DEX Contabil pentru manageri


17191068_617380168460503_6554703977709414667_n.jpg

Majoritatea din noi, în activitatea desfăşurată, se confruntă foarte des cu departamentul de contabilitate, văzut uneori ca fiind „oaia neagră” a companiei, subdiviziunea unde se solicită tot felul de documente, ştampile, evidenţe etc. – un limbaj necunoscut pentru cei care nu activează în domeniul respectiv. Totuşi, trebuie să ştim că, practic, contabilitatea este „un limbaj codificat al afacerilor”.

Totodată, este necesar să ţinem cont de faptul că, atât în profesia contabilă, cât şi în general în toată sfera prestărilor de servicii se duce o luptă permanentă între „Las’ că mă descurc eu…” şi „Nu mai merge aşa!”.

Nu doar managerii, dar şi contabilii profesionişti trebuie să conştientizeze faptul că profesionalismul trebuie să fie elementul de bază al unei colaborări serioase între manageri şi contabili.

În prezent, s-a ajuns la etapa în care contabilii trebuie să înţeleagă faptul că au o mare responsabilitate care se referă nu doar la munca contabilă pe care o realizează zi de zi, ci chiar la educarea financiar-contabilă şi fiscală a managerilor, implicându-se şi având un rol proactiv în derularea afacerii.

Nu este un secret că majoritatea antrenorilor sunt foşti mari sportivi. La fel se întâmplă şi în management. Conform unor studii, 85% din cei care la nivel internaţional sunt CEO (Chief Executive Officer) provin din foşti CFO (Chief Financial Officer), adică directori financiari. Pentru a putea conduce afacerea corespunzător, orice manager are nevoie de un minimum de cunoştinţe în domeniul financiar-contabil. Aceste cunoştinte au pe de o parte rolul de a asigura faptul că afacerea este securizată din punct de vedere al raportărilor financiare şi fiscale, iar pe de altă parte dau posibilitatea managerilor de a interveni atunci când este cazul şi de a adopta decizii care să permită optimizarea din punct de vedere financiar şi fiscal.

Nu în zadar printre cei ce fac parte din „breasla contabililor” circulă o astfel de zicală: „Contabilul este ca nevasta – te suie sau te coboară…”. Din această frază putem extrage două conotaţii: pe de o parte aceasta se referă la „reacţia chimică” care trebuie să existe obligatoriu între contabil şi manager, iar pe de altă parte la faptul că există o multitudine de cazuri în ultimii ani în care societăţi puternice au fost, pur şi simplu, falimentate sau aduse într-o situaţie dificilă de către contabili, fie insuficient de bine pregătiţi, fie insuficient de mult implicaţi în activitatea societăţilor a căror evidenţă financiară o conduceau.

Acestea fiind spuse, aşa vrea să cugetaţi un pic şi să răspundeţi la următoarele întrebări: „Vi s-a întâmplat vreodată să credeţă că Dumneavoastră şi contabilul vorbiţi limbi diferite?”, „Aţi sesizat că pierdeţi o groază de timp pentru explicaţii şi analize?”, „Aveţi momente în care ezitaţi să adoptaţi anumite decizii?”, „Consideraţi că plătiţi prea multe impozite?”, „Aveţi impresia că deşi vânzările cresc, bani în conturi tot nu aveţi?”.

Dacă aţi răspuns măcar la o singură întrebare cu „DA!”, atunci este timpul să înţelegeţi câte ceva din această profesie, deloc uşoară, ba chiar cu foarte multe reponsabilităţi, iar PROACTIVE vă oferă această oportunitate şi vă invită la cursul practic „DEX Contabil pentru manageri”.

Acest curs se construieşte pe studiul conceptelor de contabilitate, atenţia fiind îndreptată către evaluarea şi utilizarea datelor contabile pentru planificare internă, control şi adoptare a decizilor.

