Apa – miracolul vieții


2ndworld-map-hd-water-place-com-464624-960x500

Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Apei (World Water Day).

Această zi a fost aleasă în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, Brazilia din anul 1992.

Fără îndoială această sărbatoare are o importanţă enormă, în special, pentru că apa este una dintre cele mai preţioase resurse naturale, indispensabilă pentru viaţa omenirii. Totuși, deși nu putem trăi fără ea, ne comportăm foarte neglijent față de această resursă.

La nivel global, sursele de apă sunt rare: mai puţin de 1% din apa de pe glob este bună pentru consum, iar peste 1,2 miliarde de oameni – aproape o cincime din populaţia lumii – nu are acces la surse de apă potabilă. Din fericire, în Europa, apa se găseşte aproape peste tot din belşug, cu toate că în anumite zone din sudul Europei, de exemplu în Spania, lipsa apei şi secetele sunt din ce în ce mai dese.

2012_07_03_2011_03_25_110585372_rsz_rsz_crp

Astfel că, această festivitate mondială este un bun prilej de a reaminti cît de periculoasă este absenţa sau poluarea apei.

Scopul de bază al sărbătorii este aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

În Europa, cantitatea nu este principala problemă, ci calitatea apei lasă uneori de dorit, inclusiv cea care este vîndută în magazine. Recent, acest fapt a fost demonstrat de un tînăr din Chișinău.

De aceea, consider că fiecare din noi trebui să-și aducă aportul pentru utilizarea rațională a acestei resurse, protejarea ei, precum și pentru îmbunătățirea calității apei potabile.

Iată cîteva lucruri interesante pe care ar trebui să le știți despre apă:

ziua-mondiala-a-apei-thumb

 1. Apa este un lichid inodor, insipid și incolor, cîteodată cu tentă albastruie sau verzuie.
 2. 70% din organismul uman este constituit din apă; sîngele are 80% apă, cartilagiile – 90%, plamînii – 80%, inima – 79%, splina – 75%, rinichii – 82%, mușchii – 75%, oasele – 22%, creierul – 90%, neurotransmițătorii – 90%.
 3. La naștere, 80% din greutatea nou-născutului o reprezintă apa.
 4. O persoană sănătoasă poate bea chiar și 12 litri de apă pe zi.
 5. Dacă bei prea multă apă într-un interval scurt, te poti intoxica cu apă. Aceasta se întîmplă cînd apa diluează nivelul sărurilor din vasele de sînge, provocînd un dezechilibru al apei în creier.
 6. Intoxicația cu apă are șanse mari de apariție în timpul sesiunilor de alergare intensă ale atleților performanți.
 7. Deși consumul zilnic recomandat de apă este de 8 pahare zilnic, toată această cantitate nu trebuie să provină doar din forma lichidă a apei. Aproape fiecare aliment sau bautură introdusă în organism are un aport de apă.
 8. Băuturile răcoritoare, cafeaua și ceaiul, deși conțin în mare parte apă, au și cofeină, respectiv teină. Cofeina poate juca rolul unui diuretic blînd, împiedicînd apa să ajungă în anumite locații ale corpului uman.
 9. Apa pură (formata doar din 2 atomi de hidrogen și unul de oxigen) are un ph neutru de valoare 7, care nu este nici acid, nici bazic.
 10. Apa dizolvă mai multe substanțe decît orice alt lichid. Oriunde ajunge, apa transportă chimicale, minerale și o mulțime de nutrienți.
 11. În jur de 70-75% din suprafața pămîntului este acoperită de apă. Mult mai multă apă este stocată sub pămînt, în straturile freatice.
 12. Pămîntul este un sistem închis, similar unui glob de sticlă, ceea ce înseamnă că se întîmplă foarte rar să piardă sau să cîștige materie. Apa care a existat acum milioane de ani pe Pămînt există și astăzi.
 13. Volumul total de apă de pe Terra este de 1400 milioane km cubi. Însă, oamenii pot folosi doar 0,3% din volumul de apă disponibil. Apa bună de utilizat se găsește în straturile acvifere, în rîuri și lacuri de apă dulce.
 14. Atunci cînd o persoană simte că-i este sete, înseamnă că deja a pierdut mai mult de 1% din volumul apei în organism.
 15. Greutatea pierdută de o persoană după activitățile fizice intense provine din apă și nu din grăsime.

water_1aEste interesant că zilnic o persoană bea 2-4 litri de apă și consumă 2000-5000 de litri de apă virtuală (care a fost folosită pentru a produce acel aliment) din mîncare.

