Celebrarea Zilei Salutului


salut.jpg
Sursa foto: anidescoala.ro

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au simțit necesitatea să exprime un salut atunci cînd se întîlnesc. De-a lungul timpului şi în dependență de ţară, de tradiții şi cultură, salutul s-a manifestat în diverse forme. Primele atestări istorice ale salutului datează din China Antică. Pe atunci, oamenii îl salutau pe împărat acoperindu-şi ochii cu palma, ca simbol al faptului că lumina emanată de împărat îi orbeşte. Acest tip de salut este la originea actualului salut militar.

Așadar, dragi prieteni, astăzi sărbătorim nu doar Ziua Internațională a Televiziunii, dar și Ziua Mondială a Salutului, sărbătoare iniţiată în 1973 de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul american Nebraska.

Serbată prima oară în contextul conflictului dintre Egipt şi Israel, din octombrie 1973, a reprezentat o formă de protest non-violent la adresa războiului. Astăzi, sărbătoarea este recunoscută în aproximativ 180 de ţări.

Așa deci, salutul este esențial în stabilirea relațiilor cu cei din jur. Oamenii nu trebuie priviți în funcție de clasa socială din care fac parte și nici în funcție de nivelul profesional. De exemplu, un om educat va saluta la fel și pe cel superior, dar și pe cel inferior din punct de vedere profesional.

În cazul domnilor politicos este ca salutul să fie precedat de scoaterea pălăriei cu aproximativ doi metri înaintea întîlnirii, după care să fie așezată la loc. În cazul în care nu se poartă pălărie, se va apleca puțin capul.

În cazul doamnelor salutul se face cu un ușor surîs și cu o ușoară înclinare din cap.

Dacă se face o întîlnire între două persoane de același sex, cea tînără o salută pe cea mai în vîrstă. Întinde mîna spre salut femeia, superiorul sau persoana mai în vîrstă. A refuza o mînă întinsă denotă o educație proastă.

Modul în care se strînge mîna spune foarte multe despre caracterul unei persoane. Este bine să evităm o strîngere prea puternică sau una prea slabă.

Sărutul mînii are loc atunci cînd femeia își întinde mîna spre bărbat. Nu se va săruta mîna în locuri nepotrivite cum ar fi plaja.

Totodată, conform regulilor internaționale, există niște intervale orare în care se recomandă folosirea unor formule standard de salut, precum „Bună dimineața!”, „Bună ziua!” sau „Bună seara!”. Astfel:

dimineața devreme, între orele 00:01-05:59, formula de salut potrivită va fi: „Bună dimineața!”, iar cea de rămas bun: „La revedere!” sau „Noapte bună!”;

dimineața, între orele 06:00-10:00, formula de salut potrivită va fi: „Bună dimineața!”, iar cea de rămas bun: „La revedere!”;

ziua, între orele 10:00-12:00, formula de salut potrivită va fi: „Bună ziua!”, iar cea de rămas bun: „Bună ziua!” sau „La revedere!”;

la amiază, ora 12:00, formula de salut potrivită va fi: „Bună ziua!”, iar cea de rămas bun: „Bună ziua!” sau „La revedere!”;

după-amiază, între orele 12:00-14:00, formula de salut potrivită va fi: „Bună ziua!”, iar cea de rămas bun: „Bună ziua!” sau „La revedere!”;

ziua, între orele 14:00-18:00, formula de salut potrivită va fi: „Bună ziua!”, iar cea de rămas bun: „Bună ziua!” sau „La revedere!”;

seara, între orele 18:00-20:00, formula de salut potrivită va fi: „Bună seara!”, iar cea de rămas bun: „Bună seara!” sau „La revedere!”;

noaptea, între orele 20:00-23:59, formula de salut potrivită va fi: „Bună seara!”, iar cea de rămas bun: „Bună seara!”, „Noapte bună!” sau „La revedere!”;

la miezul nopții, ora 00:00, formula de salut potrivită va fi: „Bună seara!”, iar cea de rămas bun: „Noapte bună!” sau „La revedere!”;

Așadar, ne-am clarificat care va fi salutul în cazul în care ne întîlnim cu un prieten sau o rudă din Moldova. Dar cum se salută în alte limbi? Poate aveți un prieten sau un coleg pe care vrei să-l surprindeți?…

Deci, se salută: „Marhaba!” – în limba arabă (Orientul Mijlociu); „Barev dzez!” – în limba armeană (Armenia); „Namoshkar!” – în limba bengali (India); „Zdravei!” – în limba bulgară (Bulgaria); „Ahoj!” – în limba cehă (Cehia); „Goddag!” – în limba daneză (Danemarca); „Goedendag!” – în limba olandeză (Olanda); „Hyvää päivää!” – în limba finlandeză (Finlanda); „Bonjour!” – în limba franceză (Franţa); „Guten Tag!” – în limba germană (Germania); „Tia Sas!” – în limba greacă (Grecia); „Shalom!” – în limba ebraică (Israel); „Ciao!” – în limba italiană (Italia); „Konnichiwa!” – în limba japoneză (Japonia); „Dzien dobry!” – în limba poloneză (Polonia); „Olá!” – în limba portugheză (Portugalia, Brazilia); „Privet!” – în limba rusă (Rusia); „Hola!” – în limba spaniolă (America de Sud şi Centrală, Spania); „Hej!” – în limba suedeză (Suedia); „Merhaba!” – în limba turcă (Turcia); „Asalam alaykum!” – în limba urdu (Pakistan); „Chao!” – în limba vietnameză (Vietnam).

Iată și cîteva saluturi celebre: „Ave, Caesar!” – Roma antică, „Heil, Hitler!” – salutul nazist, „Fir întins!” – salutul pescarilor, „Vînt din pupă!” – salutul marinarilor, „Cer senin!” – salutul aviatorilor, „Noroc bun!” – salutul minerilor, „Aţi mîncat?” – formula de salut cel mai des folosită în China.

Obiectivul de Ziua Mondială a Salutului este ca fiecare dintre noi să salutăm cordial, cu zîmbetul pe buze și cu sufletul deschis, cel puţin zece persoane.

Apropo, dacă vreţi să vedeţi ce mesaje au transmis liderii mondiali, de Ziua Mondială a Salutului, accesați pagina web worldhelloday.org, iar dacă vreți să știți care sunt cele mai bizare saluturi de pe glob, nu ezitați să apăsați aici.

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate

Lasă un comentariu