Inspirații culinare: Cîteva salate ușoare pentru ultima lună de vară


princpala.jpg
Sursa foto: eumama.md

E zi de joi și aceasta înseamnă că a venit timpul pentru cîteva rețete utile. Avînd în vedere că vara este prin excelență sezonul salatelor, iar din ultima lună a verii a trecut deja jumătate de perioadă, astăzi vom discuta anume despre salate. Acestea se consumă fie simple, fie alături de preparate din carne la grătar. Salatele pe care vi le voi propune mai jos se realizează ușor, fără necesitatea de a petrece prea mult timp în bucătărie. Nu în ultimul rînd, aș vrea să menționez că, în general, salatele sunt și foarte sănătoase și aduc organismului o cantitate importantă de vitamine și minerale.

Așadar, vă propun următoarele tipuri de salate, care se potrivesc perfect cu niște frigărui delicioși și un pahar de vin rece.

Salată de roșii cu ceapă

salata-rosii.jpg
Sursa foto: regalpan.ro

Salata de roșii cu ceapă este ideală pentru zilele toride de vară. Este o salată sănătoasă, ușor de preparat, precum și potrivită pentru cei care sunt la dietă.

Pentru a prepara o astfel de salată avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de roșii de diferite culori, tăiate felii;
  • o ceapă roșie, taiată felii;
  • pătrunjel tocat;
  • sare;
  • piper;
  • 2 lingurițe de ulei de măsline.

După ce am pregătit ingredientele necesare, putem purcede la prepararea propriu-zisă a salatei. Într-un bol, se amestecă roșiile cu ceapa, patrunjelul și sarea. Ulterior, se așezonează cu piper. Se adaugă și uleiul de măsline și se amestecă bine. Salata este gata!

Putem servi această salată ca garnitură pentru preparatele din pui la grătar. O mai putem servi și simplă, cu brînză de capră rasă pe deasupra și cu pîine. Personal, ador să înmoi bucăți de pîine în zeama lăsată de salata de roșii cu ceapă și să le mănînc.

Salată de cartofi cu verdeață

100-1024x683.jpg
Sursa foto: luciangavrila.ro

Salata de cartofi cu verdeață este una dintre salatele cele mai ușoare pentru vară. După cum am mai menționat, sezonul cald este prin excelență anotimpul salatelor și al legumelor, așa că profitați de oferta generoasă din piețe și preparați acasă această salată delicioasă, mai ales că se prepară ușor, este sănătoasă și are o aromă aparte.

Deci, ca să preparăm această salată avem nevoie de:

  • 1 kg de cartofi noi;
  • 50 gr de oțet;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • o legătură de hasmațuchi (pătrunjel creț) tocat;
  • ceapă verde tăiată;
  • 2 lingurițe de tarhon;

Pentru a prepara salata de cartofi cu verdeață este necesar să parcurgem următorii pați. Se pun cartofii la fiert într-o cratiță cu apă. Se lasă la fiert timp de 25-30 de minute. După ce au fiert, se scurg bine de apă. Într-un bol, se amestecă oțetul cu sarea. Se adaugă treptat și uleiul de măsline, pînă cînd se obține o pastă omogenă. Se adaugă ceapă verde tocată, hasmațuchi și piper. Se amestecă bine. Se adaugă apoi și cartofii fierți și se amestecă bine. Ulterior, se ornează cu tarhon.

Salata de cartofi cu verdeață se servește imediat după preparare.

Salată cu somon afumat

salata-de-vara-cu-somon-afumat-620x400.jpg
Sursa foto: ziare.com

Salata cu somon afumat este o salată ușor de preparat, ideală pentru persoanele ocupate. Somonul afumat, baconul crocant și dressing-ul cremos fac din această salată un adevărat deliciu.

Ingredientele necesare pentru salata cu somon afumat sunt:

  • 100 gr de unt;
  • 50 gr maioneză;
  • 2 cepe mici, tăiate;
  • o legatură de mărar, tocat;
  • o lingură de suc de lămîie;
  • sare;
  • piper;
  • 10 felii de bacon;
  • o salată;
  • 3 ouă fierte;
  • 250 gr de somon afumat;
  • un avocado, feliat.

Purcedem la prepararea salatei. Într-un bol, se amestecă untul cu maioneza, ceapa, mărarul, sucul de lămîie și sarea, pînă se omogenizează. Se adaugă piperul și se amestecă bine. Se acoperă bolul și se pune în frigider, unde se lasă la rece timp de 30 de minute. Se pun feliile de bacon într-o tigaie și se prăjesc aproximativ 8-10 minute, pînă se rumenesc. Cînd sunt gata, se scot și se scurg de ulei. Într-un bol, se pune salata și mai apoi se adaugă feliile de bacon, ouăle fierte tăiate felii, somonul și feliile de avocado. Se amestecă cu jumătate din cantitatea de dressing. Se adaugă piper și se amestecă bine.

