicării sportului asupra sănătăţii creierului:

Măreşte volumul creierului

Odată cu înaintarea în vârstă, naşterea unor noi celule se încetineşte şi ţesuturile creierului se micşorează. Însă, specialiştii susţin că acest lucru poate fi schimbat, dacă se optează pentru un program de exerciţii fizice. Într-un studiu se arată că la persoanele care au făcut aerobică timp de 6 luni s-au observat îmbunătăţiri la nivelul creierului. Exerciţiile de aerobică şi cele de fitness măresc volumul creierului prin îmbunătăţirea fluxului sangvin în întreg organismul.

Stimulează înmulţirea celulelor

Substanţele chimice cunoscute sub numele de factori neurotrofici stimulează creşterea şi înmulţirea celulelor creierului, în special în hipocampus, acea regiune a creierului care este responsabilă de memorie. Astfel, cu cât faci mai multă mişcare, cu atât creierul produce mai multe substanţe chimice care conduc la creşterea şi înmulţirea neuronilor.

Luptă împotriva depresiei şi anxietăţii

Depresia încetineşte abilitatea creierului de a procesa informaţiile, reducând capacitatea de concentrare. În cazurile de depresie moderată, exerciţiile fizice sunt de un real ajutor, deoarece au rolul de a îndepărta tensiunile nervoase şi de a îmbunătăţi starea de spirit, prin stimularea producţiei de serotonină şi dopamină, două substanţe chimice secretate de creier care se află în strânsă legătură cu starea de bine.

Îmbunătăţeşte funcţiile cognitive

Abilitatea de a rezolva mai multe sarcini în acelaşi timp, de a organiza şi de a planifica evenimente viitoare sunt funcţii cognitive, care pot fi îmbunătăţite prin efectuarea de exerciţii fizice, zilnic, timp de 30-45 de minute.

5
Sursa foto: dailystar.co.uk

Iar acum, cred că, ar trebui să discutăm şi despre ceea ce este dăunător. Să ştiţi că, mâncarea de tip fast-food, plină de grăsimi, distruge celulele creierului care controlează greutatea, ducând la obezitate. Această descoperire făcută de către cercetători explică de ce este atât de greu pentru oamenii graşi să scape de kilogramele în plus. Cercetătorii au hrănit şobolani cu o dietă „tipic americană, plină de grăsimi” şi au descoperit că animalele şi-au dublat consumul de calorii în doar trei zile. Şobolanii au suferit şi o inflamare a hipotalamusului, partea creierului care conţine neuronii ce controlează greutatea corporală. Inflamaţia a dispărut după câteva zile, însă a reapărut după patru săptămâni. Principalul cercetător, Dr. Joshua Thaler, de la Centrul de Diabet şi Obezitate de la Universitatea Washington din Seattle, a declarat că această vătămare a creierului este o consecinţă a consumului în exces al produselor din dieta tipică americană şi explică de ce oamenii obezi nu reuşesc să slăbească. Thaler afirmă că dacă ar putea fi create medicamente care să limiteze vătămarea neuronilor în timpul mâncatului în exces, am putea combate astfel obezitatea.

Aşa că, dragi prieteni, mâncaţi corect, consumaţi vin în cantităţi rezonabile, practicaţi activităţi fizice zilnic şi nu uitaţi să faceţi sport regulat. Doar un mod de viaţă sănătos ne va asigura un creier sănătos într-un corp sănătos…

6
Sursa foto: healthylivinghowto.com

Surse info: dcnews.ro, evz.ro, caplimpede.ro, moldova.org

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s