Zmeura: În căutarea „aurului roz”


alamy-raspberries-_3386897b.jpg
Sursa foto: telegraph.co.uk

Cine dintre voi nu a auzit despre „regina fructelor de pădure” – zmeura? Personal, când vorbesc despre această minune de fruct, îmi amintesc de copilărie, de grădina buneilor…

Zmeura este supranumită „fructul tinereții veșnice”. Într-adevăr, când natura a creat acest fruct, s-a întrecut pe sine! Rezultatul a fost un fel de „bijuterie” compusă din bobițe de culoarea rubinului, îmbinate în mod maiestos și îmbogățite cu o aromă inconfundabilă. Și de parcă n-ar fi fost de ajuns, zmeurei i-au fost dăruite și niște proprietăți terapeutice cu totul speciale. Să te vindeci mâncând, iată un semn minunat că acolo, sus, cineva ne iubește și se gândește la noi!

Zmeura, considerată „aurul roz” de către cofetari, vândută cu zeci de dolari suta de grame în ţări din Nordul Europei, este cunoscută și apreciată pentru dulceața și aroma ei, având numeroase întrebuințări și beneficii asupra întregului organism. Pe cât este de mic și aromat acest fruct, pe atât este de bogat în substanțe și elemente necesare bunei funcționări a organismului.

Cunoscută și sub denumirea de „rug de munte”, acest fruct cu un gust dulce-acrișor reușește să acopere necesitățile nutritive ale organismului uman datorită conținutului mare de vitamine, minerale, pectine și substanțe de natură flavonoidică. Zmeura, consumată proaspătă, conține și un nivel ridicat de vitamina „C” (aproximativ 50 mg/%), reușind astfel să acopere o mare parte din necesarul zilnic din această vitamină.

Datorită proprietăților sale, zmeura reprezintă un adevărat dezinfectant, reducând aciditatea de la nivelul stomacului. O cură cu zmeură poate să amelioreze simptomele neplăcute ale constipației, dar ajută și la menținerea siluetei datorită conținutului redus de calorii. Astfel, zmeura poate fi introdusă fără restricții în curele de slăbire.

Totodată, zmeura ajută la tratarea mai multor afecțiuni: previne hipertensiunea arterială; scade febra; îmbunătățește digestia; încetinește evoluția celulelor canceroase; tratează afecțiuni genitale feminine; are proprietăți expectorante; reduce considerabil foamea fiind folosită în tratarea obezității; ameliorează diferite afecțiuni oculare; tratează cistita; are un rol important în tratarea diabetului.

De la zmeur se folosesc atât fructele aromate și răcoritoare, cât și frunzele sau mugurii tineri. Frunzele de zmeur sunt folosite adesea ca depurativ. Ceaiul din frunze contribuie la eliminarea toxinelor din organism și-i oferă acestuia vitalitate. Sub formă de gargară, ceaiul de frunze de zmeur contribuie la tratarea afecțiunilor faringiene, având acțiune antispastica. Mugurii de zmeur au un rol important în tratarea afecțiunilor ovariene, reprezentând un ajutor în ameliorarea simptomelor menopauzei (dureri de cap, usturimi în zona genitală etc.). Pe de altă parte, aceștia ajută la reglarea indicelui glicemic și previn îmbătrânirea. Femeilor le este indicat un tratament cu ceai de muguri de zmeur, deoarece el contribuie la resorbirea chisturilor ovariene sau a nodulilor mamari. S-a descoperit că zmeura conține xilitol, un îndulcitor artificial folosit pentru prevenirea și tratarea cariilor.

De asemenea, fructele de zmeură sunt și o sursă bogată de acid folic, atât de necesar femeilor însărcinate și celor care vor să rămână gravide. Femeile însărcinate pot consuma și ceai din frunze de zmeură.

Astfel, în perioada verii, zmeura este unul dintre cele mai căutate şi apreciate fructe, atât pentru virtuţile sale terapeutice, cât şi pentru calităţile nutriţionale deosebite, mai ales în cazul copiilor şi al vârstnicilor.

