Să ajutăm Circul din Chișinău să reînvie!


circulchisinau2-01.jpg
Sursa foto: StiriPozitive.eu Credit: Agenţia „URMA ta”

Sunt sigur că fiecare dintre noi își amintește de spectacolele de circ din copilărie. Ce era în sufletul nostru atunci? Un amestec de bucurie, fascinație, frică, nedumerire, bătăi de inimă…Cu toții ne-am temut pentru dresori, pentru acrobați, am stat cu inima strânsă, ne-am mirat și ne-am minunat de curajul lor, de îndemânarea sau de perseverența acestora de fiecare dată când făceau diverse acrobații.

Luminile puternice și multicolore, sclipirea costumelor, alternanța între zgomotul asurzitor și tăcerea deplină din momentele de mare pericol, mișcarea neobosită a clovnilor și acrobaților, animalele care vin în fugă în arenă urmându-și cuminți dresorul, fracurile și jobenurile prezentatorilor – toate ne amintesc de emoția și bucuria pe care o trăim doar la circ.

Circul a fost mereu un spectacol fascinant nu doar pentru copii, dar și pentru adulți. De multe ori, părinții merg la circ sub pretextul că își duc odraslele la spectacol, dar, în timpul numerelor periculoase, mulți dintre ei sunt mai emoționați decât copiii.

Circul din Chișinău este poate fi numit și el un loc al frumoaselor amintiri și trăiri pentru majoritatea persoanelor ce fac parte din generația trecută de 30 de ani. Deși anterior acesta era un loc de o somptuozitate aparte, unde chiar dacă mergeai măcar o dată pe an la spectacol, oricum te întorceai acasă cu impresii cât pentru o viață, în prezent acesta este într-o stare dezastruoasă.

Istoria Circul din Chişinău este următoarea:

Circul din Chişinău a fost lansat oficial în 1981. Autorii proiectului și unii realizatori ai lui (arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko, inginerii T. Goriunova și M. Șein, brigadierul A. Parsin, electrosudorul-montor M. Postolache, muncitorul-marmurist N. Startev) au fost distinși cu Premiul de Stat al RSSM.

Circul din Chişinău este unul din edificiile care reprezintă Chişinăul şi care dispune de cea mai mare sală de spectacole din Republica Moldova. Sala de spectacole în formă de amfiteatru are o capacitate de aproape 2000 de locuri, iar arena are un diametru de 13 m. Sala de reprezentaţii este împrejmuită de un foaier în formă de semicerc, care este decorat cu picturi murale în tehnică encaustică. Circul a găzduit concerte şi reprezentaţii atât ale artiştilor autohtoni, cât şi ale celor de peste hotare (Belarus, China, Finlanda, Germania, Rusia, Ucraina etc.). Dacă circurile din fostul spaţiu sovietic realizau până la 14 reprezentaţii pe an, atunci Circul din Chişinău deţinea recordul de până la 57 de spectacole pe an.

Totuși, circul a fost închis în anul 2004 pentru reparaţii capitale, dar progrese semnificative în restaurarea lui nu au fost înregistrate. Guvernul îşi propunea să aloce bani din bugetul de stat şi să atragă şi investitori privaţi.

În anul 2007, Circul a fost reorganizat din întreprindere de stat în societate pe acţiuni, în care acţionarul majoritar este Ministerul Culturii.

În anul 2008 Circul a fost luat în folosinţă de o companie cipriotă, pe un termen de 29 de ani. Agentul economic s-a obligat să repare clădirea, dar nu şi-a onorat angajamentele.

La data de 30 mai 2014, după o pauză de 10 ani, a fost inaugurată arena mică a Circului din Chișinău, cu un diametru 9,51 m și cu o capacitate de 300 locuri.

Însă, cu părere de rău, starea în care se află edificiul nu s-a prea schimbat în bine. Ca să vedeți cum arată Circul din Chișinău la moment, apăsați AICI.

Recent, la data de 2 mai 2017, la Circul din Chişinău a fost lansat proiectul socio-cultural „Luminează Circul”, care are ca obiectiv sensibilizarea opiniei publice privind starea deplorabilă în care se află Arena Mare a Circului din Chișinău. Proiectul este promovat de trupa autohtonă de rock alternativ Gândul Mâţei și Oganizaţia Concertistică şi de ImpresariatMoldova Concert, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Circul din Chișinău, „Eventica Grup” și partenerul general Kaufland.

2214.jpg
Sursa foto: iTicket.md

Astfel, în legătură cu împlinirea a 20 de ani de la crearea trupei „Gândul Mâţei”, formaţia a decis să sărbătorească acest eveniment printr-un concert de excepţie pe scena uneia din cele mai demult uitate scene din Chişinău – Arena Mare a Circului.

Solistul trupei „Gândul Mâţei” și unul din coordonatorii proiectului „Luminează Circul”, Nicu Țărnă, își propune să „reînvie” circul printr-un show spectaculos de circ şi de lumini, cu implicarea a mai multor actori de teatru şi artişti, precum: formația Zdob și Zdub, Geta Burlacu, Igor Dînga, Lidia Scarlat, Guz, Mevv și alții

Nostalgia pe care ne-o trezeşte Circul, care nu a mai activat de mulţi ani, va fi acum transformată de către membrii trupei într-o realitate magică, iar toţi adulţii şi copiii vor putea din nou să viziteze iubitul nostru Circ.

De menționat că, acest eveniment nu este doar un concert, este o amprentă artistică care va încuraja şi va sta la baza restabilirii instituţiei-monument din capitală, întrucât banii colectaţi în cadrul vânzării biletelor vor fi donaţi pentru renovarea Circului din Chişinău.

Momentan, pentru ca Circul să funcţioneze este nevoie de reabilitarea reţelelor inginereşti, dar şi de dotarea sălii mari cu lumini şi utilajul necesar. Suma alocată de partenerii proiectului va fi direcționată către lucrările de reparație primară, care să permită organizarea evenimentul din 5 mai. Totodată, 50% din suma colectată prin vânzarea de bilete, va fi direcționată pentru renovarea Arenei Mari a Circului.

Autoritățile menționează că, dacă vor fi găsite resurse financiare, Circul ar putea fi transformat într-un centru multicultural.

Așa că, dragi prieteni, să întindem o mână de ajutor pentru a readuce la viață unul din simbolurile Chișinăului.

Formaţia „Gândul Mâţei”, partenerul său general „Kaufland” şi ceilalţi parteneri, vă încurajează să veniţi la data de 5 mai 2017, la ora 19:00, la Circul din Chișinău. Veţi avea parte de o seară plină de magie!

Biletele la eveniment pot fi rezervate AICI.

video-concert-de-exceptie-pe-arena-mare-a-circului--gandul-matei--guz--mev-si-altii-promit-o-seara-plina-de-magie-1492593304.jpg

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s