O altfel de Chiriţă


chirita2.jpg

În weekend-ul trecut am avut ocazia să revăd cea mai longeviv spectacol ce a fost jucat pe scena Teatrului Național „Eugene Ionesco” – „Chirița în provincie”, celebra comedie în două acte după Vasile Alecsandri, în regia lui Petru Vutcărău. Pentru prima dată am vizionat-o la televizor, când rolul Chiriței era încă interpretat de Igor Chistol, însă în seara zilei de sâmbătă, pe 18 martie, am avut oportunitatea de a savura pe viu o doză de umor sănătos, cu feţe noi, cu decoruri împrospătate şi costume moderne, cu o abundență de situații și aluzii la realitățile social-politice ale vremii, nelipsind și unele glume pe seama politicienilor actuali din Republica Moldova. 

Deși au trecut deja peste 20 de ani de când acest spectacol a fost montat pe scena Teatrului Național „Eugene Ionesco”, acesta se joacă și în prezent cu succes, adunând sălile pline. Actualmente, rolul coanei Chirița este interpretat de Valeriu Pahomi, iar anterior a fost jucat de Igor Chistol și de Veaceslav Sambriș.

Actorul Valeriu Pahomi a recunoscut în mai multe interviuri că după interpretarea acestui rol deja câțiva ani la rând (din 2013) se simte o adevarată Chiriță în provinicie, acest rol fiind o adevărată provocare peste care a reușit să treacă cu succes.

În spectacolul jucat în sâmbăta trecută, Valeriu Pahomi (Cucoana Chiriţa) i-a avut în calitate de colegi de scenă pe Maestrul în Artă Vitalie Drucec (Grigori Bârzoi, soţul Chiriței), Denis Dimitriu (Guliţă, fiul Chiriței), Gloria Manole (Luluța, o copilă orfană), Emilian Crețu (Safta, sora lui Bârzoi), Artistul Poporului Gheorghe Pietraru (Dl Şarl, profesor de l. franceză), Anatolii Guzic (Leonaş, tânăr ieşean), Artistul Emerit Dumitru Mamei (Ion, fecior boieresc), Inna Colbasiuc, Ștefan Bouroșu, Dan Melnic, Laurenţiu Vutcărău, Natalia Prodan, Iulian Cujbă (în roluri de ţărani şi musafiri), precum și curcanul „Sultancik”.

Deși spectacolul durează aproape 3 ore, în compania Chiriței și „găștii” sale timpul trece foarte repede. Dinamismul, umorul la maxim și critica societății moderne – acestea sunt principalele trei caracteristici care le asociez cu spectacolul vizionat.

Piesa lui Alecsandri rămâne a fi una actuală și astăzi, mai ales pentru că satirizează parvenitismul şi snobismului epocii, a stâlcirii limbii române, precum şi demascarea abuzurilor şi corupţiei din administraţia statului. Spectacolul se joacă pe fundalul gravurilor lui Francisco de Goya, iar mesajul este neschimbat: critica în privința lipsei manierelor, nedreptății, corupției, goanei după avere și lux etc. Un mare accent e pus pe insistența Chiriței în imitarea și menținerea în pas cu moda. Printre altele, în anumite scene s-au strecurat și referințe subtile referitor la situația actuală a Republicii Moldova, când este menționat vectorul geopolitic de dezvoltare a țării și se fac glume pe seama acestuia.

Acest spectacol este un adevărat succes, un adevărat performance. Vă recomand cu căldură să vizionați această piesă de teatru, dar neapărat alături de persoana dragă, cu familia sau cu prietenii.

La sfârşit, după fiecare reprezentație, în holul teatrului se organizează „Balul Chiriţei”, unde veţi fi delectaţi cu discuţii fierbiţi, vin domnesc şi plăcinte plăcinte bârzoiene, precum și o sesiune foto cu actorii deja îndrăgitului spectacol.

Fiți siguri, „Chirița în provincie” este un spectacol care nu trebuie ratat!

Așadar, mesajul rămâne același: „Coana Chiriţa Bârzoi ot Bârzoieni îşi anunţă marea schimbare la faţă după noile moade de la Parij! Lui conu Bârzoi i-a aplicat o schimbare de sex, iar lui Guliţă – un tratament facial intens, sa-l indrăgească Luluţa. Un lucru, totuşi, nu-l dă Chiriţa în schimb pe nici o moadă din Evropa – balurile moldovenesti cu vin şi plăcinte! Aşa că, cinstiţi boieri, coana Bârzoi vă aşteaptă după fiecare spectacol la Balul Chiriţei, în holul Teatrului – vin spumos, plăcinte calde şi sesiune foto cu actorii.”.

Nu pierdeţi ocazia de a petrece o seară frumoasă!

marea-tombola-cu-premii-de-exceptie-la-finalul-spectacolului-chirita-in-provincie-28574

chirita7

maxresdefault

4cf8db09c278bb9b13792cad11c644a3_3_eventSlider

527b467b17b25

96e673a9-0b26-40b5-a77f-8c26cc3a0d6a

Sursa foto: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016-2017. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s