Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită pe 18 mai


91_big.jpg

Astăzi, întreaga comunitate a muzeelor sărbătoreşte „Ziua Internaţională a Muzeelor”. Celebrată pentru a 39-a oară, această zi are anul acesta următoarea temă „Muzeele și peisajele cultural”.

Aș vrea să menționez că „Ziua Internaţională a Muzeelor” este marcată la nivel mondial, în fiecare an, pe 18 mai, începînd cu 1977, fiind instituită la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa. În această zi se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul anului.

Totodată, scopul acestei sărbători este de a atrage atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor culturale. Pe de o parte, muzeele dau un sens nou comunităţii, punînd în valoare patrimoniul cultural comun, iar pe de altă parte, ele pot să aducă la lumină rolul indivizilor şi al grupurilor, ale căror singularităţi şi diferenţe sunt pietrele unghiulare ale diversităţii, ea însăşi inerentă acestui patrimoniu comun.

În Republica Moldova, de asemenea, va fi marcat acest eveniment. Ceremonia oficială de inaugurare a „Zilei Internaţionale a Muzeelor” se va desfășura astăzi, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei, începînd cu ora 17:00, în program fiind incluse: decernarea Trofeului Ministerului Culturii în domeniul muzeografiei și decernarea diplomelor Ministerului Culturii pentru rezultate remarcabile în activitatea muzeografică.

Menționez că în Registrul Muzeelor din Republica Moldova sunt incluse 118 muzee și filiale ale acestora, în anul curent fiind înregistrate două muzee noi: cel din satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia și cel din satul Negrea, raionul Hîncești. Informații suplimentare despre unele din acestea le găsiți aici.

Programul muzeelor din Chișinău, dar și al celor din întreaga țară, va fi astăzi unul special. Eu intenţionez să vizitez două dintre ele și vă recomand și vouă s-o faceți anume din următoarele considerente:

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei va avea deschise pentru vizitare expoziţia permanentă „Istorie şi civilizaţie”, expoziţia tematică „Comorile trecutului”, diorama „Operaţia Iaşi-Chişinău”, precum şi expoziţiile temporare:

De asemenea, pe parcursul zilei vor fi organizate ateliere de creativitate, în cinemateca „Clio” vor fi proiectate filme istorice şi documentare, iar în intervalul orar 13:30-15:30 se va desfăşura programul de divertisment pentru copii „Două ore de recreaţie la Muzeu” (jocuri, concursuri, muzică şi dans).

Muzeul va fi deschis pe 18 mai de la ora 10:00 pînă la 17:00, astfel încît ultimul vizitator va avea posibilitatea de intra în muzeu la ora 16:30, intrarea fiind liberă.

Tot azi, de la ora 14:00, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziţiei personale a artistului Otgonbayar Ershuu cu genericul „Antarctic Panorama Penguins”. Detalii aflați aici.

Totodată, este necesar să menționez și cîte ceva despre „Noaptea Europeană a Muzeelor”, care este un eveniment de succes iniţiat, de asemenea, de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), ce reprezintă pandantul nocturn al „Zilei Internaţionale a Muzeelor”. Pînăa în prezent, la evenimentul respectiv au aderat peste 3000 de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume.

Pentru a marca acest eveniment, preconizat pentru 21 mai 2016, am ales să vizitez Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, deoarece consider că programul lor este unul foarte atractiv și conține activități ce prezintă un interes deosebit pentru mine.

Vedeți mai jos și cîteva activități extrase din programul respectiv:

  • 11:30-12:00 – Deschiderea oficială. Fanfara Centrului de Educaţie Estetică „Lăstărel”, Liceul Teoretic „N. Dadiani”
  • 14:00-14:30 – Program de folclor, Teatrul Epic Etnofolcloric „I. Creangă”
  • 14:30-15:00 – Recital al ansamblului de acordeonişti al Centrului „Lăstărel”
  • 15:00-16:00 – Vernisarea expoziţiei de artă fotografică cu genericul „Aventură în lumea fotografiei (sec. XIX- XX)
  • 18:00-19:00 – Lecţie deschisă „În lumea Dinoteriului
  • 22:00-22:30 – Program de muzică uşoară al duetului Luminiţa şi Valentin Dragomir
  • 24:30-01:00 – Program de muzică-jazz prezentat de saxofonistul Sergiu Druguţ
  • 01:00-01:20 – „Dans Aerian”, gen extrem, Elena Miluşkina

Programul integral al evenimentelor organizate de muzeele din subordinea Ministerului Culturii cu prilejul „Zilei Internaţionale a Muzeelor” şi „Nopţii Europene a Muzeelor”, ediţia 2016, îl puteți descărca aici.

Așadar, dragi prieteni, vă doresc ca în zilele ce urmează să explorați la maximum peisajele culturale oferite de muzeele din țară.

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s