Ziua Mondială a Donatorului de Sînge


httpstnmedia.ruid=28131.jpg
Sursa foto: stnmedia.ru

În fiecare an, la 14 iunie, este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorului de Sînge (World Blood Donor Day, WBBD) – o zi deosebită, dedicată tuturor celor care donează voluntar sînge pentru a salva vieți. Deși în unele țări această sărbătoare nu este prea cunoscută, avînd în vedere însemnătatea ei pentru viața omului, aceasta este una extrem de importantă. Cuvîntul „donator” provine de la latinescul „donor”, ceea ce înseamnă „a dărui”. Într-adevăr, în întreaga lume donarea sîngelui este o faptă caritabilă, voluntară, cu scop nobil, chiar dacă unele state încearcă să-i mulțumească într-un anumit mod pe cetățenii săi, care donează sînge. A dona sînge = a dărui cuiva viață, iar conștientizarea acestei misiuni a donatorului a parcurs un drum lung și dificil.

Omul nu poate exista fără sînge. Există un nivel critic de sînge în organism, iar atunci cînd se ajunge la limita acestuia, este necesar de a suplini volumul de sînge din corpul uman (în cazul traumelor, bolilor etc.). Dacă această rezervă de sînge nu va fi disponibilă, atunci decesul persoanei este inevitabil. De aceea, atunci cînd se afirmă că donatorul, cu ajutorul a 400 mlgr de sînge donat, salvează o viață omenească, acesta este purul adevăr.

Totuși, deși în foarte multe țări este dezvoltată donarea de sînge, iar în peste 60 de țări formarea băncii de sînge se realizează cu forțe proprii, în majoritatea statelor lumii sîngele donat nu este îndeajuns. Foarte mulți oameni, mai ales în țările foarte sărace, decedează anume din cauza că nu a fost găsit numărul necesar de persoane care să-i doneze sînge. Respectiv, este foarte important de a lărgi comunitatea persoanelor care donează, în mod voluntar și gratuit, sînge pentru alte persoane.

Ziua Mondială a Donatorului de Sînge își are originile încă din sec. XIX.

În anul 1818, în Anglia, a avut loc prima transfuzie de sînge. Cu părere de rău, bolnavul a decedat, însă primii pași importanți în salvarea vieților omenești au fost făcuți. Savanții au continuat cercetările în acest domeniu.

În anul 1868, la 14 iunie, în Austria, s-a născut Karl Landsteiner. Peste mulți ani, el a devenit medic-imunolog, s-a dedicat cercetării proprietăților sîngelui, devenind descoperitorul celor patru grupe sanguine pe care le cunoaștem în prezent, pentru aceasta fiind decernat în anul 1930 cu Premiul Nobel pentru Medicină.

S-a crezut că, odată cu descoperirea celor patru grupe sanguine, numărul deceselor în urma transfuziilor de sînge se va micșora considerabil, că medicii din toate țările vor promova donarea sîngelui ca fiind un ajutor caritabil în scopul salvării vieților omenești, că se vor forma organizații și comunități care vor reuni în jurul său persoane ce împărtășesc ideea jertfirii sîngelui propriu pentru alte persoane.

În realitate, totul s-a întîmplat într-un alt mod. În unele țări, pînă în anii 1920-1930 erau interzise transfuziile de sînge și abia atunci cînd medicii au demonstrat importanța unei astfel de intervenții, toate interdicțiile au fost înlăturate.

În anul 2005, în cadrul celei de 58-a reuniune a delegaților Organizației Mondiale a Sănătății, care s-a desfășurat în or. Geneva (Elveția), a fost adoptată decizia de a declara data de 14 iunie – zi în care s-a născut Karl Landsteiner, cel care s-a dedicat cu trup și suflet profesiei sale, iar prin descoperirile sale a înscris o filă aparte în istoria donării de sînge – Ziua Mondială a Donatorului de Sînge. Cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel de susținere a donării benevole a sîngelui.

Cel mai impunător număr de donatori de sînge poate fi întîlnit în SUA, datorită faptului că există o promovare consolidată a donării de sînge, existînd inclusiv dinastii întregi de donatori de sînge. Cu regret, în țările din Europa numărul persoanelor care sunt gata să doneze sînge benevol este mai mic. Dar, sperăm că în viitorul apropiat se va majora considerabil.

Este necesar de menționat că începînd cu anul 2005, fiecare Zi Mondială a Donatorului de Sînge este sărbătorită avînd un anumit slogan, iar activitățile desfășurate sunt racordate tematicii selectate.

Sloganul pentru campania din acest an este „Sîngele ne unește pe toți” ce simbolizează legătura între oamenii sănătoși care donează sînge și oamenii bolnavi ce au nevoie de transfuzii de sînge și componente sanguine.

Cu prilejul acestei sărbători, mesajul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui este următorul: „Mobilizarea întregii comunităţi în celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sînge va contribui la asigurarea unui impact larg la creşterea numărului de donatori şi recunoaşterea acestor persoane deosebite, ce dăruiesc zilnic milioane de vieţi.”.

Cei care doresc să doneze sînge sunt îndemnați să o facă și astăzi. Informații referitor la punctele de colectare a sîngelui găsiți aici.

mirsharow.ru.jpg
Sursa foto: mirsharow.ru

Nu fiți indeferenți, Donați sînge – dăruiți viață!

Fiți siguri, fiecare dintre noi deţine puterea de a contribui la salvarea de vieţi omeneşti.

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s