Inspiraţii culinare: Felul I, felul II şi desert din… dovleac


pirog-listya-vypechka-eda-670x300-1445428211.jpg

Toamna este un anotimp minunat nu doar datorită culorilor sale reprezentative, dar şi prin vitaminele oferite prin roadele sale bogate. Una din comorile oferite de acest anotimp multicolor este dovleacul. Acesta abundă de vitamine şi nutrienţi şi poate fi găsit pretutindeni în perioada octombrie-decembrie. Dovleacul este sănătos, dietetic, uşor de preparat şi nu în cele din urmă – foarte gustos!

Aşadar, dovleacul constituie o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, potasiu, fibre alimentare, mangan şi folaţi şi o sursă bună de acizi graşi omega-3, vitamina B1, cupru, vitaminele B6, B3, B5 şi triptofan. Astfel, 100 g de miez de dovleac asigură aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamina A.

Conform unor studii epidemiologice s-a constatat că o dietă bogată în vitamina A şi carotenoizi este asociată cu scăderea incidenţei de cancer, ateroscleroză, cataractă şi degenerare maculară, conferă o protecţie antioxidantă foarte eficientă. Ajutînd la activarea secreţiei urinare, consumul de dovleac mai este recomandat în infecţii urinare, insuficienţa renală, dar şi în dispepsii, hemoroizi şi enterite.

Deci, s-a demonstrate că dovleacul este capabil să îmbunătăţească activitatea splinei, pancreasului şi a stomacului, tratează bolile inflamatorii, febrile, abcesul pulmonar, viermii intestinali, atenuează durerile acute şi anihilează toxicitatea altor alimente.

De menţionat că nu doar pulpa de dovleac este un remediu terapeutic, dar şi florile, seminţele sau frunzele acestuia.

Respectiv, cei care se conduc de principiile unei alimentaţii sănătoase, deja au inclus dovleacul în raţia alimentară săptămînală specific acestui sezon.

În continuare, vă propun să vedem ce ne propune celebrul bucătar Jamie Olivier ca să preparăm ceva gustos din dovleac.

Supă-piure din dovleac

header2.jpg

Ingrediente:

  • 1,5 kg de dovleac
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 tulpină de ţelină de petiol
  • 1 l de bulion de legume
  • ulei de măsline
  • 1 linguriţă de chili uscat
  • condimente, după gust

Modul de preparare:

Se încălzeşte cuptorul pînă la temperatura de 170°. Se curăţă dovleacul şi se taie în bucăţi. Se pun bucăţile pe o foaie de copt (dacă este necesar, pe două) şi se stropesc cu ulei de măsline. Se macină, într-un mojar, cu ajutorul pistilului, seminţele de chili şi coriandru, se adaugă sare şi piper. Se presară amestecul obţinut peste bucăţile de dovleac şi se lasă la copt pentru o oră sau pînă dovleacul devine moale. Se taie mărunt ceapa, usturoiul, morcovul şi pătrunjelul. Într-o cratiţă mare, se încălzeşte uleiul de măsline la foc mediu, apoi se pun legumele tocate şi se lasă la fiert timp de 15 minute, pînă se înmoaie. Dovleacul copt se pune în cratiţa cu legume şi se adaugă bulionul. Ulterior, se toacă cu ajutorul unui blender. Dacă doriţi ca supa să nu fie prea groasă o puteţi dilua cu apă.

Dovleac copt cu orez

597_1_1421662915-766x1024.jpg

Ingrediente:

  • 1 dovleac (cu greutatea de aprox. 1 kg)
  • 1 ceapă roşie
  • 2 crenguţe de rozmarin
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă de nucuşoare măcinate
  • 1 linguriţă de scorţişoară măcinată
  • 1 linguriţă de chili uscat
  • 50 g de orez basmati
  • 75 g de merişoare deshidratate
  • 50 g de fistic
  • 200 ml supă de legume
  • măsline negre, fără sîmburi
  • coajă de mandarină
  • sare de mare, piper negru măcinat
  • ulei de măsline

Modul de preparare:

Se încălzeşte cuptorul pînă la temperatura de 230°. Se taie vîrful dovleacului, dar nu se aruncă. Cu ajutorul unei linguriţe, se scot seminţele. Se scoate şi puţină pulpă, pentru a asigura spaţiu îndeajuns în interiorul dovleacului. Pulpa scoasă se toacă împreună cu un căţel de usturoi. Se încălzeşte tigaia la foc mediu. Se toarnă uleiul de măsline în tigaie, apoi se adaugă amestecul de dovleac şi usturoi, ceapa tăiată mărunt şi măslinele, precum şi jumătate de rozmarin. Se găteşte timp de 10 minute.

