Prezenți la datorie, deja de 24 de ani


carabin2.jpg

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la formarea unității militare 1002 a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI. În această zi, în unitate va domina atmosfera de sărbătoare și se vor organiza mai multe activități militaro-patriotice și cultural-artistice. Totuși, puține persoane cunosc istoria formării acestei unități, precum și greutățile pe care le-a înfruntat în perioada cuprinsă de la formare și pînă în prezent.

În anul 1992, militarii unității au fost printre primii care au ținut piept atacurilor din partea separatiștilor transnistreni. Acesta a fost „botezul de foc” al unității. Cu regret, în acele lupte și-au pierdut viața mai mulți eroi ai neamului, adevărați militari, printre care și plutonierul adjutant V. Lavrențov și plutonierul D. Roman, carabinieri din cadrul unității militare 1002 a DTC.

Din păcate, în ziua de azi, mulți nu apreciază aceste fapte. Mulți rîd pe sub mustețe cînd aud cuvîntul „patriotism”. Mulți se eschivează de la serviciul militar și consideră îndeplinirea serviciului militar obligatoriu ca fiind ceva rușinos. Dar dacă nu erau acei bravi carabinieri, care alături de polițiști și voluntari, au opus rezistență hoardelor de separatiști, posibil că astăzi nu ne bucuram de independență, suveranitate și integritate teritorială.

Menționez că carabinierii unității militare 1002 a DTC se află deja de 24 de ani la datorie. Acestora le-a revenit nobila misiune de a asigura paza, protecția și apărarea localurilor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și obiectivelor de importanță majoră în stat. Ei sunt cei care îndură frig și arșiță, care se află la post indiferent de plouă sau ninge, care sunt gata să intervină în orice moment pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Deși își îndeplinesc cu cinste și onoare serviciul, de multe ori ei rămîn în umbră și societatea nu cunoaște despre succesele lor. Foarte des aceștia sunt confundați cu polițiștii și multe laude pleacă din greșeală în adresa Poliției.

Totodată, aș vrea să accentuez că carabinierii unității militare 1002 a DTC sunt implicați și la executarea misiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice în timpul protestelor și în majoritatea cazurilor aceștia sunt nevoiți să stea ore în șir în picioare, flămînzi și însetați, să înghită toate acuzațiile și cuvintele urîte din partea celor care protestează, să-și înăbușe emoțiile și temerile, să se afle mai puțin timp alături de familie în favoarea intereselor statului, să nu doarmă, să stea zile și nopți de veghe pentru a garanta ordinea și siguranța publică. Cu toate acestea, deseori cetățenii își permit să aibă față de acești militari un comportament nedemn, agresiv și violent, anume atunci cînd ei nu merită o astfel de atitudine. Nimeni însă nu s-a gîndit ce ar fi fost dacă ei nu existau. Nu uitați că carabinierii sunt o barieră în plus care stopează comiterea încălcărilor de lege. Ei sunt încă o redută care va sta în fața inamicului în caz de război. Ei sunt cei care vor întinde o mînă de ajutor în caz de calamități naturale.

Notă: În rîndurile de mai sus nu m-am referit la șefii, șefușorii și șefuții care stau prin birouri cu fundul în fotoliu și cu burta pe masă, care nu fac nimic altceva decît să dea ordine tîmpite în stînga și în dreapta, dar în realitate nu au idee de militărie, ci mă refer la simplii muritori: soldați, sergenți, subofițeri și ofițeri, care deși nu au parte de apreciere și grijă din partea unor comandanți, continuă să servească Patria. Cinste lor!

Așadar, aș vrea să le urez tuturor celor care îndeplinesc serviciul militar în unitatea militară 1002 a DTC să poarte cu cinste și onoare uniforma militară și să nu dezamăgească încrederea oferită de popor.

Aveți un trecut glorios, ați stat la temelia formării Trupelor de Carabinieri, ați avut multe succese care au contribuit la sporirea încrederii societății în forța voastră, ați avut și insuccese care v-au adus experiență în plus, așa că luptați în continuare pentru a fi cei mai buni!

Încă sunt foarte multe lucruri necesare de schimbat și de făcut, astfel încît simplul cetățean să se poată plimba nestingherit prin oraș la orice oră, fără a tresări și a întoarce capul la orice zgomot. Respectiv, vă urez să aveți parte de conducători pricepuți, care să contribuie la reformarea și dezvoltarea Trupelor de Carabinieri.

Mulți ani înainte și rezultate cît mai frumoare! 33199.jpg

DSC_1090-2.jpg

IMG_1036.jpg

IMG_1087.jpg

Carabinieri_moldnews_md.jpg

DSC_0637_111.jpg

Sursa foto: carabinier.gov.md

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s