Beneficiile consumului de agrişe


infiintarea-unei-plantantii-de-agris
Sursa foto: agrointel.ro

Datorită conținutului ridicat de apă, agrişele sunt numai bune de consumat vara, fiind unele dintre cele mai potrivite fructe pentru revigorarea organismului. Sunt răcoritoare, cu o aromă dulceagă şi sărace în calorii.

Având dimensiunea unor struguri mai mari, de formă sferică, agrişele sunt înrudite cu coacăzele negre. Atunci când apar, sunt tari şi verzi, iar coaja le este brăzdată de vinişoare. Înainte de a fi perfect coapte, reprezintă un ingredient excelent pentru budinci şi prăjituri. Mai târziu, atunci când se coc şi devin mai moi şi mai dulci, pot fi mâncate. Majoritatea devin roşii sau galbene, iar unele din ele sunt acoperite cu peri mici.

Beneficiile agrişelor pentru sănătate şi frumuseţe se datorează concentraţiei semnificative de substanţe nutritive. Aceste fructe pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc. De asemenea, pielea și părul nostru pot profita şi ele de proprietăţile excepţionale ale acestor fructe. Pentru aceasta putem apela la pulberea sau uleiul de agrişe, care pot fi aplicate ca atare sau pot constitui ingredientele principale ale măştilor sau şampoanelor.

Iată ce beneficii aduc agrişele pentru sănătatea omului:

  • îmbunătăţesc toate cele 7 ţesuturi corporale;
  • sunt utile pentru tratarea problemelor de piele;
  • extractul de agrişe încetineşte activitatea osteoclastică, cea de distrugere a oaselor;
  • pudra de agrişe ajută ca tratament facial în eliminarea coşurilor şi a acneei;
  • previn dereglările nivelului de lipide şi lipoproteine din sânge;
  • ajută ca tratament pentru creşterea părului şi pigmentarea părului, întăresc rădăcinile parului şi îi menţin culoarea;
  • pudra de agrişe previne mătreaţa;
  • au un uşor efect diuretic datorită conţinutului bogat de apă;
  • menţin rinichii sănătoşi şi previn infecţiile urinare şi uterine;
  • protejează organismul împotriva radiaţiilor;
  • ajuta în cazul tusei cronice din perioada copilăriei, datorate tuberculozei sau astmului alergic;
  • sucul de agrişe este util pentru îmbunătăţirea vederii, reduce riscul de cataractă sau hipermetropie, dar şi al degenerării maculare;
  • au proprietăţi antibacteriene, sprijină organismul în lupta împotriva infecţiilor, susţinând sistemul imunitar, ceea ce va creşte rezistenţa la boli;
  • stimulează grupul izolat de celule care secretă insulina, reducând astfel glicemia;
  • întăresc muşchii inimii, fiind bogate în antioxidanţi, antocianine, flavonoide, potasiu etc.
  • îmbunătăţesc rezistenţa organismului, astfel încât organismul va deveni mai puternic în lupta cu gripa, tusea şi ar putea fi mai rezistent împotriva multor alte infecţii;
  • ajută la eliberarea de sindromul gastric şi hiperclorhidrie (senzaţia de arsură din abdomen);
  • ajută în reducerea febrei;
  • ajută în cazul dereglărilor ficatului, fiind un tonic grozav al acestui organ;
  • uleiul de agrişe aplicat pe cap înainte de baie înlătură afecţiunile ochilor, nictalopia (orbirea/cecitatea nocturnă);
  • sunt un digestiv excelent şi pot fi consumate după mese, tratând şi indigestia;
  • sucul natural alcătuit din: agrişe, jumătate de linguriţă de ghee/untura, o linguriţă de miere şi 100 ml de lapte, consumat după cină, ajută la tratarea hemoroizilor;
  • combat anemia, fiind bogate în fier;
  • sunt utilizate în tratarea candidozei cronice şi a infecţiilor bacteriene şi parazitare;
  • acţionează asupra tensiunii arteriale, aşa că hipertensivii le pot consuma cu încredere;
  • îmbunătăţesc hrănirea nervilor şi ajută în tratarea afecţiunilor paralitice;
  • ajută la vindecarea afecţiunilor urinare;
  • ajută la vindecarea problemelor respiratorii;
  • întăresc sănătatea sistemului nervos prin conţinutul de potasiu, cel care susţine circulaţia bună;
  • sunt bune ca tratament în cazul afecţiunilor cerebrale şi gastrointestinale;
  • susţin sănătatea cardiovasculară, reducând colesterolul, astfel încât circulaţia la nivelul inimii va fi îmbunătăţită;
  • scad colesterolul;
  • sucul de agrişe şi pudra de agrişe, alături de nişte miere, purifică sângele;
  • sporesc producţia de celule de sânge roşii şi cresc hemoglobina din sânge;
  • întăresc dinţii şi unghiile;
  • ajută la reducerea dezechilibrelor menstruale, reglează ciclul menstrual şi reduc durerile şi crampele menstruale datorită combinaţiei de vitamine şi minerale pe care agrişele le au în compoziţie;
  • acţionează ca un agent antiinflamator, suprimând inflamaţiile şi durerile;
  • sunt utilizate şi în tratamentul împotriva sifilisului, flatulentei, bronşitei, astmului şi tuberculozei (ftiziei);
  • îmbunătăţesc memoria;
  • ajută la îmbunătăţirea metabolismului proteic, te ajută să slăbeşti;
  • agrişele sub formă de vin pot fi folosite ca tratament pentru mahmureală.

