Balamucul mondial: Toleranță vs. Teroare


Problema-lingvistică-a-minorităţilor-ţine-de-drepturi-nu-de-geopolitică.jpg
Sursa foto: ru.moldova24.net

În pofida învălmășelii care se petrece în ultimul timp pe mapamond, săptămîna trecută, mai concret vineri, 15 iulie, am reușit să particip la un seminar interactiv cu genericul „Primul pas spre o carieră în diplomație”, care a fost organizat de Clubul „Arta diplomației”, fiind dedicat, în special, celor care intenționează să urmeze studii în domeniul Relațiilor Internaționale și al Științelor Politice.

În cadrul evenimentului, speakerii invitați au venit în fața celor prezenți la seminar cu următoarele prezentări:

„Portretul unui diplomat ilustru”Nicolai Afanas, șef Catedră Relații Internaționale, Institutul de Relații Internaționale din Moldova, Magistru în Științe Politice, lector superior;

„Statele mici în lumea global”Andrei Ilasciuc, lector al Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice și Administrative;

„Aspecte practice ale diplomației”Andrei Nicolenco, șef Serviciu Relații Internaționale, Ministerul Tineretului și Sportului;

„Există un parcurs european al Moldovei după Brexit?”Rodica Rusu, Dr. conf. univ., șef catedră Științe politice și relații internationale, Academia de Administrare Publică din Moldova.

În cadrul seminarului s-a discutat referitor la: practicile diplomatice și care este drumul spre o carieră de succes în diplomație, care sunt calitățile unui diplomat de succes, cum este să lucrezi într-o misiune diplomatică ori într-o instituție de profil, cum este percepută Moldova în plan diplomatic și altele.

Totuși, ideea este că printre multitudinea de informații care a fost livrată, a fost menționat că o calitate foarte importantă a unui diplomat este toleranță, calitate care, de fapt, ar trebuie să fie specifică oricărui din noi, căci toleranța nu este altceva decît înțelegerea și acceptarea diversității, adică a altor opinii, culturi, etnii etc., fără a judeca pe cineva doar pentru că respectiva persoană împărtășește alte opinii, aparține unui anumit grup sau în baza altor criterii similare.

Fiecare cetățean trebuie tratat cu respect, ascultat, încurajat să participe la dezvoltarea societății. Înțelegerea și acceptarea diversității este indispensabilă unei democrații, atît la nivel individual, cît și la nivel de politici centrale sau locale. Toleranța înseamnă îngăduință, indulgență.

Dar, în contextual ultimelor evenimente pe plan internațional, mi s-a creat o impresie confuză, căci acele vorbe frumoase și dulci despre toleranță nu se prea leagă cu atrocitățile care se petrec în lume.

Este necesar doar să urmăriți șirul ultimelor evenimente că să înțelegeți ce am în vedere:

  • în Franța: un călău se urcă la volanul „camionului morții” și zdrobește viețile unor persoane inocente, printre care și copii. Respectiv, în consecință se fac declarații privind contramăsuri aspre împotriva teroriștilor, iar pe de altă parte apar amenințări cu noi atentate teroriste;
  • în Turcia: după o tentativă nereușită de lovitură de stat, în urma căreia și-au pierdut viața cîteva sute de oameni. Prin urmare, încep represaliile și cîteva mii de persoane (militari, judecători, procurori etc.) sunt arestate, unele chiar executate în public, samovolnic, de către băștinași;
  • în SUA: sunt uciși trei polițiști americani și mai mulți răniți, duminică dimineața, în localitatea Baton Rouge, capitala statului Louisiana, unde tensiunile rasiale provocate de uciderea de către poliție a unui bărbat afro-american, la începutul lunii, au condus la proteste violente;
  • în Armenia: este atacat sediul poliției din Erevan și sunt luați cîțiva ostatici, sunt victime în rîndul forțelor polițienești. Atacul are în spate motivații politice. Atacatorii cer eliberarea din închisoare a unui lider de opoziție și demisia guvernului armean;
  • în Kazahstan: are loc o tentativă de atac asupra sediului poliției din Alma-Ata, iar cîțiva polițiști și un civil sunt omorîți;
  • în Germania: un individ cu un topor a atacat, luni seară, călătorii dintr-un tren în landul Bavaria, rănind 10-15 persoane, multe din ele aflîndu-se în stare gravă.

Și acesta este un procent minuscul din ceea ce se petrece zilnic în lume, iar despre unele incidente nici nu ajungem să aflăm că au avut loc.

Păi, oameni buni, pînă la urmă, încotro ne îndreptăm? Oare credeți că în așa tempou o să ajungem la un final fericit? Nu prea cred.

Deci, care este problema și care ar fi soluțiile? Ce trebuie să facem ca să evităm pe viitor astfel de tragedii?

E clar că toate aceste orori au fost comise din ură. Ură, care a fost semănată în sufletele unora și acum dă roade… Trist… Foarte trist… Dar aceasta este realitatea.

Și dacă tot am inventat acest termen de TOLERANȚĂ și mereu ne batem cu pumnii în piept că suntem toleranți, atunci ce nu facem cum trebuie, că se întîmplă atîtea nenorociri? Cine este vinovatul?

Poate îmi dați voi un răspuns, dragi cititori?…

Cred că a venit timpul să sesizăm importanța toleranței și să o manifestăm cu adevărat, nu doar să mimăm acest proces. Doar atunci cînd toți o vor face, indiferent de baricadele pe care se află, lucrurile, la sigur, se vor schimba spre bine.

Nu vă încurajez să fiți indiferenți sau ignoranți. Vă îndemn să aruncați ura la gunoi.

Țineți minte că: DUREREA NU ARE CULOARE!

de-ce-sa-fiu-tolerant-religios
Sursa foto: psihoen.wordpress.com

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s