Pe aripile poeziei…


Poezia unui vers adînc nu va putea fi niciodată înlocuită de poezia frazei. (Tudor Arghezi)

1c169b2426a774260caafce730a5ed65_XL

În anul 1999, la cea de 30-a sesiune a Adunării Generale a UNESCO, a fost adoptată decizia de a sărbători anual, la data de 21 martie – Ziua Mondială a Poeziei (World Poetry Day). Respectiv, primul eveniment de acest gen a avut loc la Paris, acolo unde se află sediul principal al UNESCO.

Poezia, – se menționează în decizia UNESCO, – poate deveni răspuns la cele mai arzătoare și profunde întrebări sufletești ale omului contemporan – dar pentru aceasta este necesar de atras cît mai multă atenție a publicului larg asupra poeziei”.

Mai mult ca atît, scopul Zilei Mondiale a Poeziei este de a oferi posibilitate editurilor mici de a-și afirma poziția, căci anume prin intermediul și cu efortul lor, de obicei, la cititori ajung creațiile poeților contemporani. Totodată, această zi este dedicată și cluburilor de literatură, care reînvie tradițiile seculare ale versurilor pline de viață și melodie, ce sunt așternute cu mare grijă pe foaie de umilii slujitor ai cuvîntului – poeții.

Potrivit UNESCO, această este destinată pentru a contribui la făurirea unei imagini pozitive a conceptului poetic în mijloacele de informare în masă, prezentînd poezia în calitate de artă contemporană cu adevărat, deschisă întregii omeniri.

Se consideră că cele mai vechi poeme-imnuri au fost create în secolul al XXIII-lea î.Hr., autoarea acestor poezii fiind preoteasa En-hedu-ana, despre care știm doar că a fost fiica regelui akkadian Sargon, cel ce a cucerit cetatea din Ur (Iran).În poeziile sale, En-hedu-ana a scris despre zeul lunii Nanna și fiica sa, zeița Inanna.

În prezent, Ziua Mondială a Poeziei este marcată de către organizațiile culturale, educaționale și artistice prin desfășurarea concertelor, seratelor poetice, conferințelor și seminarelor tematice, dedicate poeților și creațiilor sale, precum și prezentărilor și lansărilor de noi creații poetice.

Astăzi, locuitorii și oaspeții capitalei pot marca Ziua Mondială a Poeziei printr-un mod mai original și anume alăturîndu-se campaniei-manifest „Plătește cu poezie”, eveniment ce va avea loc în mai multe locaţii din mun. Chişinău. Astfel, în cele peste 20 de localuri din capitală, poezia va deveni pentru o zi monedă de schimb, ceea ce înseamnă că se va oferi o cafea gratuită în schimbul unei poezii. Așadar, nu ezitați să vă demonstrați talentul de a recita poezii și veți avea posibilitatea de a savurat gratis o cafea.

Lista localurilor din Chişinău care participă în cadrul campaniei o gasiți aici.

Și dacă tot vorbim despre Ziua Mondială a Poeziei, aș vrea să-i aduc un omagiu geniului poeziei românești – Mihai Eminescu, prin frumoasele versuri ale lui Grigore Vieru. Lectură plăcută!

Legămînt (lui Mihai Eminescu)

de Grigore Vieru

escu

Știu: cîndva, la miez de noapte

Ori la răsărit de Soare,

Stinge-mi-s-or ochii mie

Tot deasupra cărții Sale.

Am s-ajung atunce, poate,

La mijlocul ei aproape.

Ci să nu închideți cartea

Ca pe recile-mi pleoape.

S-o lăsați așa, deschisă,

Ca băiatul meu ori fata

Să citească mai departe

Ce n-a dovedit nici tata.

Iar de n-au s-auză dînșii

Al străvechii slove bucium,

Așezați-mi-o ca pernă

Cu toți codrii ei în zbucium.

ziua-mondiala-a-poeziei-1024x765

„Poezia și muzica sunt două surori divine, menite de zei să meargă totdeauna mînă în mînă ca, prin îndoit farmec, să minuneze pe muritori, îndulcindu-le moravurile din cea mai fragedă a lor junețe și pînă se zaharisesc complet.” (Ion Luca Caragiale)

P.S. Să reciți și să compui poezii – înseamnă să fii sexy. Să citești cărţi înseamnă să fii sexy. Iar să dai LIKE & SHARE la articolele citite, de asemenea, înseamnă să fii SEXY…

Copyright © 2016. Sanchoss. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s