Aşadar, conservate sau proaspete, dacă le veţi consuma, vă veţi simţi de fiecare dată în formă maximă şi plini de vitalitate.

Agrişele sunt şi o sursă utilă de fibre solubile. Sunt sărace în calorii (o porţie de 100 g de compot îndulcit de agrişe proaspete conţine 54 calorii), dar pentru că au uneori un gust amărui ele sunt adesea servite cu mult zahăr şi frişcă, ceea ce le transformă într-un desert cu multe calorii.

În Marea Britanie, puteţi servi o tartă cu agrişe care arată delicios. Se numeşte GooseBerry Pudding. În Italia este sunt conservate în dulceaţă sau în gem. În Spania poţi savura un vin de agrişe minunat – un fel de cidru, numai bun pentru toreadorii care suferă de mahmureală. Se pot consuma şi la murături, pentru că gustul dulce-acrişor pe care îl au seamănă cu cel al castraveţilor.

Dar voi, aţi mâncat până acum agrişe? Sub ce formă le preferaţi?

Dacă vi s-a trezit interesul pentru aceste minunate pomuşoare, ar trebui să ştiţi următoarele:

  1. Cum să le alegeţi? Daca vreţi să le folosiţi la gătit, căutaţi-le pe cele puţin necoapte, dar nu foarte tari. Dacă preferaţi să le consumaţi crude, alegeţi-le pe cele coapte şi suculente.
  2. Cum să le pregătiţi? Îndepărtaţi cu cuţitul partea de sus, precum şi codiţa, apoi spălaţi-le bine.
  3. Unde le puteţi păstra? Ideal este să le ţineţi în frigider, cel mult o săptămână.
  4. Cum să le gătiţi? Agrişele se fierb timp de 10-15 minute, iar ulterior pot fi folosite pentru plăcinte, îngheţată sau chiar sos pentru friptură de porc sau de gâsca.

Apropo, pe data de 27 iunie 2017, echipa MADEIN.MD anunţă o plecare exotică în cadrul campaniei „Drumul Fructelor 2017” – la cules agriş în localitatea Negureni din raionul Teleneşti. Astfel, veţi avea posibilitatea să descoperiţi un nou producător agricol şi să degustaţi cele mai căutate pomușoare direct de pe plantaţie. Vă propunem să schimbaţi rutina zilnica pe o doză de vitamina „D”. Da-da, se anunţă să fie dulce-acrişor! Doritorii sunt rugați să se înregistreze completând formularul de AICI. Grăbiţi-vă! Locurile sunt limitate! Printre altele, să ştiţi că, participarea este absolut gratuită pentru toți, întrucât vizita este realizată în parteneriat cu A. O. „Pomuşoarele Moldovei” în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea productivităţii şi accesul la piaţă a producătorilor de pomuşoare” (Proiectul AMIB / implementat de CCA), finanţat de fundaţia HEKS-Moldova.

4779766616_a198f73ca0_b
Sursa foto: flikr.com

Nu uitaţi să urmăriţi Blogu’ lui Sanchoss, căci sezonul pomuşoarelor locale este în toi! În curând vor începe să se coacă și fructele autohtone, iar „Drumul Fructelor 2017” ne pregăteşte noi destinaţii. În timp ce unele ţări caută savoarea pomuşoarelor şi fructelor coapte de soare, parfumate şi îndulcite de vară, Republica Moldova se poate lăuda cu produse locale de cea mai înaltă calitate.

Alăturaţi-vă campaniei „Drumul Fructelor 2017”! Să susţinem împreună producătorii agricoli locali!

19399223_1814910198538975_382123850200917579_n
Sursa foto: MADEIN.MD

P.S. Mai multe noutăți cu privire la campania „Drumul Fructelor” puteți afla urmărind pagina web a proiectului MADEIN.MD, pagina de Facebook a proiectului sau pagina de Facebook a campaniei.

Surse info: MADEIN.MD, fitbody.ro, avantaje.ro

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s