Impresii despre „Arta Convieţuirii”


Arta-convietuirii-2-1-1140x758.jpg
Sursa foto: Teatrul Naţional „Eugene Ionescu”

Încă o seară petrecută în compania celor ce promovează frumoasa artă teatrală. Din nou am avut ocazia să-i admir pe actorii Teatrului Naţional „Eugene Ionescu” manifestându-şi cu excelenţă talentul şi măiestria teatrală. De data aceasta, este vorba de Arta convieţuirii, un spectacol în regia lui Petru Vutcărău, montat după piesa Zeul carnagiului a renumitei scriitoare franceze Yasmina Reza, aceasta fiind una dintre piesele contemporane prezentată pe cele mai prestigioase scene ale lumii.

Povestea scrisă de autoarea franceză este simplă. Doi băieţi s-au certat şi s-au bătut în curtea şcolii. Unul îi rupe doi dinţi celuilalt cu un băţ. Astfel, acţiunea începe în salonul familiei Vallon, unde soseşte cuplul Reille, ai căror băiat, Ferdinand, l-a lăsat fără dinţii din faţă pe Bruno Vallon. Iniţial, părinţii încearcă să rezolve în mod civilizat situaţia creată de incidentul violent dintre progenituri. Însă, totul degenerează într-o confruntare puternică, iar cele două cupluri de părinţi sfârşesc prin a-şi da arama pe faţă. Dincolo de ipocriziile bunelor maniere, cei patru ajung să se chestioneze unii pe ceilalţi, să-şi pună în discuţie propriile căsnicii şi să se arate aşa cum sunt cu adevărat.

Veronique Vallon, interpretată de Dana Ciobanu, înfăţişează femeia absorbită în totalitate de problemele care apar în viaţă, atât pe plan profesional, cât şi pe cel personal, în familie, acolo unde începe arta convieţuirii, transformându-şi căsnicia într-un blestem în viziunea bărbatului său, Michel Vallon, jucat de Valeriu Pahomi.

Veronique este specială datorită eleganţei morale şi spirituale, însă care este în exces, devenind astfel enervantă pentru Alain Reille, interpretat de Anatoli Guzic, tatăl lui Ferdinand, dar şi pentru soţia sa, Annette Reille, jucată de actriţa Liuba Roman, care posedă un talent deosebit de a-şi exprima sentimentele fără a se folosi de cuvinte prea mari, vorbirea sa constând mai ales în gesturi comice.

Astfel, după ce discuţiile diplomatice trec uşurel într-o beţie de zile mari, ies la suprafaţă toate nemulţumirile ce s-au acumulat pe parcursul anilor de căsnicie, ceea ce ne demonstrează că subiectul central al acestei piese este frustrarea vieţii de cuplu. De menţionat că, subiectul abordat, deşi este unul destul de subtil, este combinat cu iscusinţă cu note umoristice.

Piesa aceasta are un umor de calitate, ceva ce nu se regăseşte mai deloc în produsele televizate pe care le avem din păcate astăzi. Cred că, publicul a aşteptat de mult timp un asemenea produs, un spectacol ce-ţi oferă posibilitatea de a râde la lucruri deştepte, simple, frumoase, nu la sofisticării fără sens sau la scălămbăieli şi la ridicat fustiţa în faţa spectatorilor. Sunt sigur că de fiecare dată acest spectacol va fi o bucurie pentru spectatori, dar şi o experienţă valoroasă pentru actori.

„Arta convieţuirii” este o comedie care vă va face să ieşiţi din rutina cotidiană şi să lăsaţi toate problemele la o parte. Este o piesă super!!! O recomand tuturor. Actorii şi-au jucat foarte bine rolurile, în special mi-a plăcut interpretarea Liubei Roman. Am petrecut timpul minunat şi cu siguranţă voi reveni la Teatrul „Eugene Ionescu”.

Arta-convietuirii4.jpg

image_6423_3_large.jpg

Arta-convietuirii5.jpg

Arta-convietuirii-1.jpg

Arta-Convietfurii.jpg

Arta-convietuirii2-1024x683.jpg

16594893a87bb41b55234ac6b1e973f8.jpg

Sursa foto: Teatrul Naţional „Eugene Ionescu”

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s