Într-un mojar, se macină usturoiul rămas, rozmarinul şi chili, pînă se obţine o pastă omogenă, după care se adaugă nucuşoare, scorţişoară, sare şi piper. Se toarnă puţin ulei de măsline şi cu amestecul obţinut se unge dovleacul pe interior. Ulterior, se adaugă sare şi piper în amestecul de dovleac şi ceapă preparat anterior, se amestecă cu orez, pomuşoare, fistic, coaja de mandarină şi cîte un vîrf de cuţit de nucuşoare şi scorţişoară. Mai apoi, se toarnă bulionul şi se lasă la foc pînă fierbe. Se găteşte la foc mic timp de 3 minute.

Se pune pe o tavă o folie de copt, astfel încît să puteţi apoi înveli dovleacul ce ea. Se umple dovleacul cu tocana preparată anterior. Se astupă partea de sus. Se unge suprafaţa dovleacului cu un pic de ulei şi se înveleşte cu folie. Se pune la cuptor pentru aproximativ o oră, astfel încît cuţitul va intra uşor în dovleacul copt. Înainte de servire se scoate vîrful dovleacului Se taie dovleacul copt în bucăţi mari, se ornamentează cu pătrunjel şi se serveşte.

Turtă de ciocolata cu creme brulee şi umplutură de dovleac

1348_20_1414431267-766x1024.jpg

Ingrediente pentru coptură:

  • 175 g de făină de grîu
  • 2 linguri de zahăr-pudră
  • 35 g de cacao
  • 115 g de unt, răcit, în cuburi
  • 1 gălbenuş de ou
  • 100 g de ciocolată neagră (nu mai puţin de 62% cacao)
  • 50 g zahăr

Ingrediente pentru umplutură:

  • 425 g de pulpă de dovleac (după ce a fost coaptă şi dată prin răzătoare, luăm 425 g de piure)
  • 2 linguri de făină de grîu
  • coaja de la o portocală
  • un vîrf de cuţit de garoafe
  • ½ linguriţă de ghimbir măcinat
  • 1 linguriță scorţișoară măcinată
  • ¼ linguriţă de nucuşoare rase
  • 100 g de zahăr brun
  • 300 ml de smîntînă grasă
  • 2 ouă + 2 gălbenuşuri de ou

Modul de preparare:

Se cerne pudra de cacao, făina, zahărul şi un vîrf de cuţit de sare, se adaugă untul moale şi se amestecă. Într-un castron, se amestecă gălbenuşul de ou şi 60 ml de apă, se adaugă treptat la aluat. Se frămîntă aluatul, se ruleaza într-o minge şi se pune în frigider pentru 30 de minute. Se întinde aluatul pentru a formă cu diamentrul de 23 cm. Se pune aluatul într-o formă şi se taie marginile, astfel încît să rămînă atîrnată o margine de 2,5 cm. De oformat frumos marginile turtei. Partea de jos de înfipt cu o furculiţă. Din nou, se pune în frigider pentru 30 de minute. Se încălzeşte cuptorul pînă la temperatura de 200°. Se pune deasupra aluatului o hîrtiei de copt şi se presară acolo fasole – se lasă la copt pentru 20 de minute. Se scoate hîrtia cu fasole şi se mai lasă să se coacă încă 5 minute. Apoi, se lasă să se răcească. Se topeşte ciocolata şi se toarnă peste aluatul copt.

Acum preparăm umplutura. Se bate smîntîna, se amestecă toate ingredientele într-un castron şi se toarnă amestecul peste ciocolată. Se reduce temperatura cuptorului la 180° şi se coace turta timp de 40-50 de minute. Ulterior, se lasă turta să se răcească şi se pune pe noapte în frigider. Înainte de servire, turta se presară cu zahăr. Delicios!

Totuşi, trebuie să ştiţi că cel mai sănătos şi, de ce nu, cel mai gustos mod de a găti dovleacul este la aburi, cu ajutorul steamer-ului. În acest mod este cel mai uşor digerabil. Totodată, se pierd mai puţini nutrienţi decît în cazul celorlalte metode de preparare.

Aşa că, profitaţi de această fructo-legumă, care poate fi găsită pînă toamna tîrziu în toate pieţele. După cum am relatat la începutul articolului, aveţi toate motivele să preparaţi de cîteva ori pe săptămînă ceva pe bază de dovleac.

Apropo, dovleacul poate fi introdus şi în alimentaţia bebeluşilor. Mai multe detalii puteţi afla aici.

De asemenea, dacă vă este poftă de o plăcintă cu dovleac sau doriţi să gustaţi o prăjitură de dovleac cu nuci şi cremă de brînză, puteţi găsi reţetele apăsînd pe denumirile acestora.

Coperta-Pofta_Buna_cu_Gina_Bradea.jpg

Surse info: mybebe.md şi jamieoliver.com

Sursa foto: womo.com.ua

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s