NU violenţei împotriva femeilor!


violenta-femei.jpg
Sursa foto: evenimente-constanta.ro

Anual, la data de 25 noiembrie, comunitatea mondială marchează simbolic „Ziua pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”. Este o zi în care, pur și simplu, suntem obligați să ne aducem aminte atît de greșelile din trecut ale omenirii asupra violenței și maltratării femeii, cît și să reflectăm asupra situației actuale în care se află societatea, precum și referitor la perspectivele din viitor.

Cît despre originea acestei zile, aș vrea să menționez că, încă în anul 1981, activiștii pentru drepturile de gen au stabilit că pe 25 noiembrie să fie sarbatorită „Ziua pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”, în memoria celor trei surori Mirabal – activiste pentru drepturile femeilor în Republica Dominicană, ucise la ordinele dictatorului Rafael Trujillo (1930-1961).

Totuși, abia la data de 17 decembrie 1999, prin Rezoluția nr. 54/134, Adunarea Generală ONU a decis ca ziua de 25 noiembrie să fie declarată „Ziua pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”.

Deși în ultimii ani s-ar părea că violența împotriva femeilor a crescut, de fapt, din punct de vedere sociologic, ea a rămas relativ aceeași, schimbarea producîndu-se doar la nivel de vizibilitate a cazurilor de violență. Tot mai multe femei au curajul de a denunta partenerii agresori și au tot mai multe oportunități de a obține sprijin psiho-social din partea organizațiilor non-guvernamentale care, odată cu trecerea anilor, își lărgesc spectrul de servicii sociale.

În prezent, una dintre cele mai mari acțiuni internaționale care atrage atenția asupra faptului că violența împotriva femeii este o încalcăre a drepturilor omului, este campania „16 zile de activism împotriva violenței de gen”, căreia ne alăturăm și noi – cei de la Blogu’ lui Sanchoss. Vă îndemnăm să procedați la fel și să deveniţi cel puțin pentru această perioadă portavocea femeilor ce au avut de suferit în urma diferitor abuzuri.

De menționat că, astfel de acțiuni se desfășoară, de regulă, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie („Ziua Internațională a Drepturilor Omului”), cuprinzînd și „Ziua Mondială de luptă împotriva SIDA” (1 decembrie), precum și Comemorarea masacrului de la Montreal (6 decembrie – dată la care, în anul 1989, 14 studente au fost împușcate de un bărbat care s-a considerat nedreptățit de intrarea femeilor în domenii profesionale de tradiție masculină).

Nu uitați că, Articolul 1 din Declaraţia ONU cu privire la eliminarea violenţei împotriva femeii prevede că violenţa împotriva femeilor este „actul de violenţă asupra unei femei care are sau poate avea ca rezultat un prejudiciu sau suferinţă fizică, sexuală sau psihologică împotriva femeii, inclusiv ameninţarea unor astfel de acte, constrîngerea sau privaţiunea arbitrară de libertate, atît dacă se produce în viaţa publică, cît şi în viaţa privată”.

Așa că, dacă partenerul tău, un familiar sau o persoană cu care tu convieţuieşti sau ai convieţuit: te împinge, te loveşte, te obligă să întreţii relaţii sexuale, te ameninţă, te insultă, te învinovăţeşte de tot răul ce se întîmplă în casă, te umileşte, te dezautorizează în public, te împiedică să relaţionezi cu prietenii şi membrii familiei, îți verifică corespondenţa, îți distruge obiecte cu valoare deosebită pentru tine, te împiedică să ai acces la bani şi te obligă mereu să-ți justifici cheltuielile, te împiedică să adopți decizii importante, înseamnă că… ești victimă a maltratării.

Acest tip de violenţă se exercită sub diferite forme:

maltratare fizică: prin intermediul îmbrînciturilor, pălmuirilor, bătăilor, arsurilor;

maltratare psihologică: insulte, ameninţări, umilinţe, izolări, controlul ieşirilor din casă, limitarea şi reţinerea banilor;

agresiune sexuală: obligarea femeii să întreţină relații sexuale împotriva voinţei sale.

Maltratarea este un proces ciclic, care începe cu o fază de acumulare de tensiune (agresiuni verbale şi psihice), urmată de o fază de explozie de violenţă fizică (lovituri fără control) şi culminează cu o fază de falsă căinţă a agresorului.

Acest ciclu se repetă continuu, de fiecare dată fiind mai violent. Astfel, cu cît te decizi mai repede să ceri ajutor, cu atît mai bine!

Dacă te afli în una din aceste situaţii: vreodată partenerul ţi-a zis: „Eşti inutilă…”, „Nu eşti bună de nimic…”, „Taci din gură! că tu nu înţelegi…”; te simţi izolată, de parcă nu ar exista nici un loc unde să te duci să ceri ajutor; vreodată te-ai gîndit că partenerul tău o să te omoare; vreodată ai fost forţată de partenerul tău să faci ceva ce nu ai vrut; simţi adesea că nu ai destulă rabdare ca să eviți să nu se supere pe tine partenerul; ai pierdut aproape toţi prietenii şi toate relaţiile de cînd ai început relaţia sentimentală cu partenerul tău, înseamnă că… ai devenit victimă a violenţei.

violenta-familie-domestica1.jpg

Mereu trebuie de ținut cont de faptul că, deși femeia reprezintă ființa umană opusă barbatului, ea este egală în drepturi cu bărbatul în toate sferele de activitate.

Totuși, mulți bărbați consideră afirmația de mai sus ca fiind greșită. Aceștia susțin că femeia este doar o ființă inferioară celei de sex masculine, datoare să servească și să asculte bărbatul, fără a avea dreptul să-și expună opinia, părerea ei nefiind importantă și evident nu atît de bună ca cea a bărbatului.

Această idee cu care s-a trăit încă din cele mai străvechi timpuri este prezentă și astăzi în mentalitatea multor bărbați, idee ce a dus la creearea unor probleme majore cu care se confruntă actualmente femeile: violența în familie și discriminarea la locul de muncă.

Violența împotriva femeii este o realitate cruntă, iar estimările ONU arată că abuzurile nu doar persistă, ci sunt în creștere. Cu regret, de cele mai multe ori, aceste fapte fie nu sunt cunoscute, fie sunt ignorate. Strîns legată de valori și traditie, adînc înrădăcinată în mentalitate, în felul în care sunt considerate femeile, această realitate este greu de acceptat și, cu atît mai greu, de schimbat.

Cert este că nu există o rețetă pentru a combate violența împotriva femeii. Ceea ce funcționează într-o anumită țară nu poate să ofere aceleași rezultate într-un alt stat. Fiecare stat trebuie să găsească și să adopte o strategie potrivită situației proprii. Totuși, există un adevăr universal, aplicabil în orice colț al lumii: violența împotriva femeilor nu poate fi niciodată acceptată, scuzată sau tolerată.

Să sperăm că autoritățile din Republica Moldova vor întreprinde toate măsurile pentru a-și onora angajamentele referitor la lupta împotriva violenței față de femei.

logo16zile.png

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un comentariu