Ultima zi de vară


LmjgJU28zws.jpg
Sursa foto: voyazh.by

Dragi cititori, în ultima perioadă nu prea am scris pe blog, pentru că m-am străduit să reuşesc să fac cît mai multe lucruri pînă la sfîrşitul acestei veri.

Dar, iată că, am ajuns şi în ultima zi de vară. Sunt sigur că, mulţi se gîndesc cum să petreacă această zi.

Noi, moldovenii, avem noroc că la 31 august, în ultima zi a celui mai cald anotimp, marcăm sărbătoarea „Limba Noastră” şi deja avem oportunitatea să participăm la anumite evenimente dedicate acestei sărbători. Dacă nu aţi ştiut, astăzi se împlinesc 27 de ani de la decretarea limbii române în calitate de limbă de stat vorbită pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi revenirea la alfabetul latin.

Pentru a vedea programul acţiunilor consacrate sărbătorii „Limba Noastră” accesaţi aici.

Apropo, deşi la 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a pus punct unei discuţii interminabile legate de limba de stat a Republicii Moldova, dilema constînd în faptul că unii afirmau că vorbim limba română, iar alţii că aceasta este, de fapt, limba moldovenească. Aşadar, Înalta Curte a decis că totuşi limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că limba română şi cea moldovenească sunt identice, explicînd că textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionat că limba noastră este limba română, prevalează în raport cu textul Constituţiei, unde este stipulat că vorbim limba moldovenească. Totuşi, deşi există această decizie a Curţii, cu regret, Constituţia Republicii Moldova încă nu a fost modificată, astfel, încît să fie prevăzut şi în Legea Supremă a ţării că limba de stat a Republicii Moldova este limba română şi, prin urmare, să nu mai apară persoane care delirează că vorbim limba moldovenească.

În fine, cam m-am abătut de la subiect, căci, în acest articol, am vrut să relatez despre cum ar trebui să-ţi petreci ultima zi de vară, ce să reuşeşti să faci în această zi etc.

Aşadar, dacă totuşi nu vă identificaţi cu evenimentele dedicate sărbătorii „Limba Noastră”, puteţi să încercaţi să implementaţi una din ideile de mai jos, mai ales că astăzi ne vom bucura de timp frumos:

– puteţi trage o fugă pînă la cea mai apropiată plajă, să vă bucuraţi de ultimele raze de vară ale soarelui, să savuraţi o bere rece pe malul iazului, să petreceţi soarele la culcare şi să vă scăldaţi pe amurgite;

– puteţi da o petrecere în sînul naturii, cu rudele sau prietenii, unde să experimentaţi una din reţetele pe care le-am recomandat în articolele anterioare (frigărui, sangria, desert „beţiv” etc.);

– puteţi organiza o cină romantică de vară pentru persoana dragă. O sticlă de vin alb, caşcaval, cît mai multe fructe (prune, pere, poamă, mere ş.a.), o doză de amintiri cu cele mai frumoase momente ale verii, proiectarea planurilor pentru toamnă;

– puteţi finaliza ziua de azi cu vizionarea filmelor „Teen Beach Movie” şi „Teen Beach Movie 2”.

Personal, consider că, cel mai corect ar fi să dedicăm o parte a zilei evenimentelor culturale consacrate sărbătorii „Limba Noastră”, iar cealaltă parte pentru distracţii, astfel încît să fim satisfăcuţi nu doar fizic, dar şi moral-spiritual.

Mai aveţi idei despre cum ar trebui să fie marcată ziua de azi? Nu ezitaţi să vă împărtăşiţi cu ele în comentarii la acest articol!

Să aveţi o ultimă zi de vară cît mai reuşită!

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s