1 Aprilie – Ziua Mondială a Păsărilor… și nu e o farsă…


„Spre imensitatea văzduhului – aceasta este pasărea mea. Copil fiind, am visat totdeauna că aş fi vroit să zbor printre arbori, spre ceruri. De 45 de ani port nostalgia visului acestuia şi continuu să creez păsări măiestre. Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însuşirea în sine, spiritul ei: zborul, elanul…” (Constantin Brâncuși)

slide-02.jpg

Gluma-i glumă și desigur că pentru majoritatea oamenilor, 1 Aprilie este „Ziua păcălelii”, însă, pentru ornitologi și cei pasionați de păsări această zi este dedicată celebrării „Zilei Internaţionale a Păsărilor” (International Bird Day) – un eveniment ecologic de nivel mondial.

Această sărbătoare își are originile în SUA, fiind marcată pentru prima dată în anul 1984. Ulterior, datorită mass-media aceasta a devenit foarte populară, astfel încît inițial era celebrată masiv în toate statele din componența SUA, mai apoi a fost preluată și de europeni, iar în prezent face parte din programul biologic UNESCO „Omul și Biosfera” în mai multe state ale lumii.

Data de 1 aprilie nu a fost aleasă întîmplător pentru marcarea acestei sărbători. Anume în această perioadă păsările migratoare revin din ținuturile calde. În această zi, adulții și copiii amenajează locuri speciale pentru păsările înotătoare, construiesc căsuțe pentru alte specii de păsări și oformează platforme speciale pentru hrănirea acestora.

Dacă ați decis și voi să vă alăturați la astfel de activități, aveți aici cîteva idei originale de căsuțe pentru păsări.

Nicicînd nu trebuie să uități de faptul că păsările sunt o componentă de bază a ecosistemului. Cu părere de rău, la momentul actual există mai multe amenințări la adresa lor și anume: defrișările, supraexploatarea speciilor, pescuitul, braconajul, poluarea, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climaterice, deteriorarea și distrugerea habitatelor naturale.

Conform ultimelor date statistice, aproximativ 12% din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume sunt pe cale de dispariție, lucru care probabil se va întîmpla în secolul curent. Supravieţuirea acestora depinde doar de sprijinul acordat de întreaga populație a planetei, de măsurile de conservare şi de protejare care vor fi întreprinse.

Cu referire la Republica Moldova, actualmente sunt 281 specii de păsări, dintre care 89 sunt specii rare şi sunt incluse în Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat, iar 39 de specii sunt incluse în ediția a II-a Cărții Roşii a Republicii Moldova. În ediția următoare a Cărții Roșii sunt propuse pentru a fi incluse încă 25 de specii de păsări. Unele specii de păsări, care vieţuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, sunt incluse și în Cartea Roşie Europeană.

Trebuie să conștientizăm cu toții că ocrotirea păsărilor nu se poate realiza decît în contextul general al conservării mediului înconjurător. Pentru ocrotirea păsărilor este necesar să protejăm mediul în care acestea viețuiesc, adică să reducem poluarea apei, solului şi aerului, să diminuăm cantitatea de substanțe chimice utilizate în agricultură şi silvicultură, să refacem habitatele naturale ale acestora.

De aceea, vă invit pe toţi iubitorii naturii să vă alăturați pentru a sărbători „Ziua Internațională a Păsărilor” și nu în glumă, dar în serios, să participați la activități destinate protecției păsărilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s