Trăiască Constituția!


const.jpg
Sursa foto: moldovenii.md

Astăzi, 29 iulie, se împlinesc 22 ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova, care a intrat în vigoare la data de 27 august 1994.

Conform Constituției, Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil, iar forma de guvernămînt a statului este republica.

Legea Supremă prevede că „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate”.

Așadar, astăzi este o zi de sărbătoare, însă, cu regret, pentru foarte puțini oameni. Puțini cunosc cînd este Ziua Constituției, dar, de fapt, și mai puțini consideră această zi o sărbatoare. Oare de ce se întîmplă așa? O fi din cauza indiferenței populației ori e de vină faptul că Constituția are lacune? În mare parte sunt corecte ambele versiuni, doar că în aces articol aș dori să mă refer la importanța Constituției.

Constituţia Republicii Moldova este actul cu cea mai mare autoritate de reglementare în viaţa publică, politică şi socială a ţării. Ea constituie un simbol viu al luptei poporului pentru libertate, democraţie şi drepturile omului. Constituţia reaminteşte fiecărui cetăţean datoria sfîntă de a servi cu credinţă Patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Importanța Constituţiei Republicii Moldova este demonstrată de funcţiile sale:

– realizează o sinteză a proceselor şi evenimentelor din istoria poporului în lupta pentru democratizarea societăţii;

– exprimă obiectivele şi doleanţele poporului;

– stabileşte caracterul şi limitele puterii statale;

– este o concepţie asupra relaţiilor din societate etc.

Astfel, Constituţia reflectă anumite victorii şi realizări ale poporului, propunînd perspectivele de dezvoltare pentru societate şi stat.

Și chiar dacă conține anumite lacune și neclarități, Constituția Republicii Moldova (așa cum este ea), este Legea Supremă a statului nostru și prevederile acesteia trebuie respectate cu strictețe. Mai mult de cît atît, ea este steaua care ne calauzește viața sub toate aspectele: politic, social, economic etc. Așa că trebuie și să-i fim recunoscători, cel puțin odată pe an, la data de 29 iulie.

Ziua Constituţiei trebuie considerată nu doar ca o ocazie de a sărbători democraţia ca sistem politic, dar şi ca mod de viaţă.

Așa că, dragi prieteni, sărbătoriți cu mîndrie Ziua Constituției Republicii Moldova!

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s