Inspiraţii culinare: Combinaţii delicioase pentru o cină de toamnă (3)


retetele-toamnei-2.jpg

E sfîrşit de săptămînă, deci este timpul pentru cîteva reţete care ne vor lăsa gura apă. Astăzi, vă propun pentru început nişte ceafă de porc cu ceapă, pere şi portocale, iar la desert vin cu o reţetă delicioasă de tort cu nuci, mere, scorţişoară şi caramel.

Aşadar, să începem cu cărniţa de purceluş…

Ceafă de porc cu ceapă, pere şi portocale

ceafa-de-porc-cu-ceapa-pere-si-portocale_size1.jpg

Ceafa de porc devine o plăcere vinovată a tot mai multor moldoveni. În locul unei halci de carne pe grătar se poate pregăti o friptură sofisticată şi dulce, care o să vă schimbe părerea despre carnea de porc.

Ingredientele necesare: 1,5 kg de carne de porc (ceafă); 1 ceapă mare, feliată; 3 linguri de dulceaţă de portocale; 70 g de muştar englezesc; 2 linguri de unt; 1 linguriţă de piper; 1 linguriţă de sare; 2 pere mari, feliate; 1 portocală taiată în 4; 3 fire de cimbru proaspăt; 1 fir de salvie.

Metoda de preparare:

Se încinge cuptorul la 190o C.

Cu un blender sau cu un robot de bucătărie se pasează jumătate de ceapă, muştarul, dulceaţa, untul, condimentate cu sare şi piper. Se pune carnea de porc, întreagă, într-o tavă de cuptor şi se unge cu amestecul pregătit anterior.

În jurul cărnii se presară feliile de la ceapa rămasă, portocala tăiată în 4, feliile de pere şi ierburile aromatice. Se coace la cuptor, fără să fie acoperită, timp de 15 minute. Apoi, se reduce intensitatea focului la 180o C şi se lasă friptura să se rumenească timp de 1 oră şi 15 minute, pînă cînd cuţitul pătrunde uşor în ea.

Se scoate friptura din tavă şi se lasă sa se răcească pe un tocător de lemn sau pe un platou timp de 15 minute înainte să fie feliată.

Între timp, se pregăteşte sosul. Pentru aceasta avem nevoie de: 100 ml de vin alb sec; 230 ml de zeamă/supă de pui; 1 linguriţă de frunze de salvie tocate; 3 linguri de unt; sare; piper.

Se scoate din tavă, portocalele, ierburile şi se scurge sosul rămas într-o tigaie. Se adaugă vinul alb şi se pune pe foc mediu. Se toarnă şi supa de pui, frunzele de salvie şi se lasă să fiarbă în tigaia acoperită pînă cînd sosul se reduce la jumătate.

Mai apoi, se reduce intensitatea focului şi se adaugă untul, amestecînd pînă se topeşte. Se condimentează cu sare şi piper.

Se servesc feliile de carne cu sosul cald.

Iar acum, după ce am savurat din plin acest deliciu culinar, trecem la desertul mult aşteptat, care nu se lasă mai prejos de felul principal care l-am servit.

Tort cu nuci, mere, scorţişoară şi caramel

tort-cu-nuci-mere-scortisoara-si-caramel_1.jpg

Un tort care arată demenţial, perfect nu doar pentru sărbători, dar şi pentru o cină de toamnă, cu care la sigur vă veţi da gata musafirii.

Ingredientele necesare:

pentru blat cu diametrul de 24 cm: 4 ouă; 150 g de unt; 150 g de miez de nucă; 260 g de făinăa; 130 g de zahăr; 2 linguriţe de praf de copt; 1 praf de sare; 1 linguriţă de coajă de portocală; 1/2 de linguriţă de scorţişoară;

pentru umplutură: 2 kg de mere ionatan; 75 g de zahăr; 2 batoane de scorţişoară; 3 cuişoare întregi; 250 ml de frişcă lichidă; 50 g de zahăr; 1/2 de linguriţă de pudră de vanilie;

pentru caramel: 120 g de zahăr brun; 1 linguriţă de unt; 40 ml de frişcă lichidă; zahăr vanilat.

Metoda de preparare:

Se încinge cuptorul la 180o C. Se pun nucile într-o tavă şi se dau la cuptor pînă ce capătă un miros plăcut şi se prăjesc uşor. Se lasă să se răcească, după care se mărunţesc cu ajutorul unui robot de bucătărie.

Se topeşte untul şi se lasă să se răcească.

Într-un castron se amestecă făina cernută împreună cu praful de copt şi sarea.

Într-alt castron se bat ouăle împreună cu zahărul, după care se adaugă şi untul topit.

Se adaugă coaja de portocală şi scorţişoara macinată. Se adaugă jumătate din amestecul de făină, se amestecă uşor, după care se adaugă nucile mărunţite şi restul de făină.

Se toarnă amestecul într-o tavă de tort tapetată cu hîrtie de copt şi se dă blatul la copt pentru 35 de minute. După acest timp, se testează blatul cu scobitoarea. Dacă scobitoarea iese curată, atunci se scoate blatul din cuptor, dacă pe scobitoare rămîn firmituri de blat, se mai lasă blatul la copt pentru încă 5 minute.

Cît timp se lasă blatul la răcit, se pregăteşte umplutura de mere. Se decojesc merele, se curăţă de sîmburi şi se taie feliuţe. Într-o oală încăpătoare se pun merele şi zahărul, se călesc împreună pînă ce merele îşi lasă tot sucul. Se adaugă cele 2 batoane de scortişoară şi cele 3 cuişoare şi se lasă să mai fiarbă încă 5 minute. Se dă oala la o parte şi se lasă să se răcească.

Într-un castron se mixează bine frişca lichidă împreună cu zahărul pudră şi pudra de vanilie. Se taie blatul de tort în 3 părţi egale. Se pune peste blat o jumătate din cantitatea de mere împreună cu siropul lăsat de mere. În felul acesta se însiropează blatul. Peste mere se pune o jumătate din cantitatea de frişcă, se pune şi cea de-a doua felie de blat, se presează uşor blatul şi se continuă cu cealaltă cantitate de mere călite împreună cu siropul lăsat, după care frişca. Deasupra se puneti ultima felie de blat. Se pune în frigider.

Într-o tigaie cu fundul gros se pune zahărul brun, se lasă să se topească, avînd grijă să nu-l ardeţi. Se toarnă frişca lichidă şi se adaugă linguriţa cu unt. Se lasă totul să bulbucească, se adaugă şi zahărul vanilat. Se ia tigaia de pe foc şi se lasă să se răcească la temperatura camerei, astfel încît caramelul să aibă în final o consistenţă „curgătoare”.

Se scoate tortul din frigider şi se toarnă deasupra caramelul, lasîndu-l să se prelingă uşor pe margini. Se decorează tortul cu jumătăţi de miez de nucă sau cu altceva, după preferinţă.

Poftă bună, dragi prieteni! Avînd în vedere că astăzi este Hramul Chişinăului, nu ezitaţi să vă răsfăţaţi cu deliciile culinare prezentate în acest articol.

P.S. Dacă v-a plăcut acest articol, apăsaţi butonul „Apreciez”, dacă doriţi ca şi alţii să-l citească, atunci distribuiţi-l pe toate reţelele de socializare unde sunteţi prezent, iar dacă cunoaşteţi careva reţete deosebite, nu ezitaţi să vă împărtăşiţi cu acestea mai jos în comentarii.

Sursa info şi foto: foodstory.stirileprotv.ro

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s