Cartea de Vineri: „Sinergie Socială” de Ştefan Popov


00ecec3bcfd4707d903f1f882286795e.jpg
Sursa foto: allevents.in

Sinergie socială. Cultura Post-Mioritică. Elemente de filosofie şi inginerie socială” – aşa se intitulează cartea pe care recent am finalizat să o citesc. Este o carte care se citeşte deloc uşor, dar într-adevăr merită să fie citită cu mare atenţie şi cu creionul în mână (pentru a face notiţe) dacă ne dorim în realitate să schimbăm ceva.

Autorul cărţii este Ştefan Popov, cercetător ştiinţific, formator şi consilier psiholog, director al Centrului „Ascending”. Apropo, el este cel care a venit cu ideea jocului Balena Roz.

Dar, să revenim la subiect. În cartea sa, Ştefan vine cu o abordare transdiciplinară asupra problemelor cu care se confruntă omenirea, probleme care sunt actuale şi pentru Republica Moldova şi care îşi găsesc o rezolvare armonioasă în filosofia lui Ştefan, aceasta fiind bazată pe conştientizarea limitelor naturii şi depăşirea limitelor omului.

Citind această carte am parcurs drumul imaginar, pe care bănuiesc că şi autorul l-a parcurs atunci când a creat această lucrare. Pornind de la sociologie, am traversat prin filosofie, am străbătut stratul spiritual, am disecat miturile noastre căldicele şi în cele din urmă am ajuns la concluzia că rezolvarea problemelor nu poate surveni din modelele învechite ale societăţii noastre. Mai mult decât atât, prin lucrarea sa, Ştefan mi-a demonstrat că schimbările care au loc la nivel global nu sunt decât semnale clare că e timpul să revedem parcursul umanităţii.

În esenţă, lucrarea reprezintă o oglinire a societăţii şi a culturii moldoveneşti, o încercare filosofică de a explica cauzele fundamentale ale sărăciei, corupţiei, birocraţiei, a climatului psiho-social negativ şi ostil, precum şi a unor comportamente sociale disfuncţionale ale moldovenilor.

De asemenea, cartea schiţează un nou model de organizare socială şi o nouă cultură – „cultura post-mioritică”, aceasta fiind totodată, prezentată ca o soluţie teoretică pentru problemele sociale cu care ne confruntăm în prezent.

În societatea noastră se discută foarte despre despre necesitatea schimbării mentalităţii, dar nimeni nu oferă soluţii concrete, bazate pe discursuri ştiinţifice. Observăm că, în cartea sa, Ştefan vine cu o tentativă de a soluţiona această problemă, ar şi multe altele, pentru aceasta fiind necesar de realizat următoarele:

  1. Identificarea metodelor şi posibilităţilor de schimbare socială.
  2. Elaborarea unei cercetări cu caracter ştiinţific a culturii naţionale.
  3. Dezvoltarea ştiinţelor sociale şi în special a ingineriei sociale ca necesitate pentru domeniul politic.
  4. Proiectarea inginerească a unei noi culturi umane sau modelarea „omului nou”, adaptat spiritului timpului în contextul ultimelor descoperiri ştiinţifice şi al situaţiei social-economice la nivel mondial.

De asemenea, cartea încearcă să ofere explicaţii în ceea ce priveşte unele comportamente sociale disfuncţionale, a unor politici publice impotente, dar şi identificarea unor soluţii pentru o serie de prbleme care ne afectează „mintea, inima şi ficatul”.

În opinia lui Ştefan, „crearea sinergiei sociale este însăşi soluţia pentru societatea noastră, iar crearea unei noi culturi post-mioritice ar semnifica crearea condiţiilor necesare pentru această sinergie”.

În fine, aş mai vrea să menţionez că cartea „Sinergie socială. Cultura Post-Mioritică. Elemente de filosofie şi inginerie socială” reprezintă o primă etapă a unui proiect amplu, ce vizează elaborarea unui sistem filosofic ce va cuprinde lucrări sistematice de la dezvoltarea unor noi ontologii, până la cercetări în domeniul filosofiei minţii umane, toate acestea fiind necesare pentru o validare logică şi ontologică a noului model social şi cultural care este propus în cadrul acestei filosofii sociale.

Cei ce sunt interesaţi de achiziţionarea cărţii o pot comanda direct de la autor. Solicitarea poate fi făcută la adresa de e-mail: sinergiesociala@mail.com.

17855499_1850261991666042_6595471236528464577_o.jpg

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s