Salata de somon se servește simplă, ornată cu dressing și felii de lipie sau focaccia.

Salata de roșii cu mozzarella

www_mancare_ro_6159.jpg
Sursa foto: mancare.ro

Salata de roșii și mozzarella este una dintre cele mai rapide și ușoare salate de vară. Alături de frunzele proaspete de busuioc, această salată este una dintre micile plăceri ale verii.

Ca să avem oportunitatea să savurăm această mică plăcere, avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1,5 kg de roșii tăiate felii;
  • 200 gr de mozzarella;
  • frunze de busuioc;
  • ulei de măsline;
  • sare;
  • piper.

Salata de roșii cu mozzarella se prepară în următorul mod. Într-un bol, se amestecă uleiul de măsline cu sarea, piperul și frunzele de busuioc. În alt bol, se taie mozzarella în cuburi și se adaugă felile de roșii. Se amestecă bine. Se toarnă dressing-ul și se amestecă bine.

Salata de roșii cu mozzarella se servește alături de preparate din carne la grătar sau simplă, cu foccacia.

Salată grecească

tn4_salata_greceasca.jpg
Sursa foto: gustos.ro

Salata grecească este, de asemenea, o salată ușor de preparat, ideală pentru zilele de vară. Roșiile zemoase, castravetele crocant, feta cremoasă și măslinele sărate dau un gust proaspăt acestei salate.

Ingrediente necesare pentru salata grecească:

  • ulei de măsline;
  • suc de lămîi;
  • un cățel de usturoi;
  • oregano;
  • sare;
  • piper;
  • 3 roșii;
  • o ceapă roșie;
  • un castrevete;
  • un ardei verde;
  • 120 gr feta;
  • măsline.

În recipient, se amestecă uleiul de măsline cu sucul de lămîie, usturoiul pisat, sarea, piperul și oregano. Se amestecă totul bine, pînă se obține un sos omogen. Într-un bol mare, se pun toate ingredientele, tăiate felii. Se amestecă bine. Mai apoi, se adaugă dressing-ul și, iarăși, se amestecă bine, pînă cînd toate ingredientele se combină.

Salata grecească se servește imediat după preparare, cu lipie crocantă. De asemenea, această salată poate fi servită și alături de preparate din carne la grătar sau, ca atare, cu foccacia.

Salată Caesar

salata-caesar1-pui.jpg
Sursa foto: caterig-cristinne.ro

Salata Caesar este și ea o salată ușoară, de vară, ușor de preparat și cu o aromă deosebită. Combinația între salata crocantă, crutoanele aromate și dressing-ul cremos, alături de parmezanul ras, este un adevărat deliciu.

Ca să preparăm salata Caesar ne trebuie următoarele ingrediente:

  • pentru crutoane:
  • 2 căței de usturoi;
  • praf de sare;
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • o baghetă taiată în cuburi.
  • pentru salată:
  • 2 ouă;
  • 3 linguri de suc de lămîie;
  • 1 cățel de usturoi pisat;
  • un praf de sare;
  • o linguriță de piper;
  • 1 lingură de pastă de anșoa;
  • 1 lingură de capere;
  • 1 linguriță de muștar;
  • 50 gr de ulei de măsline;
  • o salată;
  • 200 gr de parmezan ras.

Pentru prepararea crutoanelor se preîncalzește cuptorul la 350 de grade. Se zdrobește usturoiul și apoi se taie bagheta în cuburi. Se combină usturoiul cu uleiul de măsline, sarea și cuburile de pîine. Se amestecă pînă cînd cuburile de pîine se îmbibă bine cu toate ingredientele. Se pun cuburile de pîine la cuptor și se lasă să se coacă pînă capătă o culoare aurie. Între timp, se fierb ouăle. Apoi, într-un castron, se amestecă sucul de lămîie cu usturoiul, sarea, piperul, pasta de anșoa, muștarul și caperele. Se adaugă ouăle fierte și se amestecă totul bine. Se adaugă apoi treptat uleiul de măsline, continuînd să se amestece, pînă obținem o pastă fină și consistentă. Este necesar de avut grijă la adăugarea uleiului. Daca îl adăugăm pe tot odată riscăm ca dressing-ul să nu se lege și uleiul să se separe de restul pastei. Într-o farfurie, se rup frunzele de salată și se adaugă jumatate din dressing. Se amestecă totul bine și apoi se adaugă și restul dressing-ului. Ulterior, se adaugă crutoanele și parmezanul ras și se amestecă din din nou.

Salata Caesar se servește pe farfurii mari, cu parmezan ras pe deasupra. Se mai poate servi și cu piept de pui la grătar.

POFTA BUNA bw-01-950x801.jpg

P.S. Deja am reușit să mă delectez cu aproape toate salatele pe care le-am descris în acest articol. Mi-a rămas să mai încerc și salata cu somon afumat, pe care planific să o prepar în această duminică și să o savurez împreună cu toată familia mea.

Sursa info: retete.acasa.ro

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s