O seară de mai


030220112139 - Copy.jpg

Ieri am avut parte de o seară superbă de mai. Împreună cu familia am asistat la un concert extraordinar, ce a avut loc la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, cu genericul „O seară de mai”.

Concertul a fost susținut de vocalista Vlada Kraevskaia.

Anterior nu am auzit despre ea și după concert m-am documentat puțin. Am aflat că Vlada este absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova, laureat al concursurilor naționale și internaționale, participantă la mai multe concerte, inclusiv solo. Este o tînără ambițioasă, care îmbină cu succes utilul și plăcutul, căci ziua activează în cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, iar în restul timpului se manifestă în calitate de cîntăreaţă de operă. Cea de-a doua meserie a sa a învăţat-o de la Artistul Poporului, Mihai Munteanu, perfecționîndu-se ulterior la un stagiu de muzică clasică în Italia, oraşul Modena, avînd în calitate de coordonator pe cîntăreaţa de operă, Mirella Freni. Vlada a debutat pe scena mare la 14 februarie 2015, de „Ziua Îndrăgostiţilor”, la un concert cu denumirea „Tainele Iubirii”, tot la Filarmonica Naţională, fiind invitata maestrului Constantin Moscovici. Atunci ea a cîntat pe rînd, în duet, cu mai mulți artiști.

Astfel, aseară, Vlada ne-a bucurat auzul nu doar cu piese de operă, dar și cu compoziții de muzică de estradă și muzică populară, în repertoriul ei fiind atît piese ale compozitorilor autohtoni, cît și celor de peste hotarele țării. Astfel, de pe scenă a răsunat și celebra melodie Sanie cu zurgălăi, doar că sub un alt aranjament muzical.

De asemenea, pe marea scenă au evoluat și Artistul Poporului, Constantin Moscovici, precum și interpreții Serghei Braga și Aurel Chirtoacă, muzicianul Pavel Caldarari și formația de muzică țigănească „Șatrița”.

O surpriză a fost faptul că prima piesă a lui Constantin Moscovici din această seară a fost interpretată nu la nai, cum toți se așteptau, dar la un instrument aerofon mai deosebit. Din păcate nu am memorizat denumirea acestuia, dar, din cîte îmi amintesc, era ceva de genul unui duduk sau balaban.

La finalul concertului, atmosfera din sală, care era practic arhiplină, a fost încinsă de formația „Șatrița”, care i-a făcut chiar și pe cei mai în vîrstă să salte în ritmuri de dans.

Personal, mi-a plăcut să aud din nou mai multe melodii valoroase care au fost interpretate în această seară. Cu siguranță, astfel de concerte de muzică, cu artişti care aduc în prim-plan mesajele complexe şi virtuozitatea, nu fac decît să ne asigure că aceste creaţii muzicale nu-şi vor pierde niciodată actualitatea, strălucirea sau importanţa.

P.S. Foto și fragmente video găsiți pe pagina de Facebook.

P.P.S. Nu aruncați cu pietre în mine pentru calitatea pozelor și video. Deja sunt la curent cu faptul că telefonul meu mobil s-a „răblăgit” și trebuie să-mi achiziționez unul nou.

Disclaimer: Acesta nu este un articol sponsorizat, însă sunt dispus să negociez referitor la careva colaborări sau parteneriate. Pentru detalii lăsaţi un mesaj pe pagina de FB a blogului.

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s