Iată încă câteva lucruri interesante despre zmeură – unul dintre cele mai gustoase fructe ale verii:

  • zmeura poate avea culoarea roșie, purpuriu, dar există și sortimente ale acestor fructe de culoare neagră. Cel mai dulce și mai gustos sortiment de zmeură este cea de culoarea aurului. Se estimează că există peste 200 de sortimente ale acestui fruct;
  • acest fruct este considerat „simbolul bunătății”. În unele părți ale Germaniei se credea că zmeura are efect calmant asupra cailor nărăvași, în timp ce în Filipine se spune că aceasta alungă spiritele rele;
  • consumul de zmeură reduce riscul apariției cancerului de colon. Este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători chinezi. Acest lucru se datorează în special fibrelor conținute de aceasta;
  • un alt beneficiu al fructelor de zmeură este acela că luptă cu Candda albicans. Antocienii care se găsesc în zmeură inhibă dezvoltarea acestei ciuperci și ajută la eliminarea ei din organism. Se recomandă o cură de două săptămâni, perioadă în care se consumă zilnic aproximativ 300 grame de zmeură proaspătă.

Ca orice fruct, este de preferat să se consume proaspătă, bine spălată. Se vor alege fructele coapte, fără pete şi fără a prezenta zone înnegrite sau lovite. Se poate depozita la congelator, păstrându-şi astfel aroma şi gustul dulce-acrişor. În funcţie de soi, poate fi mai parfumată sau mai puţin parfumată. Perioada în care poate fi găsită, în stare naturală, este între lunile mai-iulie.

În Republica Moldova, „Împărăţia Zmeurei” se află în localitatea Pocrovca din raionul Donduşeni, care în această perioadă este învăluit în aromă de zmeură. Aici, aproape fiecare gospodar are o plantaţie cu astfel de fructe. Sunt peste 150 de hectare de zmeură. Totuşi, marea problemă a producătorilor locali este comercializarea mărfii.

Însă, zmeura se cultivă nu doar în Pocrovca, ci pe întreg teritoriul țării noastre. Iar ca să fugim de rutina zilnică, echipa MADEIN.MD anunță o nouă escapadă în cadrul campaniei „Drumul Fructelor 2017”, de data aceasta la Sângerei, pe data de 6 iulie 2017, într-o plantație de zmeură. Organizatorii ne promit o experiență agro-turistică neobișnuită, posibilitatea de a gusta din zmeură direct de pe plantație și de a cumpăra „aur roz” la preț de producător, precum și ocazia de a prinde soarele într-o poză. Doritorii sunt rugați să se înregistreze completând formularul de AICI. Grăbiţi-vă! Locurile sunt limitate! Printre altele, să ştiţi că, participarea este absolut gratuită pentru toți, întrucât vizita este realizată în parteneriat cu A. O. „Pomuşoarele Moldovei” în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea productivităţii şi accesul la piaţă a producătorilor de pomuşoare” (Proiectul AMIB / implementat de CCA), finanţat de fundaţia HEKS-Moldova.

tumblr_lb9g3mLfdv1qdbbywo1_500.jpg
Sursa foto: taringa.net

Nu uitați să urmăriți Blogu’ lui Sanchoss, căci sezonul pomușoarelor locale este în toi! Deja au început să se coacă și fructele autohtone, iar „Drumul Fructelor 2017” ne pregătește noi destinații. În timp ce unele țări caută savoarea pomușoarelor și fructelor coapte de soare, parfumate și îndulcite de vară, Republica Moldova se poate lăuda cu produse locale de cea mai înaltă calitate.

Alăturaţi-vă campaniei „Drumul Fructelor 2017”! Să susținem împreună producătorii agricoli locali!

19665527_1831546356875359_230944456403654870_n
Sursa foto: MADEIN.MD

P.S. Mai multe noutăți cu privire la campania „Drumul Fructelor” puteți afla urmărind pagina web a proiectului MADEIN.MD, pagina de Facebook a proiectului sau pagina de Facebook a campaniei.

Surse info: MADEIN.MD, farmaciata.ro, clicksanatate.ro, publika.md

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s