Cvasul: Pro sau Contra?


degustare_cvas__21_.jpg
Foto via MADEIN.MD

Atunci cînd e vară infernală, în jur pluteşte o atmosferă sufocantă, termometrele indică temperaturi înalte, iar ploaia şi-a luat concediu de lungă durată, soluţia ideală pentru a te răcori este să serveşti cvas rece. Acest fapt este confirmat prin cererea enormă de astfel de băutură, existentă în această perioadă, printre consumatorii autohtoni.

Fără îndoială, cvasul are, ca şi orice în această lume, atît calităţi pozitive, cît şi negative. Despre aceasta urmează să vă relatez în continuare, dar, pentru început, aş vrea să vă iniţiez puţin referitor la istoria acestei băuturi, căci am constatat, cu regret, că deşi mulţi o consumă, majoritatea nu cunosc prea multe despre aceasta, o dovadă în acest sens fiind următorul filmuleţ.

Aşadar, cvasul este o băutură răcoritoare acrişoară, slab alcoolizată, obţinută prin fermentare.

S-a demonstrat că cvasul este o băutură ce provine din timpuri străvechi. Primele prototipuri, ce reprezintă o băutură poziţionată între cvas şi bere, au apărut încă în Egiptul antic, cu 3000 de ani î.e.n., descrierile unor băuturi asemănătoare cu cvasul fiind prezente şi în lucrările lui Hipocrate, Herodot şi Plinius cel Bătrîn. Cvasul preparat din fructe era cunoscut în Babilon, chiar dacă nu a avut o răspîndire largă în Mesopotamia.

În prezent, există zeci de reţete pentru această băutură, iar dacă ne referim la ingrediente, am putea spune că practic nu există careva limite în utilizarea acestora. Se face cvas din aproape orice: cereale, pîine, fructe, legume, miere de albine etc. Culoarea variază de la brun deschis pînă la brun foarte închis şi este dată atît de ingrediente, cît şi de modalitatea de preparare.

Cvasul se bea rece şi conţine o gamă largă de vitamine şi microelemente, printre care acidul lactic, vitaminele grupei B, calciu, magneziu, fosfor, precum şi aminoacizi. Toate proprietăţile sale utile se datorează procesului de fermentaţie. Astfel, cvasul de casă este folositor pentru oamenii care suferă de aciditate stomacală scăzută, dar şi pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare, oamenii cu sistemul nervos slăbit sau cei care vor să-şi îmbunătăţească dispoziţia. Mai mult ca atît, cvasul întăreşte smalţul dinţilor, iar dacă este consumat regulat are capacitatea de a vindeca de ulcer şi poate ajuta la slăbit, deoarece accelerează metabolismul. Acţiunea acizilor din componenţa cvasului poate descompune şi elimina celulele moarte sau bolnave. Cu cîteva reţete de cvas utile în tratarea afecţiunilor ficatului, celor cardiace şi digestive, voi reveni în articolele viitoare.

Totuşi, pe cît este de benefică, pe atît este de periculoasă această băutură, dacă nu este consumată cît mai proaspătă şi nu este păstrată la rece. Trebuie să ştiţi că în cvasul veritabil nu se adaugă conservanţi, aditivi gustativi, aromatizatori sau îndulcitori. Respectiv, acesta şi este motivul pentru care băutura are un termen de păstrare redus, chiar şi la loc răcoros. Explicaţia este simplă: dacă produsul este lăsat la căldură se pot înmulţi diferite microorganisme periculoase, ce vor conduce la intoxicaţie alimentară. Prin urmare, persoanelor cu boli ale tractului gastrointestinal, colită, gastrită, ulcer gastric, nu li se recomandă consumul cvasului. Mai mult ca atît, nici mamele care alăptează sau copiii cu vîrsta de pînă la 3 ani nu au voie să consume băutura, deoarece aceasta poate să provoace colici.

Actualmente, în lume există trei tipuri principale de cvas – de pîine, de fructe, de pomuşoare, iar reţetele de preparare a acestuia sunt numeroase şi variate. În unele surse am găsit şi informaii despre faptul că cvasul se prepară şi din lapte, dar urmează să mă documentez mai în detaliu referitor la aceasta şi voi reveni, ulterior, cu informaii suplimentare la subiect. De asemenea, este important de ştiut că cvasul este inclus în categoria „bere specială”, iar conţinutul de alcool în tipul de cvas de drojdie (fabricat din pîine crescută cu drojdie) variază de la 0,7% pînă la 2,6% din volum.

Apropo, joi, pe 30 iunie, am avut ocazia să particip la o degustare în orb a mai multor tipuri de cvas. Din cîte am înţeles, acest eveniment, organizat de proiectul MADEIN.MD, marchează începutul unei noi ediţii a Campaniei de degustare în orb a produselor autohtone „De 7 ori degustă şi o dată alege”.

