Cum să nu fii păcălit de 1 Aprilie


pervap.jpg

Da-da, fără îndoială „1 Aprilie – Ziua păcălelilor” este cea mai stranie sărbătoare din an, atunci cînd ești gata să uiți de „principii și valori” și arzi de dorință să rîzi de naivitatea altor oameni, însă, în același timp, nu vrei să fii tu cel care este păcălit… Și eu sper să nu devin anul acesta „victimă” a vreunei farse.

Înainte de a vă recomanda cîteva chestii utile pentru a nu fi păcălit în această zi, aș vrea să fac o mică incursiune în istoria apariției acestei sărbători.

1 Aprilie”, numită și „Ziua păcălelilor”, „Ziua farselor” „Ziua glumelor”, „Ziua zîmbetului” și chiar „Ziua proștilor”, este o sărbătoare neoficială, dar îndrăgită de un număr foarte mare de persoane. Istoria acestei sărbători își are rădăcinile în trecutul îndepărtat și este cuprinsă de multe mistere. Se presupune că „1 Aprilie” are legătură cu „Sărbătoarea Primăverii” din antichitate, cînd locuitorii vechilor polis-uri obișnuiau să organizeze serbări cu dansuri, cîntece, mese pline cu bucate și băutură, inclusiv și cu aducerea unor jertfe pentru zeități. Totodată, cu multe secole în urmă, grecii considerau că oamenii trebuie neapărat să zîmbească pentru că zîmbetul îi purifică. Respectiv, anume perioada antică este considerată epoca cînd au fost inventate primele bancuri, deși primele inscripții umoristice și-au găsit locul, cît n-ar fi de straniu, pe plăcile funerare.

Așadar, istoria acestei sărbători își are începuturile aproximativ 2000 de ani în urmă. Sărbătoarea din prezent este asemănătoare cu cea serbată în Roma Antică. În acele timpuri ea se numea „Ziua prostănacilor”. Anume în acea zi oamenii erau foarte darnici și făceau schimb reciproc de glume și farse. Așa au apărut și primii bufoni. S-au format chiar dinastii de bufoni, această „profesie” fiind transmisă din generație în generație, de la tată la fiu.

Revenind la epoca contemporană, iată cîteva farse renumite: legendara știre transmisă de postul BBC, la 1 aprilie 1957, despre recolta record de spaghete din Elveția; în anul 1994 de 1 aprilie, în revista „PC Cumputing” se relata despre un proiect de lege care interzicea să faci search pe net dacă erai în stare de ebrietate; în urmă nu a rămas nici postul TV „Discovery” care în anul 1995, într-una din emisiuni, a anunțat despre descoperirea unui nou tip de vietate intitulat „viermele de gheață înfierbîntat fără cochilie”.

Deci, dacă nu vreți să fiți păcălit este necesar să respectați următoarele reguli:

  1. Fiți foarte atent. Cum s-ar spune: „Cel informat este protejat”.
  2. Feriți-vă de denumirile de animale neobișnuite. Dacă este vreo istorioară asemănătoare cu cea a „viermelui de gheață înfierbîntat fără cochilie”, cel mai probabil este vorba de o farsă.
  3. Deconectați radio-ul. DJ-ii, pur și simplu, adoră să facă farse pe seama ascultătorilor.
  4. Feriți-vă de mass-media britanică. Presa britanică întotdeauna inventează ceva, iar de 1 Aprilie, în genere, le zboară imaginația.
  5. Dacă ați fost păcălit o dată, fiți sigur că vor mai fi și alte tentative. Cel mai popular loc pentru a răspîndi tot felul de păcăleli, glume, poante, farse, desigur, este Internetul.
  6. Cînd este vorba de ceva prea bun/avantajos/gratuit, nu poate fi adevărat. Dacă mijloacele de informare în masă anunță de 1 aprilie că ceva foarte valoros sau util se oferă în mod gratuit, a devenit ușor accesibil sau prevede multe avantaje și beneficii, acest mesaj este sută la sută o păcăleală.

Există şi superstiţii legate de această zi. Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prînzului, pentru că în caz contrar vei avea ghinion tot anul.

Baftă tuturor și să aveți parte de zîmbet molipsitor!

Sursa info și foto: alfaed.ru

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Reclame

2 gânduri despre “Cum să nu fii păcălit de 1 Aprilie

  1. Chiar nu cunoșteam originea acestei sărbători și chiar m-au amuzat acele glume. Dacă ar trebui să ținem cont de sfaturile tale, astăzi ar trebui să evităm internetul, radioul, tv-ul, presa și în special oamenii, dar eu voi risca! )) O zi frumoasă să ai !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s