Manipulare prin intermediul MTP-urilor


manipulare-tv.jpg
Sursa foto: mocanitacuidei.ro

Sunt convins că în ultimii ani vă frămîntă frecvent unele şi aceleaşi întrebări. Cu siguranţă vă întrebaţi des de ce nu vă ajung bani, de ce copiii dumneavoastră par a fi de necontrolat, de ce sunteţi nevoiţi să plătiţi rate insuportabile la bancă, de ce nu vă mai place nimic din ce aveţi în casă şi prin gospodărie, de ce vă vine mereu să vă certaţi cu toată lumea, de ce vă simţiţi neglijaţi, ignoraţi, umiliţi, striviţi de cei care în realitate ar trebui să vă servească (mă refer aici la funcţionarii şi demnitarii de stat), de ce nu sunteţi fericiţi şi nici măcar mulţumiţi sau, pur şi simplu, de ce fetele poartă de aproape 2 ani cizme în toiul verii?

Sunt încrezut că v-aţi întrebat. Dar v-aţi întrebat de ce nu faceţi nimic pentru ca aceste nemernicii să nu mai continue? De obicei răspunsul la această ultimă întrebare este: „Nu pot”. Însă, de unde, oare, apare această stare de neputinţă? Aţi avut vreodată senzaţia că aţi vrea să faceţi ceva, dar, totuşi, parcă vă împiedică ceva, parcă aţi simţi o frică inexplicabilă, parcă aţi avea nevoie de aprobarea cuiva?

Vreţi voi sau nu, dar fără ca să ne dăm seama, practic toate acţiunile noastre sunt dirijate.

În ultimul deceniu, mass-media ne oferă un volume norm de informaţii. Informaţiile însa pot fi adevărate sau false, utile sau nefolositoare.

În ce măsură oare mass-media ne oferă nouă informaţii utile şi adevărate?

De obicei pe prima pagină a ziarelor apar ştiri de genul: „Politicianul X a înjurat vedeta Y” sau „Cutărescu şi-a înşelat soţia” etc. Aceste informaţii pot fi ele adevărate însă sunt complet nefolositoare. Ce îmi foloseşte să cunosc eu aceste amănunte, să îmi încarc mintea şi sufletul cu ale probleme? Oare nu îmi sunt suficiente ale mele şi ale familiei mele?

Problema constă în faptul că o cantitate foarte mare de informaţii care ne sunt livrate prin intermediul mass-media au menirea de a îndobitoci şi de a manipula cu societatea.

Despre aceasta vă veţi convinge citind un articol, preluat şi apoi preluat din nou, însă care mi-a atras atenţia pentru că descrie foarte exact metodele de tîmpire a populației (pe scurt – MTP-uri) şi pentru că cele descrise sunt valabile absolute pentru toate statele din lume. Articolul în cauză îl găsiţi aici.

Iată ce face mass-media în ziua de azi. Ia un subiect şi îl dilată, îl îmbracă într-un ambalaj comercial şi ni-l oferă nouă pe tavă. Invită în studiou nişte „experţi”: politicieni, sociologi, psihologi, analişti politici etc. Joacă un „ping-pong” cu cuvinte care mai de care mai aspre şi mai jignitoare pentru a crea un „show”, un spectacol de zile mari. Însă, într-adevăr ei sunt doar nişte actori care fac teatru la TV! După ce fac zarvă pe marile ecrane, merg liniştiţi la o bere, mulţumiţi de bănuţii care le-au intrat în buzunar, iar televiziunile mulţumite de raiting-ul realizat. Fireşte că la un moment dat, publicul se satură de aceste certuri şi se orientează spre altceva. Scăzînd rainting-ul, televiziunile abandonează subiectul lăsîndu-l de cele mai multe ori nerezolvat şi se reorientează spre alte tam-tam-uri. Prin urmare, mass-media ne oferă cadou un măr frumos la vedere, dar extrem de putred pe dinăuntru. Ne bucurăm de el, dar nu avem ce face cu el! Dacă îl vom mînca, ne vom otrăvi cu siguranţă!

