Corupţia te condamnă…


9_priveste-mai-larg.jpg
Sursa foto: desprecoruptie.wordpress.com

Corupţia… Acest fenomen-problemă cu origini deja învechite, dar încă actual, generează în lanţ noi consecinţe nefaste, inclusiv cu efect tardiv, care nu fac nimic altceva decît să împingă societatea noastră spre o prăpastie din care este foarte dificil să ieşi, ba chiar practic imposibil.

Corupţia te condamnă… te condamnă să fii dependent… te condamnă să ai mîinile murdare, sufletul pătat şi conştiinţa tulbure… te condamnă la coşmaruri în miez de noapte, la nopţi neliniştite, cînd tresari la fiecare sunet, gîndindu-te că au venit după tine… te condamnă să fii robul cuiva, celui care te plăteşte pentru diverse favoruri… dar, te mai condamnă şi la ani grei de închisoare, căci banii cîştigaţi în mod necinstit, oricum îşi fac efectul… însă, cel mai grav este că corupţia te condamnă chiar şi la moarte.

Paradoxal, dar corupţia ne însoţeşte pe tot parcursul vieţii, chiar şi mai devreme, de la concepere pînă la moarte. Cred că v-a daţi bine seama ce am în vedere. Cei care au deja copii o să înţeleagă despre ce vorbesc.

Ulterior, ne izbim de corupţie în instituţiile care ar trebui să ne formeze ca personalitate: grădiniţă, şcoală, universitate etc. Corupţia începe să ne sufoce încă din copilărie, astfel încît dacă nu întreprindem măsuri, ajungem la maturitate fiind încărceraţi în tentaculele acestei malefice caracatiţe.

Dar, poate că, încă nu totul este pierdut. Mă bucură faptul că la noi în ţară sunt persoane cărora le pasă de viitor, care încearcă să schimbe ceva, care luptă împotriva corupţiei sistemice şi care, la sigur, vor reuşi să ducă această luptă la un final victorios.

Astfel de persoane am cunoscut ieri, participînd la un atelier de lucru cu genericul „Prevenirea şi combaterea corupţiei din sectorul educaţiei”, eveniment organizat de către Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, în parteneriat cu CNA-ul Studenţesc, cu suportul Institutului pentru Politici Europene din Berlin şi finanţat de către Ministerul de Externe al Germaniei.

13700176_857528941044622_3658028274472791917_n.jpg
Sursa foto: facebook.com/cnastudentesc

Evenimentul a întrunit studenţi, profesori, membrii ai societăţii civile şi din mediul academic, inclusiv reprezentanţi ai instituţiilor statului, abilitate în prevenirea şi combaterea corupţiei, cu toţii fiind preocupaţi de problemele care generează fenomenele de corupţie din sfera educaţiei, precum şi de identificarea metodelor de soluţionare a acestora.

În prima parte a evenimentului s-a discutat mai mult despre priorităţile anticorupţie în sistemul de învăţămînt, dar şi referitor la cauzele apariţiei acestui fenomen, iar a doua parte a atelierului a fost dedicată identificării soluţiilor privind combaterea corupţiei din sistemul educaţional, precum şi dezvoltării spiritului civic în rîndul tinerilor.

Am fost plăcut surprins că atelierul a decurs într-un mod interactiv, atmosfera fiind una destinsă şi degajată, în discursul fiecăruia simţindu-se parcă o scînteie. Dar, altfel nici nu putea fi, fiind subiectul chiar e unul dureros şi practic nu există persoană ce nu a avut de suferit în urma acestei probleme.

Iar cei ce afirmă că corupţia ucide, au perfectă dreptate. Fiind prezent la eveniment, Ion Pruteanu, reprezentant al Centrului Naţional Anticorupţie, a menţionat că, în prezent, sintagma „Corupţia ucide!” a devenit deja parte a vieţii noastre, ceea ce este un fapt destul de alarmant.

Se făcea că, la Spitalul de Urgenţă, un medic-chirurg, deşi se afla la serviciu şi pe lîngă toate mai era şi în tura de gardă, îşi permisese să îşi sărbătoarească ziua de naştere, chiar la locul de serviciu şi aşa cum iubesc să o facă moldovenii cel mai bine. Petrecerea era în toi, vinul curgea în pahare, masa plină cu bucate alese, cînd, dintr-odată, în încăpere a dat buzna asistenta medicală şi a relatat că cei de la ambulanţă au adus o persoană, inconştientă, în stare foarte gravă, victimă a unui accident rutier. Medicul-chirurg s-a interesat dacă are bani asupra sa sau careva acte de identitate. Asistenta a răspuns că nu are nici un act, nici bani şi nici vreun cunoscut care l-ar fi însoţit. Atunci medicul a spus să mai aştepte poate va veni cineva din rude, cu gîndul că va obţine vreun beneficiu financiar în schimbul serviciilor sale. De cîteva ori asistenta a intrat în încăpere şi i-a cerut medicului să întreprindă ceva, căci tînărul se afla între viaţă şi moarte, dar, de fiecare dată, aceasta a fost alungată, medicul manifestînd o ignoranţă criminală. În cele din urmă, a decis să vadă care este situaţia, însă, deja era prea tîrziu. Tînărul a decedat. Iar cînd medicul s-a apropiat de el, a sesizat că acesta era fiul său. După cele întîmplate, soţia medicului, mama tînărului, s-a sinucis, iar chirurgul şi-a ieşit din minţi, pentru că nu a rezistat poverii care i-a venit pe conştiinţă…

O tragedie care putea fi evitată, dar corupţia l-a orbit pe acel medic, aşa cum îi orbeşte pe mulţi alţii. E dureros şi trist, dar aceasta nu este o poveste, este un caz real ce a avut loc în Republica Moldova.

Nu vă lăsaţi ademeniţi de bani uşor dobîndiţi, dar prin metode necinstite. Gîndiţi-vă mai larg! Corupţia ucide viitorul! Viaţa înseamnă mai mult decît bani!

cropped-cropped-stop-coruptiei.jpg
Sursa foto: desprecoruptie.wordpress.com

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s