Sărbătoarea teatrului


Teatrul a fost şi va rămâne pentru totdeauna…

ziua-mondiala-a-teatrului-Constanta.jpg

Astăzi este marcată „Ziua Mondială a Teatrului” – sărbătoarea profesională a tuturor celor ce au ales să devină „slujitori” ai Melpomenei, de la regizori și actori principali până la vânzători de bilete și lucrătorii de la vestiar. Cu acest prilej, sute de evenimente se vor desfășura în această zi în întreaga lume, căci „Ziua Mondială a Teatrului” este un motiv de sărbătorire a teatrului în nenumăratele sale forme. Toate acestea se datorează faptului că, teatrul este nu doar o sursă de divertisment şi inspiraţie, dar și o formă de educare şi informare.

William Shakespeare, dramaturg și poet englez, afirmă în una din piesele sale că: „Viaţa e un teatru şi noi suntem actorii ei!”. Într-adevăr, fiecare din noi își are rolul său în această viață, iar de talentul, măiestria și profesionalismul nostru depind foarte multe lucruri. Anume din acest motiv, „Ziua Mondială a Teatrului” nu este pur și simplu o sărbătoare de nivel internațional, ci și o sărbătoare comună tuturor oamenilor, indiferent de naționalitate, rasă, etnie, religie etc., o sărbătoare ce nu cunoaște frontiere.

„Ziua Mondială a Teatrului” a fost instituită la data de 27 martie 1961, de către Institutul Internaţional de Teatru – cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului (înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului).

Pentru prima data „Ziua Mondială a Teatrului” a fost sărbătorită în anul 1962. De atunci a fost instituită tradiția ca, în fiecare an, să fie invitată o personalitate recunoscută la nivel internațional care să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice – teatrul. Mesajul internațional, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentațiilor din seara zilei de 27 martie, apoi este publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris de Jean Cocteau.

Mesajul pentru 2017 este semnat de actrița franceză Isabelle Huppert. Iată un scurt fragment din conținutul acestuia: „Teatrul are o viață bogată, care sfidează spațiul și timpul, piesele cele mai contemporane sunt hrănite de veacurile trecute, repertoriile cele mai clasice devin moderne de fiecare dată când sunt puse din nou în scenă”.

În prezent, teatru se joacă în toată lumea și nu neapărat într-o sală clasică. Spectacolele pot avea loc într-un mic sătuc de pe continentul african, la poalele unui munte din Armenia sau pe o mică insulă din Oceanul Pacific. Avem nevoie numai de un spaţiu şi de public.

Să nu uităm și de faptul că teatrul este o muncă de echipă. Cei care se văd sunt actorii, însă există o mulțime de oameni extraordinari care nu sunt vizibili. Aceşti specialişti sunt la fel de importanţi ca actorii, deoarece datorită capacităţilor de care dispun aceștia se face posibilă producţia teatrală. De aceea, orice bucurie sau succes trebuie împărţite inclusiv cu ei.

De aceea, aș vrea să mulțumesc întregii comunități teatrale pentru toate poveștile frumoase care prind viață pe scenă și pentru toate emoțiile dăruite cu pasiune și profesionalism.

La mulți ani, dragi membri ai comunității teatrale!

ziua-mondiala-a-teatrului-Constanta-teatru.jpg

P.S. Orice fel de teatru este necesar… și cel ce ne poate face să zâmbim şi cel care ne face să plângem, dar mai ales cel ce ne face să gândim și să analizăm. Şi doar de un teatru nu avem nevoie: teatrul jocurilor politice, teatrul „capcana” politică, teatrul politicienilor, teatrul politicii, teatrul terorii, teatrul cadavrelor şi teatrul sângelui în pieţe şi pe străzi, în capitale şi în provincii, între religii şi grupuri etnice. De un astfel de teatru nu avem nevoie!!!

Sursa foto: evenimente-constanta.ro

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s