Tinerii își serbează astăzi ziua lor


Tinerețea este cel mai frumos basm al Universului, trăit în toată ființa umană. Tinerețea este sufletul și sufletul este tinerețea. Tinerețea simte, aude și vede tot. (Gh. Vodă)

646x404.jpg
Sursa foto: adevarul.ro

În urmă cu 17 ani, Adunarea Generală a Organizației Naţiunilor Unite a adoptat o iniţiativă prin care a declarat ziua de 12 august ca fiind Ziua Internaţională a Tineretului (International Youth Day), scopul acesteia rezumîndu-se la atragerea atenţiei comunităţii internaţionale, dar şi al autorităţilor naționale, asupra problemelor cu care se confruntă tinerii. Această zi se sărbătorește prin organizarea de diverse activități publice de informare asupra drepturilor și responsabilităților tinerilor.

Potrivit statisticilor ONU, tinerii reprezintă, la moment, aproape jumătate din populaţia globului pămîntesc, care este de aproximativ 6,45 miliarde de oameni. Se estimează că pînă în anul 2050 populaţia planetei noastre va atinge cifra de 8,9 miliarde, iar numărul persoanelor cu vîrstă de cel puţin 60 de ani se va mări de aproape patru ori, ajungînd la aproximativ 1,9 miliarde. Astfel, la mijlocul acestui secol, populaţia globului va fi formată din tineri şi vîrstnici în proporţii aproape egale. Actualmente, 85% din totalul tinerilor continuă să trăiască în ţările în curs de dezvoltare.

Este necesar de menționat că marile crize cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului și cele cu care încă ne confruntăm și-au lăsat amprenta în mod deosebit asupra tinerilor. De exemplu, tinerii resimt mai acut efectele unui șomaj crescut sau a unei recesiuni economice. Pe lîngă șomaj, tinerii se luptă și cu salarii foarte mici și nesiguranță la locul de muncă.

De asemenea, nu trebuie neglijat nici faptul că schimbările climaterice care au loc astăzi și deciziile cu privire la protejarea mediului și diminuarea efectelor poluării vor cădea pe umerii viitoarelor generații. Totodată, tot mai mulți tineri demonstrează că pot fi parteneri în promovarea soluțiilor către o dezvoltare durabilă. În prezent, tinerii se implică activ în dezbateri la nivel mondial încercînd să convingă comunitățile și autoritățile să adopte strategii de reducere a sărăciei, de protejare a mediului și de implementare a unor programe antreprenoriale. În acest sens, de multe ori reușita depinde de faptul că tinerii dau dovadă de un exemplu de conduit civică ireproșabilă. Mulți duc un stil de viață sănătos și verde, mulți folosesc tehnologii mai puțin poluante.

Prin urmare, în această zi, vă îndemn pe toți să sustineți campaniile de informare, să organizați și să participați la activități și discuții relevante, să încurajați participarea tinerilor la deciziile care le afectează viața. În această zi fiecare dintre voi poate arată că tinerii pot contribui pozitiv la societatea în care trăiesc.

Cît privește țara noastră, în contextul marcării Zilei Internaţionale a Tineretului, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, UNFPA Moldova, AIESEC și Rotaract Club, organizează Festivalul Tineretului, care urmează să se desfășoare la data de 12 august, începînd cu ora 14.00, în mun. Chișinău, pe strada Pietonală Eugen Doga. Acest eveniment este catalogat ca fiind cel mai așteptat eveniment al verii, destinat tinerilor. Pentru ediția din acest an, organizatorii promit mai multe activități, mai multe oportunități, mai multe emoții și energie decît în anul precedent. Așadar, toți tinerii sunt invitați să se bucure de cele mai frumoase momente ale tinereții, împreună cu CNTM, vineri, 12 august, la ora și locația stabilită.

Pentru mai multe detalii și actualizări, urmăriți pagina evenimentului.

Înainte de a încheia, le urez tuturor tinerilor să aibă puterea de a visa şi de a acţiona pentru a-şi îndeplini visele. Aș vrea că în anul viitor, pe 12 august 2017, să aud de la marea majoritate din voi despre ceea ce ați realizat în ultimul an. În fiecare zi aveți șansa să demonstrați că tinerii pot contribui pozitiv la consolidarea, dezvoltarea și modernizarea societății în care trăiesc.

La mulți ani! Astăzi este ziua noastră, a tinerilor!

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s