Inspirații culinare: Combinații delicioase pentru o cină de toamnă (1)


Retetele Toamnei 2.jpg

A venit toamna și temperaturile de afară au coborît. Chiar și în case nu aș spune că este prea cald, însă, ca serile răcoroase de toamnă să devină mai blînde tot ce trebuie să faceți este să vă răsfățați cu cîteva rețete „fierbinți” și delicioase.

Dat fiind faptul că în această perioadă a anului aveți tendința să petreceți mai mult timp în casă, vă propun să profitați de aceasta și să vă aventurați în bucătărie. Aromele toamnei sunt multe, diverse și intense, iar vouă vă rămîne doar să le descoperiți.

Începînd cu ziua de astăzi o să facem cunoștință cu cele mai bune rețete de toamnă. Fiți siguri că veți avea din ce alege. Veți avea la dispoziție peste 30 de rețete de diferite feluri de mîncare pe care am încercat să le combin într-așa mod încît să savurați plăcerea unei cine elegante alături de a doua jumătate, în sînul familiei sau cu prietenii. Ingredientele sunt multe și cît se poate de sănătoase: de la fructele de toamnă (prune, pere, mere, smochine sau struguri) la legumele de sezon (cartofi, dovleac, varză, ardei) sau nuci.

Nici într-un caz nu trebuie să renunțați nici la salate, mai ales că acum le puteți face mai bogate ca niciodată. Supele sunt și ele foarte importante, așa că în articolele ce urmează vă voi recomanda și niște rețete care vă vor ajuta la întărirea sistemului imunitar și vor contribui la pregătirea organismului pentru iarnă. Veți avea parte și de rețete care luptă cu astenia de toamnă, dar și de rețete de deserturi delicioase, perfecte pentru serile liniștite petrecute în intimitatea casei.

Să aveți poftă, atît de gătit, cît și de savurat ceea ce ați gătit!

Așadar, pentru prima cină pe care doriți să o organizați cu familia sau cu prietenii, vă propun următoarea combinație: salată de sfeclă cu nuci și cremă de brînză, mușchiuleț de porc cu sos de rodii, cartofi acordeon cu rozmarin si usturoi. Ce ziceți? Sună delicios, nu-i așa?

Salată de sfeclă cu nuci și cremă de brînză

Salata-de-sfecla-cu-nuci-cu-si-crema-de-brinza.jpg
Sursa foto: chow.com

Nu este vorba de clasica salată pe care o puteți pune și la borcan pentru iarnă, ci de o variantă stilată cu fenicul și nuci.

Ingredientele necesare: 5-6 bucăți de sfeclă roșie medie; 50 g de nuci prăjite și tocate; 2 linguri de capere; 350 g de fenicul feliat subțire; 60 ml de ulei de măsline; 1 linguriță de ceapă verde tocată; 1 lingură de oțet de vin; ¼ linguriță de muștar; 2 linguri de chives tocate; 4 linguri de zeamă de lămîie; 100 g de cremă de brînză; coajă rasă de la 1 lămîie; piper; sare.

Modul de preparare:

Se spală bine sfecla, se condimentează cu sare și piper, se stropește cu ulei de măsline și se pune într-o tavă cu puțină apă. Se coace în cuptorul încins, fiind acoperită cu folie de aluminiu. Sfecla va fi gata după aproximativ 40 de minute, atunci cînd se va putea introduce ușor un cuțit pînă în mijlocul ei.

Între timp, se amestecă într-un bol crema de brînză, coaja de lămîie, 1 lingură de zeamă de lămîie și jumătate din chives tocată. Se condimentează cu sare și piper. Într-un alt bol, se amestecă muștarul, 3 linguri de zeamă de lămîie, oțetul, sarea, piperul și uleiul de măsline.

Cînd sfecla este coaptă se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se curăță de coajă și se toacă în cubulețe. Se amestecă sfecla cu feniculul, caperele, restul de chives și vinegreta cu muștar. Chiar înainte de servire se presară deasupra nucile tocate și dressing-ul cu cremă de brînză.

Muşchiuleț de porc cu sos de rodii

Muschiulet-de-porc-cu-sos-de-rodii.jpg
Sursa foto: epochtimes-romania.com

Aceasta este o reţetă deosebit de gustoasă, ce poate satisface cele mai rafinate gusturi. Este un meniu elegant, atît pentru o cină romantică, cît şi atunci cînd aveţi o masă mai festivă sau musafiri mai deosebiţi.

Ingredientele necesare: 750 g de muşchi de porc; 2-3 linguri de oţet balsamic; 2 căţei de usturoi sau 2 bucăţi de usturoi verde; 40-50 g de unt; piper şi sare; măgheran sau cimbru uscat.

Pentru sos aveţi nevoie de: 1 rodie; 1 lingură de miere (opţional); 1 lingură de oţet balsamic; 1 linguriţă de unt.

Modul de preparare:

Vom începe mai întîi cu marinarea cărnii. Se spală carnea şi se usucă, după care se condimentează cu sare şi piper. Se așează carnea într-o tavă termorezistentă, se adaugă măgheran sau cimbru uscat, usturoiul mărunţit, precum şi cîteva seminţe de rodii zdrobite. Apoi, se toarnă peste carne 2-3 linguri de oţet balsamic. Carnea se lasă la macerat pentru cîteva ore.

