Cunoaște hepatita. Acționează acum!


campanie_ziua_mondiala_a_hepatitei_head.jpg
Sursa foto: radioresita.ro

La data de 28 iulie se marchează anual Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei (World Hepatitis Day – WHepD) în peste 100 de țări din întreaga lume, aceasta fiind una din cele șapte campanii oficiale desfășurate de către Organizația Mondială a Sănătății.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2008, inițial pe 18 mai, data fiind schimbată ulterior în 2010, în cinstea laureatului Premiului Nobel Baruch Samuel Blumberg, cel care a descoperit virusul Hepatitei B.

Fiecare ediție a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei este însoțită de un slogan, anul curent acesta fiind: „Cunoaște hepatita. Acționează acum!”.

Scopul acestei zile este de a încuraja prevenția, diagnosticarea la timp și tratamentul diverselor forme de hepatită și informarea populației cu privire la modul de transmitere, implicațiile acestei boli pentru sănătate și necesitatea imunizării.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că hepatita este o reală problemă de sănătate publică, în toate formele sale, luînd proporții îngrijorătoare, în condițiile în care este insuficient luată în serios de către populație și de personalul medical.

Hepatita este o boală infecțioasă virală a ficatului, cauzată de 5 tipuri de viruși: A, B, C, D și E.

Hepatita A este o boală contagioasă cauzată de infecția ficatului cu virusul hepatitic A. Din cauza modului de răspîndire, hepatita A are tendința de a apărea sub formă de epidemii. Una din trei persoane au anticorpi pentru hepatita A (au fost expuși la virus), dar majoritatea nu dezvoltă simptome. Nu există tratament specific pentru a vindeca hepatita A. Majoritatea persoanelor nu au nevoie de tratament, exceptînd tratamentul de ameliorare a simptomelor. Dacă ați fost expus la contactul cu o persoană infectată, există un tratament care să vă impiedice să deveniți infectat, cu imunoglobuline, care este mai eficient în primele 2 săptămîni de la expunere. Infectarea poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul nu conține virusuri vii și este foarte sigur. Nu au fost raportate reacții adverse semnificative, cu excepția înroșirii locului de injecție pentru cîteva zile.

Hepatita B este o boală severă, cauzată de infecția cu virusul hepatitic B. Aceasta infecție poate determina formarea de șesut cicatriceal în ficat, disfuncție hepatică, ciroză hepatică, cancer hepatic (hepatocarcinom) și chiar decesul. Din fericire, cele mai multe cazuri de hepatită acută B sunt limitate, vindecîndu-se în aproximativ 6 luni, un procent mic transformîndu-se în hepatita cronică B. Din nefericire, hepatita cronică B se vindecă doar în foarte puține cazuri. Purtătorii nu ar trebui să doneze sînge, plasmă, organe, țesuturi sau spermă, pentru a nu transmite boala. Aceștia ar trebui, de asemenea, să avertizeze medicul, dentistul și partenerul sexual despre suferința lor.

Hepatita C este o afecțiune a ficatului cauzată de un virus de tip ARN ce este transmis în principal prin sănge în timpul transfuziilor, al utilizîrii drogurilor injectate și uneori prin contact sexual neprotejat. Virusul hepatic C poate cauza atît forma acută, cît și pe cea cronică a hepatitei, precum și este cea mai frecventă formă de hepatită după cele A și B. Tratamentul afecțiunii hepatice C are ca scop primar vindecarea – adică eradicarea completă a viruslui și, implicit, creșterea calității vieții. Obiectivul secundar este de a opri evoluția către ciroză și cancer hepatic, acolo unde vindecarea nu este posibilă. Nu exită vaccin împotriva virusului hepatic C. Reieșind din faptul că acest virus hepatic este răspîndit în special prin sînge, singura metodă de a preveni îmbolnăvirea este aplicarea unor măsuri riguroase de igienă personală și de sănătate.

Hepatita D este o infecție acută sau cronică a ficatului cauzată de un virus de tip RNA, ce poate apărea fie simultan cu infecția cu virus hepatic B (coinfecție), fie ulterior acesteia (suprainfecție), fiind o formă mai agresivă decît celelalte forme de hepatită. Ca și hepatita B, virusul hepatic D poate cauza atît forma acută a bolii, cît și una cronică. Ce este specific acestui virus hepatic este incapacitatea acestuia de a cauza o infecție singur, probabil datorită faptului că este o mică și incompletă particulă virală. Pentru a se dezvolta, virusul hepatic D are nevoie de acoperirea și protecția virusului hepatic B. Se consideră hepatită cronică cu virus D atunci cînd acesta persistă în sînge mai mult de 6 luni după infectare. Virusul hepatic D este transmis în acelasi mod ca și VHB – adică prin contactul cu sînge infectat, prin sex neprotejat (fara prezervativ) și foarte frecvent de la mamă la copilul nou-născut. În cazul infecției acute cu virusul hepatic D, tratamentul este similar celorlalte forme de infecții hepatice virale: odihnă, dietă echilibrată și evitarea alcoolului. Cea mai bună metodă de a preveni infectarea cu virusul hepatic D este vaccinarea împotriva virusului hepatic B, întrucît VHD nu se poate dezvolta decat în prezența VHB.

Hepatita E este o infecție acută a ficatului, cauzată de un virus de tip RNA, ce determină simptome similare celor manifestate în infecții cu virusul hepatic A și se răspîndește prin apă și alimente contaminate. Ca și virusul hepatic A, virusul hepatic E nu cauzează infecții cronice ale ficatului, însă, în situații foarte rare, poate conduce la afecțiuni hepatice mai grave. Ca și hepatita A, hepatita E se transmite prin contactul cu materii fecale contaminate (virusul hepatic E fiind găsit de obicei în materiile fecale umane sau animale). Cel mai comun tratament împotriva hepatitei E este odihna în pat. Este, de asemenea, recomandată îngerarea unei cantități mari de lichide, în special dacă se manifestă diaree și vărsături. Firește, o altă măsură ce trebuie luată este evitarea alcoolului. Nu este vaccin disponibil împotriva virusului hepatic E. Prin urmare, cel mai sigur mod de a preveni infectarea cu acest virus hepatic este legată de o igienă personală riguroasă și un stil de viață sănătos.

Cu părere de rău, constatăm că hepatitele virale ucid, la nivel mondial, circa 1,5 milioane de oameni în fiecare an, ocupînd locul opt în ierarhia cauzelor mortalității.

Cît privește Republica Moldova, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, anual, circa trei mii de persoane mor din cauza maladiilor hepatice. Astfel, ţara noastră se clasează pe primul loc în lume după incidenţa indicelui mortalităţii de la cirozele hepatice. În prezent, în Republica Moldova, sunt aproximativ 40 de mii de persoane care trăiesc cu virusul hepatitei în sînge.

Pentru a diminua numărul de cazuri de îmbolnăvire, la nivel național a fost aprobat un program de combatere a hepatitelor virale B, C şi D și un plan de acțiuni în acest sens (actele nominalizate le puteți consulta aici). Aceste documente prevăd vaccinarea mai multor categorii de persoane contra hepatitei B cu un vaccin care imunizează simultan organismul uman şi contra hepatitei D. De asemenea, medicii recomandă populaţiei, în primul rînd persoanelor din grupurile de risc de îmbolnăvire cu virusul hepatic, să nu ignore îndemnul de a se vaccina.

Așadar, în această zi, mesajul meu este următorul: „Hepatita nu este o sentință. Luptă pentru viață! Fiecare are o șansă!”.

Totodată, nu uitați că este mai eficient de prevenit hepatita, decît de tratat.

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s