Inspiraţii culinare: Răsfăţ tomnatic cu desert cald din prune


tarta prune sectiune.jpg
Sursa foto: Arome Culinare

Serile reci de toamnă ne duc cu gîndul la deserturi calde şi aromate. Dar ce ingredient poate fi mai potrivit dacă nu prunele?

Dragi prieteni, de această dată vă propun să vă răsfăţaţi cu o tartă cu prune şi scorţişoară.

Pentru prepararea a 6-8 porţii, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

pentru aluat: 300 g de făină; 30 g de zahăr; 200 g de unt rece; ¼ de linguriţă de sare; ¼ de linguriţă de scorţişoară; 40 ml de apă rece; 20 g de smîntînă;

pentru umplutură: 350 g de prune (fără sîmburi); ¼ de linguriţă de scorţişoară; un praf de ghimbir; un praf de nucuşoară; 60-100 g de zahăr (depinde de cît de dulci sunt prunele); 10 g amidon; 1 ou + 15 g de zahăr (pentru uns plăcinta şi decor).

Modul de preparare:

Se amestecă în făină 30 g de zahăr cu ¼ de linguriţă de sare şi ¼ de linguriţă de scorţişoară. Se adaugă untul rece (taiat cubuleţe) şi se frămîntă cu degetele pînă se încorporează în făină, iar tot amestecul devine nisipos. Se adaugă 40 ml de apă rece şi 20 g de smîntînă. Se amestecă pînă cînd aluatul începe să prindă formă. Se adună aluatul, se împarte în 2 (trei sferturi cu un sfert), fiecare parte fiind îimpachetată separat în folie alimentară şi pusă în frigider pentru mai bine de o oră, ca să se întărească la loc untul.

Bucata de aluat mare se întinde pe un blaţ stropit cu făină şi se aşează într-o tavă (cu diametrul de 22 cm) cu marginea atîrnînd uşor peste marginile tăvii. Se pune din nou în frigider cît timp se pregătesc prunele.

Prunele se spală, se taie în sferturi, se amestecă cu scorţişoară, ghimbir, nucuşoară, amidon şi zahăr. Ulterior, totul se răstoarnă peste aluatul din tavă.

Restul de aluat se întinde într-o foaie subţire. Fie se taie cu un dispozitiv special (o rolă pentru decor tarte) şi se aşează deasupra tăvii, fie se taie cu un cuţit fîşii groase de 1 cm care se împletesc pe suprafaţă ca să formeze modelul deasupra plăcintei.

Se unge plăcinta la suprafaţă cu ou bătut şi se presară deasupra ei 1 lingură de zahăr tos.

Se coace timp de 10 minute la temperatura de 200o C, apoi alte 30 minute la temperatura de 170o C. Dacă ni se pare că se rumeneşte prea repede, acoperim plăcinta cu o folie de aluminiu.

Cînd este gata nu ne rămîne nimic altceva decît să o savurăm. Poftă bună!

P.S. Dacă v-a plăcut acest articol, apăsaţi butonul „Apreciez”, dacă doriţi ca şi alţii să-l citească, atunci distribuiţi-l pe toate reţelele de socializare unde sunteţi prezent, iar dacă cunoaşteţi careva reţete deosebite, nu ezitaţi să vă împărtăşiţi cu acestea mai jos în comentarii.

Sursa info: foodstory.stirileprotv.ro

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s