1 hamburger = 4000 litri de apă

4 litri de lapte = 3800 litri de apă

1 felie de paine = 3,8 litri de apă

Respectiv, este foarte important să economisim apa prin diferite metode cum ar fi, de exemplu, următoarele:

 • Făceți un duş, în loc de baie; astfel consumați de patru ori mai puţină apă. Nu e doar ecologic, ci şi economic!
 • Închideți robinetul cît timp vă spălați pe dinţi. Dacă toţi europenii ar închide robinetul, s-ar economisi suficientă apă pentru a umple 6000 de piscine olimpice în fiecare an.
 • Verificați şi reparați robinetele. Robinetele care curg, duc la pierderea a circa 25 de litri de apă pe zi şi asta se poate rezolva cu o simplă garnitură nouă.
 • Aşteaptați pînă adunați suficiente rufe sau vase şi apoi puneţi în funcţiune maşina de spălat. Dacă nu aveți destule rufe sau vase murdare pentru a merge la capacitate maximă, reglați funcţionarea aparatului la jumătate din capacitate. În acest mod, economisiți atît apă, cît şi electricitate.
 • Acumulați apă de ploaie. O puteți colecta în butoaie goale sau puteți monta un bazin care să adune apa ce curge de pe streşinile casei. Apa adunată astfel poate fi folosită la udatul grădinii sau la spălarea automobilului.

apa-pamant-eco-259x300Totodată, pentru a proteja resursele de apă sunt recomandante următoarele acțiuni:

 • Nu aruncați substanţe chimice sau ulei prin sistemul de scurgere – adică vopsea, lacuri, insecticide, medicamente, ulei de gătit şi ulei de motor. Toate acestea poluează apa şi, în acelaşi timp, deteriorează conductele.
 • Nu aruncați gunoaie în rîuri, în lacuri sau în mare. Gunoaiele aruncate pot ajunge la mari distanţe, cărate de vînt.
 • Ştim cu toţii că peştele e bun pentru noi, dar pescuitul exagerat duce la punerea în pericol a multor specii.

Doar prin acțiuni concrete vom putea asigura protejarea și păstrarea acestei resurse importante, fără de care viața pe Pămînt ar fi imposibilă.

În prezent, aproape jumătate din populația mondială activă, 1,5 miliarde de persoane, lucrează în diverse sectoare din domeniul apei și toate activitățile umane depind de apă și de cei care asigură distribuția acesteia în condiții de siguranță. Apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizațiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esențial al dezvoltării societății. Tradițiile culturale și valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep și gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

Spre final, aș vrea să menționez că Republica Moldova se numară şi ea printre țările care sărbătoresc Ziua Mondială a Apei, astfel conștientizînd cît este de importantă apa pentru consumatori.

În acest context, Agenţia „Apele Moldovei”, care este o autoritate administrativă responsabilă de implementarea politicii de stat în domeniul gospodăririi resurselor de apă, hidroamelioraţiei, aprovizionării de apă şi canalizare, din subordinea Ministerului Mediului al Republicii Moldova, vine cu un îndemn către Autoritățile Publice Locale și Organizațiile Non-guvernamentale de mediu de a manifesta spirit de inițiativă prin organizarea diferitor activități proprii pentru a contribui la regenerarea resurselor de apă și restabilirea unei atitudini responsabile față de apă ca și un patrimoniu național care trebuie păstrat, protejat și tratat ca atare, mesajul de bază fiind Nimic nu poate fi conceput în economia planetei fără apă.

Iar mesajul meu este: O apă curată ne oferă şansa la o viaţă mai sănătoasă.

Viitorul și soarta Planetei sunt în mîinile noastre!

ziua-mondiala-a-apei-prilej-de-constientizare-asupra-protejarii-apelor

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s