Agenda cursului cuprinde urmatoarele teme:

Modulul I. Interpretarea situațiilor financiare

 • DEX contabil sau noţiuni de bază din contabilitate
 • Averea companiei – cum deosebim activele şi pasivele
 • Tranzacţiile economice şi impactul acestora asupra situaţiilor financiare
 • Analiza principalilor indicatori financiari

Modulul II. Contabilitatea managerială

 • Noţiuni despre costuri şi metode de formare a preţurilor
 • Analiza cost-volum-profit. Determinarea pragului de rentabilitate
 • Instrumente de planificare financiară. Gestiunea cashflow-ului

Modulul III. Fiscalitatea – ce trebuie să ştii despre impozite şi taxe

 • Administarea fiscală
 • Drepturile şi obligaţiile contribuabililor
 • Modul de efectuare a controalelor fiscale, procedura de emitere deciziilor autorităţilor fiscale şi contestarea acestora
 • Tipurile de încălcări fiscale şi răspunderea pentru acestea
 • Termenii de prescripţie pentu calcularea şi restituirea impozitelor

Totodată, participanţii la curs vor beneficia de 1 oră de coaching/consultanţă cu formatorul.

Apropo, în calitate de formatori îi veţi avea pe:

Rabei Svetlana – contabil certificat practician, consultant în domeniul contabilităţii şi finanţelor, licenţiat în Economie;

Lilia Cauş – consultant fiscal, cu experienţă de lucru în domeniul fiscal de peste 20 de ani, autor a unui număr impunător de articole publicate în revistele de specilitate privind aplicarea legislaţiei fiscale.

Optând pentru acest curs de instruire veţi putea obţine următoarele beneficii şi rezultate:

 • veţi fi pe aceeaşi lungime de undă cu contabilul Dumneavoastră şi veţi învăţa să puneţi întrebări corecte;
 • veţi menţine un climat favorabil în cadrul entităţii;
 • veţi optimiza impozitele şi taxele plătite la stat;
 • veţi anticipa impactul unor măsuri fiscale;
 • veţi obţine claritate şi transparenţă în activitate;
 • veţi adopta decizii corecte, în baza informaţiilor financiar-contabile;
 • veţi interpreta şi analiza corect informaţiile prezentate în situaţiile financiare;
 • veţi afla care este diferenţa dintre profit şi bani, precum şi metodele de gestionare a numerarului, în aşa mod încât să rămână bani şi pentru perioadele de criză;
 • veţi calcula care este rentabilitatea cu care activează compania şi angajaţii Dumneavoastră.

Începerea cursului este preconizată pentru data de 30 mai 2017 şi acesta va avea o durată de 3 săptămâni (30 ore academice), în zilele de marţi şi joi, între orele ora 9:00 – 13:00. Participarea la curs presupune investiţii financiare.

Grăbiţi-vă! Locurile sunt limitate!

Înregistrarea la curs se face prin completarea acestui FORMULAR.

Pentru informaţii suplimentare puteţi apela la persoana de contact: Stăvilă Alina, mob. 079882882, e-mail: instruiri@pro-active.md, https://www.pro-active.md.

15317952_575057022692818_3204618995041393697_n.jpg

Ce este PROACTIVE?

PROACTIVE este un proiect, născut din iniţiativa de a aduce o schimbare pozitivă în societate, de a ajuta companiile şi economia să crească, pregătind contabili şi manageri profesionişti.

Echipa PROACTIVE crede în faptul că educaţia financiară poate contribui la dezvoltarea întregii societăţi, prin aceasta cetăţenii devenind mai încrezuţi şi mai motivaţi de a iniţia o afacere şi de a ajuta la dezvoltarea economiei în Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu activitatea PROACTIVE, în special referitor la instruirile organizate, fiţi cu ochii pe pagina web sau cea de Facebook a organizaţiei, astfel încât să nu pierdeţi oportunitatea de a participa la acestea.

Sursa info şi foto: PROACTIVE

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s