Murele și proprietățile lor vindecătoare


mure-wallpaper-1.jpg
Sursa foto: botanistii.ro

Negre-lucioase, cu nuanţe de roşu şi albăstrui, cu o aromă discretă, murele ne îmbie să le încercăm gustul dulce-acrişor. Acestea fac parte din categoria fructelor de pădure, iar sub aspectul atractiv ele ascund o mulţime de beneficii pentru sănătate (conţin vitamine, minerale şi substanţe active), care contribuie la tratarea mai multor afecțiuni, începând de la îmbunătăţirea aspectului pielii până la prevenirea cancerului.

Murele conțin resveratrol – cel mai puternic antioxidant, vitamine, minerale, oligoelemente, precum și o serie de substanțe active cu rol antiinflamator, anti-cancerigen și anti-îmbătrânire. Fiind un fruct cu un conținut scăzut de fructoză, acesta poate fi consumat și de către diabetici sau de către cei care urmează diverse diete.

De la mur se folosesc în medicina naturistă atât frunzele, cât și fructele. Datorită proprietăților sale: antidiareic, astringent, antiseptic este apreciat ca remediu natural pentru numeroase afecțiuni. Cu ajutorul murelor pot fi tratate: afecțiuni ale vezicii urinare, afecțiuni pulmonare, alergii, anemie, arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal, cancerul de colon, candidoza digestivă, constipația, colite, diabet, diaree, gastroenterite, leucoree, inflamații ale gingiilor și gâtului, hemoroizi, fisuri anale, obezitate etc.

De asemenea, amintim proprietățile dezinfectate ale frunzelor de mure, ce ajută la moderarea secrețiilor și împiedicarea înmulțirii microbilor. Fructele de mur, gustoase și zemoase, funcționează ca laxative, nutritive, depurative, îmbunătățind în mod special acuitatea vizuală.

Modul de administrare include:

  • suc de mure – se dă 1 kg de mure prin storcătorul electric, iar din sucul obținut se beau câte două pahare pe zi, acesta fiind un bun remediu împotriva diareii;
  • infuzie de frunze de mur – peste o linguriță de frunze de mur se toarnă o cană de apă fierbinte și se lasă la infuzat circa 10 minute. Din această infuzie se beau câte două căni pe zi, pe care puteți să le îndulciți puțin utilizând miere de albine;
  • cataplasme mur – se fac folosindu-se infuzia sau frunzele proaspete de mur, zdrobite și amestecate cu puțină apă. Cu ajutorul acestora se tratează hemoroizii și fisurile anale;
  • gargara – pentru această procedură se folosește infuzia din frunze de mur. Este recomandată în tratarea afecțiunilor gingiilor și gâtului;
  • sirop de mure – se pun la fiert 1-2 kg de mure cu aceeași cantitate de zahar și se obține un sirop gros.

De asemenea, murele pot fi combinate cu orez sau cu brânză proaspătă de vaci. Se pot prepara şi gemuri, compoturi sau jeleuri din mure.

Murele se consumă ca atare atunci când sunt coapte. Acestea sunt coapte atunci când au culoarea neagră şi sunt puţin moi.

Se păstrează în frigider (unde rezistă şi 2 săptămâni), dar pot fi şi congelate în caserole de plastic.

Dacă după citirea acestui articol ați decis să achiziționați câteva kilograme de mure și vreți să o faceți într-un mod mai deosebit, atunci vă propun să uitați de rutina cotidiană, de aglomerația și gălăgia urbană și alăturați-vă echipei MADEIN.MD la cules pomușoare. În vinerea aceasta (16 iunie 2017), va fi organizată o vizită la gospodăria producătorului autohton de mure, Gheorghe Trifan din satul Sipoteni, raionul Călărași, unde va fi posibil de degustat acest produs atât de benefic și delicios direct de pe plantație. De asemenea, participanții vor putea procura mure autohtone la preț de producător, vor avea ocazia să facă poze pe plantație și vor administra o bună doză de relaxare. Doritorii sunt rugați să se înregistreze completând formularul de AICI. Grăbiți-vă! Locurile sunt limitate! Apropo, participarea este absolut gratuită pentru toți, întrucât vizita este realizată în parteneriat cu A. O. „Pomușoarele Moldovei” în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare” (Proiectul AMIB / implementat de CCA), finanțat de fundația HEKS-Moldova.

img_4326.jpg
Sursa foto: MADEIN.MD

Nu uitați să urmăriți Blogu’ lui Sanchoss, căci sezonul pomușoarelor locale este în toi! În curând vor începe să se coacă și fructele autohtone, iar „Drumul Fructelor 2017” ne pregătește noi destinații. În timp ce unele țări caută savoarea pomușoarelor și fructelor coapte de soare, parfumate și îndulcite de vară, Republica Moldova se poate lăuda cu produse locale de cea mai înaltă calitate.

Alăturaţi-vă campaniei „Drumul Fructelor 2017”! Să susținem împreună producătorii agricoli locali!

8ab7ede626c7d0991569194a9849729f
Sursa foto: MADEIN.MD

P.S. Mai multe noutăți cu privire la campania „Drumul Fructelor” puteți afla urmărind pagina web a proiectului MADEIN.MD, pagina de Facebook a proiectului sau pagina de Facebook a campaniei.

Surse info: MADEIN.MD, diversificare.ro, interferente.ro

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s