Între timp se pregăteşte sosul de rodie. Se scot boabele din rodie, se pun într-o cratiţă mică, după care se toarnă apă astfel încît să fie acoperite. Se pune cratiţa la foc mare, amestecînd din cînd în cînd, pînă ce apa va începe să fiarbă. Nu uitaţi să puneţi deoparte cîteva boabe de rodie pentru ornamentare.

După ce apa dă în clocot, se reduce flacăra la foc mic şi se lasă cratiţa aproximativ jumătate de oră, amestecînd din cînd în cînd şi urmărind să nu scadă foarte mult apa. Dacă sosul scade prea mult, se mai adaugă puţină apă.

După 30 de minute se ia oala de pe foc, iar sîmburii de rodie se pasează, folosind o sită fină sau o bucată de tifon. Se scurge compoziţia din cratiţă, presînd bine pentru a îndepărta pulpa de pe seminţe.

Sucul obţinut se pune din nou în cratiţă, iar cînd începe să clocotească, se adaugă o linguriţă de unt şi opţional o lingură de miere, după care se lasă să scadă la foc mic. Atunci cînd sucul devine gros se ia de pe foc şi se adaugă o lingură de oţet balsamic.

Se încălzeşte cuptorul la 170o C. Peste carnea marinată se pune untul tăiat în bucăţele, se acoperă cu folie de aluminiu, după care se dă la cuptor. După 20-25 de minute, se dă deoparte folia, se scoate muşchiul de porc, se unge cu suc de rodie şi se dă din nou la cuptor. Se mai lasă încă 15 minute ca să se rumenească frumos.

Dacă bucata de carne are diametrul mare se ţine mai mult la cuptor. Pentru a verifica dacă muşchiul este gata, se tăie o bucăţică mică din carne. Carnea trebuie să rămînă suculentă.

După ce carnea este gata, se scoate de la cuptor şi se lasă să se răcească puţin. Pentru servire, carnea se taie în feliuţe şi se stropește cu sucul de rodii rămas. Pentru un aspect mai festiv, se decorează cu frunze de salată verde şi cîteva boabe de rodii.

Cartofi acordeon cu rozmarin și usturoi

Cartofi-acordeon-cu-rozmarin-si-usturoi_1.jpg
Sursa foto: feastingathome.com

Dacă căutați o garnitură simplă și gustoasă, pentru serile răcoroase de toamnă, aceasta este cea mai bună variantă.

Ingredientele necesare: 5 cartofi albi mari, spălați bine, fără să fie curățați de coajă; 4 linguri de ulei de măsline; 8 căței de usturoi, tăiați subțire pe lungime; 6 crenguțe de rozmarin; sare; piper.

Modul de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 220o C. În acest timp, se spală și se usucă bine cartofii, lăsîndu-le coaja intactă. Apoi, aceștia se taie în felii subțiri, de aproximativ 3 mm, oprindu-vă chiar înainte să îi tăiați pînă la sfîrșit, astfel încît să rămînă lipite între ele.

Se curăță usturoiul și se taie în felii subțiri, pe lungime. Se pun feliuțele de usturoi printre feliile de cartofi. Apoi, se rup crenguțele de rozmarin și se pun și acestea printre feliile de cartofi.

Se unge fundul oalei (în care se vor pune cartofii) cu ulei de măsline și se aruncă niște sare și piper peste el. Se stropesc cartofii cu 1-2 linguri de ulei de măsline (se păstrează 1 lingură pentru jumătatea duratei de coacere). Se aranjează cartofii în oala și se condimentează cu sare și piper.

Se coc timp de 35 minute, se stropesc din nou cu ulei de măsline, apoi se mai lasă 25-35 minute la cuptor. Dacă încep să se rumenească prea tare pînă să fie scoși din cuptor, se dă focul mai mic. Este important să fie lăsați circa 60-70 de minute la cuptor astfel încît sa se coacă corect.

Sper că v-au plăcut rețetele recomandate. Cu astfel de mîncăruri orice masă este „de sărbătoare”. Poftă bună!

În ceea ce privește băutură potrivită pentru a fi servită împreună cu aceste delicii culinare, cred că cel mai bun sfat îl veți obține de la Andrei Cibotaru, care este o persoană extraordinară și un bun cunoscător al vinului moldovenesc. Vă recomand să-i urmăriți blogul.

P.S. Dacă v-a plăcut acest articol, apăsați butonul „Apreciez”, dacă doriți ca și alții să-l citească, atunci distribuiți-l pe toate rețelele de socializare unde sunteți prezent, iar dacă cunoașteți careva rețete deosebite, nu ezitați să vă împărtășiți cu acestea mai jos în comentarii.

Surse info: foodstory.stirileprotv.ro, epochtimes-romania.com, feastingathome.com

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Reclame

2 gânduri despre “Inspirații culinare: Combinații delicioase pentru o cină de toamnă (1)

  1. Doinita

    Citind cele relatate mai sus m-am decis: gatesc. Voi incerca pe rind retetele, pentru a savura din plin roadele, bunatatile, bogatiile si sursele de sanatate ale toamnei. Recent am incercat si va recomand o reteta aromata, plina de vitamine si savoare: coaceti vinete in coaja, pe gratar, sau pe tigaia acoperita cu capac, avind grija sa le intoarceti, pentru a uniformiza coacerea, le puneti pe farfurie fierbinti, indepartati un pic din coaja, adaugati o lingurita de unt si sare dupa gust, amestecati pulpa vinetei in crusta coapta si savuraaaaaati, nu mai aveti nevoie de nimic. Pofta mare, daca incercati, spuneti si mie impresiile!!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s