Evenimentul s-a desfăşurat într-un local din Chişinău, participarea a fost absolut gratuită, a întrunit un grup de peste 25 de degustatori, la eveniment participînd şi cîţiva dintre producătorii de cvas din Moldova, astfel încît degustatorii au avut posibilitatea să interacţioneze direct cu aceştia.

În cadrul evenimentului respectiv au fost degustate produsele a 9 producători autohtoni de cvas şi anume: „Efes Vitanta Moldova Brewery” S.A., „Gelibert” S.R.L., „Beermaster” S.A., „Kellers” S.R.L., „Cogîlnic” S.R.L., „Galiaris-Com” S.R.L., „Vis-Strom” S.R.L., „Fros Import” S.R.L. şi „Bere-Unitanc” S.A., fiecare prezentînd cîte un produs de-al său. Cîte ceva despre producătorii respectivi puteţi afla de aici.

Astfel, au fost degustate 9 mostre de cvas produs în Republica Moldova, fiecare avînd calităţile sale specifice: culoare, transparenţă, gust, aromă, nivel de carbogazare, acestea şi fiind principiile după care participanţii la degustare au punctat mostrele analizate.

Menţionez că, 4 tipuri de cvas prezentate erau din catgoria celui industrial („Kvassika”, „Derevenschii”, „Bocikovoi”, „Spicuşor”), iar altele 5 erau cvas viu, fabricat după metode tradiţionale („Cvas Domnesc”, „Zlato-Cvas”, „Gotter Cvas”, „Cvas de pîine”, „Cvas Viu”).

Personal mie, deşi un punctaj mai mare au obţinut vreo 5 mostre, cel mai tare mi-au plăcut trei tipuri de produse pe care le-am degustat: mostrele cu nr. 3, 5 şi 6. Ulterior, după ce a fost anunţat a cui producător era fiecare mostră am descoperit că preferinţele mele s-au axat pe următoarele produse: cvasul „Spicuşor” de la „Bere-Unitanc” din or. Cahul, Cvas Viu de la Fabrica de bere „Cogîlnic” din or. Cimişlia şi „Gotter Cvas” de la „Galiaris-Com” din s. Ciorescu.

Pînă la urmă, am primit şi un premiu – o sticlă de „Zlato-Cvas”.

De pe pagina proiectului MADEIN.MD am aflat că cele mai apreciate produse au fost dintre cvasurile vii: cvasul de la Fabrica de bere „Cogîlnic”, cvasul „Gotter” de la „Galiaris-Com”, iar dintre cele industriale: cel de la „Beermaster”.

Ţin să menţionez că nu este vorba despre faptul că unele produse din cele prezentate erau bune, iar altele rele. Toate tipurile de cvas supuse degustării erau diferite şi fiecare îşi avea specificul său. E vorba doar de preferinţele şi gustul fiecăruia. Însă, pentru a vă convinge că şi în Republica Moldova se produce cvas de calitate şi pentru a vedea care este preferatul dumneavoastră, vă îndemn să le încercaţi pe toate. Principalul este ca atunci cînd veţi procura o sticlă de cvas să fiţi atenţi la condiţiile în care a fost păstrat. Nerespectarea normelor de păstrare poate avea ca consecinţă alterarea acestuia.

Aşa că, dacă vă este dor de gustul acestei băuturi sau n-aţi consumat-o niciodată şi sunteţi curioşi să o încercaţi, v-aţi convins şi singuri că pe piaţa din Republica Moldova există un şir de producători de cvas, iar alegerea deja vă aparţine. Totodată, aş vrea să menţionez că majoritatea celor care producătorilor autohtoni de cvas sunt şi producători de bere sau de băuturi răcoritoare, căci cvasul este mai mult o băutură sezonieră, care potoleşte cel mai bine setea atunci cînd temperatura de afară depăşeşte limita de +25o C.

Interesant este faptul că cvasul este prezent nu doar în ţările din spaţiul fostei URSS, dar şi pe piaţa internaţională, însă acesta este mult prea comercializat, plin de aditivi şi mult zahăr. Chiar şi în SUA, mai precis în state precum Pennsylvania sau New York, numeroase companii încearcă să readucă în actualitate cvas-ul, la care adaugă arome moderne: sfeclă, ghimbir, secară şi mentă.

Dacă este mai bun sau nu decît cel produs la noi în ţară nu vă pot spune pentru că nu l-am gustat, dar sper să am în viitor o aşa oportunitate. Cei care au făcut comparaţie între cvasul moldovenesc şi cel de peste hotare sunt îndemnaţi să-şi împărtăşească experienţa în comentarii la acest articol.

În rest, vă doresc tuturor un sfîrşit de săptămînă plăcut, iar pentru a vă răcori nu ezitaţi să serviţi cvas rece şi aveţi în vedere că acesta poate fi consumat fără careva limite, că doar nu există riscul să te îmbeţi din cvas.

P.S. Cîteva foto de la evenimentul de degustare la găsiţi aici, iar pentru a vedea fotoreportajul accesaţi aici.

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s