Ziua Fotografului


195262_fotograf-aparat-fotograficzny-statyw-e1452499080909-595x240.jpg
Sursa foto: radiocraiova.ro

În fiecare an, la 12 iulie este sărbătorită „Ziua Internațională a Fotografului”, această sărbătoare fiind dedicată Sfintei Veronica, care este considerată protectoarea fotografiei.

Din biblie aflăm că această femeie i-a oferit lui Isus, cînd mergea prin Betleem, un prosop să-și stergă sudoarea. Mai apoi, pe țesătura acestui prosop a apărut chipul lui Isus. Cu circa 2 milenii mai tîrziu, cînd au inventată fotografia, Papa de la Roma a declarat această zi ca „Ziua Internațională a Fotografului”.

Dacă facem o retrospectivă istorică, aflăm că prima fotografie a fost făcută în anul 1826 de francezul Joseph Nicephore Niepce și se numea „Vedere de la fereastră”. Procesul fotagrafierii a durat 8 ore, fotografia fiind una alb-negru.

Referindu-ne la profesia de fotograf, istorie ei începe din anul 1839, cînd Louis Daguerre, la o întrunire a Academiei de Științe și celei de Arte din Paris, a prezentat o nouă metodă de fixare și obținere a unei imagini.

Ca remarcă, aș vrea să menționez că, această sărbătoare mai are un motiv pentru a se sărbători anume pe 12 iulie, căci la această dată, în anul 1854, s-a născut George Eastman – fondatorul companiei Kodak, care a oferit posibilitatea imaginii să devină la dispoziția tuturor.

Așadar, următorul mare pas în dezvolatrea fotografiei a fost apariția la sfîrșitul anilor 1880 a roll-filmului. Meritul pentru această descoperire revenindu-i lui Eastman. În anul 1884, el a introdus roll-filmul, care permitea expuneri multiple, mult mai practic ca negativul pe sticlă. Dezvoltarea tehnicii fotografice a continuat prin cercetările lui Eastman. Respectiv, în iunie 1881, el a înființat o companie care fabrica și distribuia pe întreg teritoriul SUA plăci fotografice pe bază de colodiu umed. Dar Eastman avea o idee inovatoare, aceea de a schimba plăcile de sticlă, deoarece acestea erau fragile și incomode. Inițial a încercat cu o hîrtie tratată cu substanțe speciale. Mai apoi, cu ajutorul unui tînăr chimist a scos primul suport pentru fotografie transparent și suplu, totodată, construind o nouă mașinărie adaptată la aceasta. Ulterior, în anul 1888, Eastman a ales numele de KODAK pentru invenția sa, ales astfel pentru că se poate pronunța la fel în aproape toate limbile cunoscute. A fabricat un aparat ușor de fotografiat și un film care permitea 100 de expuneri. Aceste poze erau făcute de un amator, care apoi expedia aparatul la Rochester și primea înapoi pozele imprimate, ca și apartul său încărcat cu un nou film, totul la doar 10 dolari. Tot atunci, Eastman a lansat sloganul publicitar al firmei sale, care a făcut înconjurul lumii și nu a fost uitat nici după un secol: „You press the button, we do the rest!”. Astfel fotografia devenise accesibilă oamenilor de rînd.

De la acele evenimente, procedeul nu s-a schimbat, dar perfecționările aduse au fost multiple. Sensibilitatea la culori a fost mult îmbunătățită, placa devenind sensibilă la razele ultraviolete, infraroșii și la razele X. Lumina artificială a permis fotografierea în timpul nopții și în încăperile întunecoase, dar și mărirea imaginilor.

Ultima etapă în dezvoltarea recentă a științei fotografice o realizează fotografia digitală. Camerele cu roll-film sunt aproape date uitării de marea majoritate a persoanelor, cu excepția profesioniștilor tradiționaliști. Camerele digitale înregistrează în memoria lor digitală fotografia, putînd apoi să fie transferată pe alte suporturi magnetice sau pe hîrtie.

Cert este că, în societatea de azi fotografia joacă un rol foarte important ca mediu informațional, ca o unealtă în slujba științei și industriei, ca o formă de artă sau ca un hobby foarte răspîndit.

Însă, cu părere de rău, multe din inovațiile care au ușurat munca unui fotograf, au făcut ca profesia fotografului să căpete un aspect primitive. Din aceste considerente, în prezent, adevărata profesie a trecut în categoria artei.

Dar, să privim totul într-o lumină mai bună. Actualmente, fotografia este esențială în afaceri și industrie, fiind folosită în publicitate, documentare, fotojurnalism, precum și în multe alte domenii.

Așa că, felicitări, doar succese și multă inspirație, tuturor celor care au îmbrățișat această frumoasă artă!

photography2-960x340.jpg
Sursa foto: diez.md

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s