De ce se comit acte teroriste?


media_146046034338054900-1.jpg
Sursa foto: gmagazine.ro

Care sunt cauzele că în lume se comit acte teroriste? Cred că, fiecare din noi și-a pus măcar o dată această întrebare, iar, odată ce acest fenomen se resimte tot mai accentuat în ultima perioadă, numărul celor care își pun această întrebare s-a majorat considerabil, dar puțini sunt cei ce au găsit o explicație care i-ar satisface din toate punctele de vedere.

Iată doar cîteva opinii referitor la subiectul abordat:

Ca și orice alt fenomen, terorismul are cauzele sale. Oamenii (grupuri de persoane, organizații, partide) apelează la teroare ca la o metodă de a realiza anumite obiective, atunci cînd alte metode nu funcționează. În forma sa pură, teroarea înseamnă înspăimîntare. Teroristul (să numim astfel pe toți cei ce utilizează teroarea) influențează asupra oponentului (partid, guvernare, concurenți), pe care nu-l poate învinge într-o confruntare directă, însă, în astfel de situații, au de suferit oameni simpli, imparțiali, dar care se află sub protecția celui pe care teroristul încearcă să-l influențeze (cetățenii unui stat sau locatarii unui sector protejat de concurenți). Scopul final este de a obține de la subiectul influențat realizarea faptelor dorite sau subminarea autorității acestuia, slăbirea acestuia, pentru a putea lupta cu acesta de la egal la egal.

Terorismul ca fenomen are deja mai mult de un secol (apropo, pioneri în acest domeniu au fost partidele și organizațiile radicaliste din Rusia) și în tot acest timp, nimeni nu a obținut vreun rezultat pozitiv prin intermediul terorii. Totuși, încă se continuă utilizarea acesteia.

De asemenea, trebuie conținut cont de încă un moment foarte important. Actualmente, multe din actele teroriste comise sunt înscenări ale serviciilor speciale, care încearcă, în așa mod, să-și dezlege mîinile.

Comiterea actelor teroriste poate urmări diverse scopuri.

De exemplu, pentru răzbunarea unei nedreptăți sau violențe care, după părerea grupării teroriste, a fost săvîrșită în privința populației pe care aceasta o reprezintă. Ceva de genul: „Ochi pentru ochi…”. Și deloc nu se ține cont de faptul că vor deveni victime persoane nevinovate, care nu au nici o legătură cu cazurile respective.

Totodată, la acte teroriste se recurge și pentru a obține careva decizii la nivel politic.

În majoritate cazurilor, actele teroriste au ca scop să introducă panică în rîndul populației, se înspăimînte întreaga societate. Uneori, acestea sunt utilizate pentru a lua în derîdere puterea de stat: „Uitați-vă! La voi se comit atentate cu bombă chiar în preajma celor mai importante instituții ale statului. Uitați-vă! Copiii voștri nu se află în siguranță, aceștia pot fi luați ostatici chiar de 1 septembrie.”. Astfel de persoane, cu suflete negre, care comit acte teroriste, sau au în gînduri careva jocuri neînțelese, sau dorința de a manipula cu populația, de a le cultiva spaima. Și desigur, foarte des, sunt urmărite astfel de scopuri precum obținerea realizării unor revendicări. În aceste cazuri, responsabilitatea pentru comiterea atentatelor este, de obicei, asumată de către o anumită grupare sau organizație teroristă.

Terorismul contemporan este necesar, în mare parte, pentru crearea panicii, căci în astfel de condiții este mai ușor să argumentezi alocarea mijloacelor financiare pentru necesitățile serviciilor speciale și desfășurarea operațiunilor militare. În prezent, războiul este una dintre cele mai profitabile tipuri de business, dacă nu cel mai profitabil. Războiul este capabil să mențină creșterea permanentă a venitului, fără aceasta sistemul financiar ar deveni instabil și ar putea intra în criză. La comiterea actelor teroriste, motivele ideologie sunt folosite doar în calitate de instrument de manipulare cu „carnea de tun”. Planificarea diferitor provocări pentru menținerea conceptului de terorism, deseori este o activitate a serviciilor secrete din țările împotriva cărora aceste atentate sunt orientate, aceasta deja nefiind o trăsătură de caracter a unei națiuni, ci un standard corporativ neoficial al oricărui serviciu secret din lume.

Care este gradul de adevăr ce se conține în aceste opinii? – vă întrebați voi acum. Probabil fiecare afirmare are un anumit grad de adevăr, cei care au expus aceste enunțuri bazîndu-se pe propria experiență, dar voi ce părere aveți? Cum credeți, de ce, deși ne aflăm în sec. XXI, încă se mai comit atentate teroriste, într-un stil barbar, omițîndu-se metodele pașnice de soluționare a anumitor neînțelegeri?

Aș fi foarte recunoscător dacă v-ați expune opiniile în comentarii la acest articol.

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s