Ca să vă daţi seama ce am în vedere, o să apelez la ştiinţă. Cu toţii cunoaştem că creierul uman este format din două emisfere: cea stîngă şi cea dreaptă. Emisfera stîngă se ocupă de partea logică, raţională, iar emisfera dreaptă ţine de imaginaţie. Încă prin anii 1960-1970, oamenii de ştiinţă au analizat efectele televiziunii asupra minţii umane şi au constatat un lucru extraordinar de ciudat. S-a demonstrat că, în momentul cînd omul vizionează televizorul funcţionează doar emisfera dreaptă. În mod normal, cînd eşti treaz lucrează ambele emisfere, acestea fiind într-o strînsă armonie una cu alta. Emisfera dreaptă, în mod normal, funcţionează singură doar în timpul somnului şi a hipnozei. Atunci cînd cineva te hipnotizează îţi impune anumite gînduri şi dorinţe pe care netrecîndu-le prin emisfera stîngă, le vei accepta fără să vrei, ca fiind unele bune. Cu părere de rău, acest lucru se întîmplă şi în timpul vizionării televizorului. Omul, fără să vrea, acceptă informaţia care i se dă drept bună. Actorii „experţi” despre care am relatat anterior vor constitui „garanţia” că informaţia ar trebui să fie veridică şi vrednică de urmat.

Astfel, televiziunea spune oamenilor: ce să gîndească şi cum să gîndească, ce să mănînce, ce medicamente să administreze, cu ce să se îmbrace, cum să se comporte şi chiar ce să facă ca să fie fericiţi.

Totuşi, cine oare ar avea de beneficiat de pe urma acestei manipulări? Să fie oare această democraţie spre care tindem cu toţii o simplă iluzie? Care este adevărul?

Asupra acestei problematici s-a expus Noam Chomsky, un lingvist nord american, care a concretizat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, cele zece manipulări generale pe care se bazează democraţia occidentală. El, spre deosebire de colegii săi din România, le numeşte strategii ale diversiunii, concepute pentru a confuziona şi deturna atenţia populaţiei americane de la manevrele claselor politice şi finanicare, dar sunt, de fapt, diversiuni cu aplicaţie mondială.

Iată cele zece reţete:

  1. Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptînd-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decît cu problemele lui adevărate.
  2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia publică şi tot tu să vii cu soluţii. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi apoi să vii tot tu cu guvernarea providenţială care salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării libertăţilor democratice.
  3. Să aplici treptat toate măsurile dure. Ceea ce ar duce la mişcări populare, dacă se aplică într-un singur pachet şi dintr-odată, devine suportabil, dacă e livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
  4. Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amînat.
  5. Să te adresezi mulţimilor ca şi cum toţi oamenii au o gîndire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre o gîndire infantilă care nu face relaţia dintre cauze şi efecte.
  6. Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.
  7. Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe. Un sistem de învăţămînt corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tîmpi lumea şi a o controla.
  8. Să încurajezi financiar media, aceea care îndobitoceşte publicul şi-l ţine legat de emisiuni şi seriale vulgare ce trag inteligenţa în jos.
  9. Să stimulezi simţămîntul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Omul care nu mai are îndemnul să se revolte, devine turmă şi e uşor de controlat.
  10. Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp să le discreditezi prin media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

Vă place să trăiţi aşa? Vă place să fiţi mereu manipulaţi?

Nu sunt un fanatic. Nu vă îndemn să vă deziceţi de Internet, TV, radiou, ziare şi reviste. Pur şi simplu, vă încurajez să fiţi mai prudenţi, să fiţi mai selectivi, să aveţi o doză raţională de neîncredere în ceea ce vă lirează mass-media, să investigaţi, să puneţi întrebări, să fiţi insistenţi etc.

Nu vă lăsaţi manipulaţi! Totul este în mîinile voastre!

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s