Cartea de Vineri: „Flesh and Blood” de Patricia Cornwell


maxresdefault(2).jpg

Încă o carte a străbut oceanul şi a ajuns de pe continentul nord-american direct pe noptiera mea. Datorită prietenilor din SUA am avut ocazia să mai citesc o carte foarte interesantă. Este vorba de „Flesh and Blood” („Trup şi Sînge”) de Patricia Cornwell, apărută în anul 2014, o carte ce face parte din seria „Nuvele despre Kay Scarpetta”. Nu a fost încă tradusă în limba română, aşa că mi-am antrenat un pic engleza.

Deşi unii ar sta la îndoială dacă să citească sau nu această carte, eu nu m-am gîndit mult, chiar dacă despre autor am auzit pentru prima dată cînd am ţinut această carte în mînă, deşi este o serie lungă (24 de volume), la mine ajungînd doar a 22-a şi pe lîngă toate eroul principal este un medic-legist, astfel existînd riscul ca nuvela să se rezume doar la descrierea amănunţită a autopsiei cadavrelor şi a scenelor în care criminalul este identificat datorită unor particule de epiderm găsite sub unghiile victimei. Realitatea, însă, a fost cu totul alta – una cu aspecte pozitive.

Personajul principal Kay Scarpetta, este o americană de origine italiană, o femeie plăcută, în vîrstă de 40 de ani, necăsătorită şi fără copii, dar şi fără probleme cu alcoolul sau psihicul, precum şi schelete înfiorătoare ascunse în dulap nu are, ceea ce a şi scos-o în evidenţă pe fundalul multor alte cărţi detective pe care le-am citit anterior. Scarpetta este inteligentă, se află în fruntea Departamentului de Medicină Legală, însă suferă din cauza şovinismului manifestat de către şefii şi colegii săi.

În volumul pe care l-am citit eu, un criminal în serie îl ironizează pe Dr. Kay Scarpetta expunînd un set de şapte monede de un penny de cupru, strălucitoare, ce datează din 1981, pe peretele din grădina casei sale din Cambridge, Massachusetts. Ea se pregăteşte pentru o vacanţă în Florida cu soţul ei Benton, angajat al FBI, însă o crimă petrecută în apropierea locuinţei lor, care implică un lunetist, îi întrerupe planurile, deoarece soţul este cheamat la datorie. Curînd cazul se dovedeşte a avea o implicare personală.

Deşi nu am citit anterior alte opere ale Patriciei Cornwell, consider că, „Flesh and Blood” este un roman detectiv reuşit, foarte bine construit, cu un subiect foarte palpitant. Mi se pare ceva excelent pentru cei ce adoră cărţile de acţiune. O recomand!

Totodată, aş vrea să menţionez lipsa în relatare a oricăror detalii neplăcute, atît în privinţa omorurilor, cît şi a autopsiilor. Autorul nu accentuează aceste momente, astfel încît dacă aş ezita uneori să vă recomand ceva de Nesbit şi Granger din cauza cruzimii prezente în detectivele lor, păi, „Flesh and Blood” poate fi recomandată chiar şi celor mai sensibili cititori.

patricia-cornwell-use-c-patrick-ecclesine.jpg
Sursa foto: mytimesplus.co.uk

Cît despre autor, cred că ar trebui să cunoaşteţi că, Patricia Daniels Cornwell este o scriitoare americană de thrillere. S-a născut pe data de 9 iunie 1956 în Miami (Florida, SUA). A studiat la Davidson College, iar după ce a absolvit colegiul, în anul 1979, a lucrat ca reporter la „Charlotte Observer”. Ulterior, a dedicat 6 ani activităţii la morgă, unde Patricia a fost implicată în activităţi de analiză computerizată. În 1983 a lansat cartea „Timpul pentru amintiri” – o biografie a lui Ruth Graham, femeia care în copilărie a locuit cu ea în acelaşi cartier şi care a sfătuit-o să devină scriitoare (Ruth Graham – soţia celebrului predicator american Billy Graham, mentorul lui Cornwell). În perioada 1984 – 1986 Patricia a mai scris încă trei romane, însă toate acestea au fost respinse de editură. Redactorul uneia dintre edituri i-a recomandat să se debaraseze de personajele principale-bărbaţi, fapt care Cornwell l-a şi făcut prin mutarea unuia dintre personajele unui roman nereuşit – Dr. Kay Scarpetta – în personaj principal. Primul ei roman despre Scarpetta, „Postmortem” (1990), este singurul de acest gen din istoria genului detectiv. Seria de nuvele despre Kay Scarpetta a fost distinsă în anul 1999 cu Premiul Sherlock la categoria cel mai bun detectiv creat de un autor american. Actualmente, Patricia Cornwell locuieşte în Boston, Massachusetts.

Întreaga serie despre Kay Scarpetta cuprinde: „Postmortem”/„Post-mortem” (1990); „Body of Evidence”/„Esenţa dovezilor” (1991); „All That Remains”/„Tot, ce rămîne” (1992); „Cruel & Unusual”/„Violent şi neobişnuit” (1993); „The Body Farm”/„Ferma cadavrelor” (1994); „From Potter’s Field”/„De pe cîmpul lui Potter” (1995); „Cause of Death”/„Cauza decesului” (1996); „Unnatural Exposure”/„Expunere nenaturală” (1997); „Point of Origin”/„Punctul de pornire” (1998); „Black Notice”/„Semnul negru” (2000); „The Last Precinct”/„Ultima instanţă” (2000); „Blow Fly”/„Musca de carne” (2003); „Trace”/„Urma” (2004); „Predator”/„Prădătorul” (2005); „Book of the Dead”/„Registrul morţilor” (2007); „Scarpetta”/„Scarpetta” (2008); „The Scarpetta Factor”/„Factorul Scarpetta” (2009); „Port Mortuary”/„Circumstanţele morţii” (2010); „Red Mist”/„Ceaţa roşie” (2011); „The Bone Bed”/„Patul din oase” (2012); „Dust”/„Praf” (2013); „Flesh and Blood”/„Trup şi Sînge” (2014); „Depraved Heart”/„Inimă depravată” (2015); „Chaos”/„Haos” (2016).

62710-1024x397.jpg
Sursa foto: peterharrington.co.uk

Dar voi, ce citiţi acum?

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016, Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s